#Madrid –

Comunitatea Madrid oferă un tur al Madridului la sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80 ai secolului XX cu Barrios. Madrid 1976-1980, expoziție dedicată fotografului Javier Campano care va rămâne deschisă, cu intrare liberă, până pe 8 septembrie, în sala Cristóbal Portillo a complexului cultural El Águila din capitală.

Prin 90 de imagini, artistul prezintă colțurile unui oraș în plină transformare și reflectă problemele urbane derivate din exodul rural care a dus la creșterea demografică rapidă în deceniul precedent și la o dezvoltare a construcțiilor fără precedent. Blocuri mari de cărămidă și o multitudine de case joase, auto-construite, fără apă sau canalizare, au coexistat în multe cartiere.

Expoziția, curatoriată de Ana Berruguete și organizată de Departamentul pentru Cultură, Turism și Sport al Comunității Madrid în colaborare cu PHotoESPAÑA, are un catalog complementar și două materiale audiovizuale de la Colectivul Polans.

Cu această expoziție, Executivul regional coroborează importanța conservării și diseminării moștenirii culturale a Madridului prin fotografii emblematice care fac deja parte din memoria vizuală și sunt mărturie pentru o întreagă generație.

Javier Campano, Premiul pentru Cultură 2013 la categoria Fotografie, acordat de Comunitatea Madrid, a imortalizat în aceste imagini locuitorii din cartiere precum Orcasitas, Tetuán, Lavapiés sau Barrio del Pilar, care i-au deschis porțile și au fost martorii experiențelor lor precare și luptele lor de cartier. Prin intermediul camerei lui Campano, astăzi putem vedea iconografia rurală înconjurată de blocuri înalte de cărămidă roșie: copii jucând fotbal pe un teren deschis în Hortaleza sau haine atârnate pe fațadele unui oraș din Vallecano.

Profesionist autodidact, a început să se dedice fotografiei în 1975, o perioadă de tranziție politică și efervescență creativă, făcând parte dintr-o nouă generație legată de școala din Madrid Photocentro și de revista Nueva Lente. Prima sa comisie fotografică despre orașul Madrid a fost expoziția El Racionalismo madrileño (COAM, 1976), pe care a realizat-o împreună cu frații Daniel și Rafael Zarza, în care documentează arhitectura raționalistă.

De atunci, împreună cu Rafael Zarza a creat echipa audiovizuală Ojo Móvil, cu care au colaborat și arhitecții Leopoldo Izu și Jaime Navascués. Sub umbrela sa, grupul dezvoltă în mod altruist acțiuni asupra situației pe care o trăiesc cartierele periferice cu ideea de a-și face vizibile problemele și condițiile de viață.

Pe lângă decorurile urbane din Madrid, Lisabona, Paris, New York, Tanger, Sevilla și Buenos Aires, aceștia au fost și protagoniștii imaginilor sale. A participat la numeroase expoziții, atât individuale, cât și de grup, printre care se remarcă retrospectiva Javier Campano. Hotel Mediodía, pe care în 2004 Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía sau Campano en Color i l-a dedicat în sala Canal de Isabel ll, în 2017.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid arată cum era Madridul la sfârșitul anilor șaptezeci printr-o expoziție gratuită dedicată lui Javier Campano