#Madrid –

Comunitatea Madrid extinde ajutorul pentru mobilitatea electrică cu încă 60 de milioane pentru a răspunde solicitărilor cetățenilor și entităților și prelungește perioada de aplicare până pe 31 decembrie. Executivul regional, cu alocarea a 100% din fondurile disponibile din Planul MOVES III, conduce execuția fondurilor europene în această linie, deasupra restului comunităților autonome.

Până în prezent, au fost procesate 50.842 de dosare și s-a acordat un ajutor în valoare de 151,2 milioane de euro, ceea ce reprezintă 14% din bugetul total alocat comunităților autonome în acest program și depășind semnificativ media națională a rezoluțiilor de acordare (62%). . În plus, au fost gestionate plăți în 25.234 de cereri de ajutor în valoare de 73,6 milioane de euro.

Investiția actuală răspunde solicitării de încă 60 de milioane de euro pentru acoperirea listei de așteptare și depășirea prognozei cererilor care se preconizează a fi primite până la sfârșitul anului.

În acest sens, ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor, Carlos Novillo, a subliniat că „guvernul central a anunțat apelul pentru un Plan MOVES IV în martie trecut, dar nu și-a îndeplinit acel angajament”, pe lângă actualul programul „Nu acoperă nevoile și dăunează utilizatorului, împovărându-i cu proceduri mai birocratice.”

Ca noutate, procedura se simplifică prin stabilirea unui termen de douăsprezece luni pentru prezentarea documentației justificative pentru achiziție; Această modificare va fi aplicabilă cererilor depuse începând cu 1 august 2024. În ceea ce privește punctele de încărcare, documentația tehnică care trebuie prezentată pentru justificarea investiției a fost simplificată.

Cu toate acestea, a insistat Novillo, guvernul regional își reiterează angajamentul pentru gestionarea eficientă a resurselor și favorizează tranziția către un model energetic mai respectuos cu mediul.

Reducerea consumului și creșterea eficienței energetice

De asemenea, sunt reglementate procedurile pentru subvențiile pentru autoconsum și eficiența energetică a clădirilor, făcându-le mai accesibile și cu o repartizare mai eficientă a fondurilor. În acest fel, pentru a acoperi toate cererile aflate pe lista de așteptare, s-a cerut o creștere a fondurilor de ajutor de 52 de milioane de euro, care a fost aprobată în final cu încă 12,7 milioane de euro (24,4%).

În plus, procedura în programele de ajutor pentru sectorul rezidențial a fost simplificată, stabilindu-se un regim de module care să justifice investiția, în termen de maximum douăsprezece luni, iar instalarea unui afiș de publicitate a contribuției primite se face voluntar.

În ceea ce privește reabilitarea energetică a clădirilor și municipiilor cu provocare demografică (PREE5000), cuantumul ajutorului a fost majorat cu încă 273.084 euro pentru a acoperi cererile de ajutor aflate pe lista de așteptare. In plus, obligatia amplasarii afisului publicitar este eliminata si atunci cand beneficiarii sunt persoane fizice sau grupuri de persoane si actiunile se desfasoara in spatii private.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid extinde ajutorul pentru mobilitatea electrică cu încă 60 de milioane de euro