#Madrid –

Medii care influențează pozitiv bunăstarea și recuperarea pacienților

Pictura lui Sorolla și culorile sale sunt motivul noilor săli de așteptare pentru radiologie și radioterapie de la Spitalul de Oncologie și Terapii Avansate al Spitalului Gregorio Marañón, un centru public din Comunitatea Madrid. În cadrul acțiunilor de umanizare întreprinse de spital și în cadrul strategiei „medii de vindecare”, aspectul acestor spații a fost reproiectat prin culoare și artă cu scopul de a reduce condițiile de stres, tensiune și frică emoțională comune la pacienți, însoțitori și asistență medicală. muncitori. Un proiect promovat, pe lângă spitalul în sine, de către Direcția Generală de Umanizare a Ministerului Sănătății, Fundația Sorolla și Școala Tehnică Superioară de Construcții a Universității Politehnice din Madrid. Tonurile folosite pentru reproiectarea acestor zone sunt inspirate din lucrarea intitulată „Băiatul din barca mică”.

Spitalul Gregorio Marañón a inaugurat noile săli de așteptare de radiologie și radioterapie ale Spitalului de Oncologie și Terapii Avansate, redefinite ca „medii de vindecare” în cadrul acțiunilor de umanizare ale centrului. În acest scop, aspectul acestor spații a fost reproiectat prin culoare și artă cu scopul de a reduce condițiile de stres, tensiune și frică emoțională comune la pacienți, însoțitori și lucrătorii din domeniul sănătății.

Noua înfățișare a sălilor de așteptare a constat în plasarea unor „țesături difuze” de un albastru asemănător cu cerul, precum și iluminare cu temperatură de culoare reglabilă pentru a crea o căldură mai mare, simulând lumina Mediteranei. În acest fel, am căutat să folosim culoarea ca componentă esențială în bunăstarea și recuperarea pacienților.

Tonurile folosite pentru reproiectarea acestor zone sunt inspirate din lucrarea „The Boy in the Little Boat” de Joaquín Sorolla. Muzeul Sorolla și Fundația Sorolla au colaborat furnizând imaginile instalate în spital cu ocazia centenarului morții pictorului.

Acest proiect a fost dezvoltat în cadrul reformei Spitalului Oncologic Gregorio Marañón și a fost promovat de Direcția Generală de Umanizare a Ministerului Sănătății, în colaborare cu Școala Tehnică Superioară de Construcții a Universității Politehnice din Madrid, în cadrul numele „Et in Arcadia Ego”.

Redefinirea mediilor de mediu

Această acțiune de umanizare este susținută de strategia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) „Programul Cultură pentru Sănătate 2021 – o viziune pentru o Uniune Europeană mai sănătoasă”, care se angajează în contribuția pe care cultura o poate oferi la bunăstarea emoțională și la îmbunătățirea sănătății in spatiile de asistenta medicala.

Mai mult, intervenția desfășurată se bazează pe cercetarea asupra culorii în arhitectură „Enactive Color Theory”, care aprofundează în capacitatea culorii de a influența comportamentul oamenilor, de a modifica spațiile și capacitatea acesteia de a transforma realitatea înconjurătoare.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul public Gregorio Marañón umanizează sălile de așteptare de oncologie cu culorile picturii lui Sorolla