#Spania – Ministrul Apărării, Margarita Robles, la omagiu adus celor 62 de militari care au murit în accidentul Yakolev-42.

Distribuie pe Ministrul Apărării, Margarita Robles, a călătorit la Zaragoza pentru a comemora cea de-a treia aniversare a Operațiunii de evacuare a personalului național și a 1.900 de refugiați afgani din Kabul și pentru a aduce un omagiu special celor 62 de soldați care au murit în accidentul Yakolev-42 s-au întors din misiunea lor în acea ţară.

„Astăzi nu i-am putut uita pe toți cei care au murit în Afganistan, am vrut să facem o mențiune cu totul specială a celor care și-au pierdut viața în Yak-42.”a spus Robles la ceremonia de omagiu din fața monumentului memorial.

„Ei sunt mereu în inimile noastre, în cele ale colegilor lor și, de asemenea, în inimile tuturor spaniolilor.”a subliniat el, pentru a adăuga în cele din urmă că „Forțele armate vor continua așa cum sunt în toate misiunile, în interiorul și în afara Spaniei, lucrând pentru ceea ce și-au pierdut viața: menținerea păcii.”.

După eveniment, s-a deplasat la Baza Aeriană Zaragoza pentru a mulțumi pentru munca depusă de personalul ALA 31 și al Escadronului de Suport pentru Desfășurare Aeriană (EADA) în Operațiunea de Evacuare a personalului național și afgan, precum și cetățenilor de alte naționalități.

Cu ei a amintit de o operațiune foarte riscantă care a ținut lumea în suspans și la care participarea Spaniei și a forțelor sale armate a fost excepțională. Pentru această misiune din Kabul au fost acordate în total 164 de cruci de merit militar cu însemne roșii, albastre și albe.

misiune foarte specială”Misiunea aceea a fost cu totul specială, pentru că și-au pus viața în pericol, trebuie să le mulțumim și mai ales pentru că au făcut o treabă excepțională într-o perioadă foarte grea.”a subliniat Robles, fără a uita tratamentul uman al refugiaților afgani, disperați să scape de avansul talibanilor.

„Din păcate, trei ani mai târziu, vedem situația din Afganistan și ne provoacă o mare dezolare pentru noi toți. Sunt deosebit de rănit de situația femeilor și a fetelor.”a reflectat ministrul.

În cuvintele adresate personalului unității, Robles le-a mulțumit „ce au făcut, pentru profesionalism, pentru eficiență, pentru riscul în care și-au pus viața, pentru generozitatea cu care au tratat femeile, fetele, cele care au venit. Cu acea umanitate cu care lucrează în fiecare zi care face ca Armata Aeriană și Spațială să fie atât de mare”.

Vizita s-a încheiat cu o fotografie de grup în fața unui avion A-400M de la ALA 31, dintre care cinci au fost folosite, trei permanent, pentru a efectua în total 17 zboruri de pe aeroportul internațional din Kabul în perioada 18-27 august.

În timpul acestor zboruri, au fost aduși 1.900 de refugiați, aproape jumătate dintre ei femei. Cetăţenii spanioli şi alte naţionalităţi au completat numărul de persoane extrase în acele zile grele de august, până la 2.206.

La operațiune a participat un contingent de 171 de militari, dintre care 142 aparțineau Forțelor Aeriene, 50 de la ALA 31, care este unitatea de transport aerian strategic și tactic, și 60 de la EADA, a cărei misiune este de a sprijini apărarea, desfășurarea și întreținerea unitatile aeriene planificate.

Mai multe informații Galerie foto pe Flickr a Ministerului Apărării Mai multe noutăți Ministrul Apărării își încheie vizita la stâncile de pe insula Isabel II de Chafarinas Ministrul Apărării afirmă că rolul armatei spaniole în activitatea de… Etichete: Apărare Sursa: Guvernul Spaniei – Ministrul Apărării comemorează la Zaragoza a treia aniversare a Operațiunii de Evacuare din Afganistan