#Madrid –

Comunitatea Madrid avansează în lucrările de restaurare a Bisericii San Millán și San Cayetano, pe care le-a vizitat astăzi ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano. Clădirea, în stil baroc din secolul al XVIII-lea, declarată Bun de Interes Cultural (BIC) în 1980, este situată pe strada Embajadores, în cartierul tradițional Lavapiés al capitalei.

Executivul regional a investit peste 1,5 milioane de euro în recuperarea acestei clădiri emblematice din 2018. Construcția mare are un plan în cruce greacă încununată de o cupolă mare pe tobă și pendentive și înălțată de o lanternă zveltă care permite pătrunderea luminii.

Paco Serrano a subliniat că „printre prioritățile guvernului regional se numără conservarea bogatului patrimoniu istorico-cultural al Madridului, o moștenire importantă a cărei îngrijire și restaurare constituie o datorie a administrațiilor, instituțiilor și cetățenilor”.

Pe tot parcursul acestui an, intervențiile au afectat fațada de nord, situată între biserică și blocurile de locuințe de pe strada Abades, care includ singurul felinar original existent care a fost salvat de la incendiul din timpul Războiului Civil. Tocmai în luna iulie a fost realizat un studiu al interiorului clădirii cu georadar pentru a obține informații și a identifica posibile acțiuni viitoare.

Construcția Bisericii San Millán și San Cayetano, fosta mănăstire a Nuestra Señora del Favor, a început în 1669 sub îndrumarea arhitectului Marcos López, care a fost urmat de José de Churriguera și Pedro de Ribera și a fost finalizată în jurul anului 1761 cu Francisco de Moradillo .

Din 1822 și până când Fernando al VII-lea a dat-o călugărilor din San Gil, a rămas goală. Decretele de confiscare au transformat încăperile mănăstirii în case, cu excepția Bisericii San Cayetano, care a rămas deschisă pentru cult, la care în 1869 a fost mutată și Parohia San Millán. În timpul Războiului Civil clădirea a fost arsă provocând distrugerea interiorului și a fost redeschisă în 1962 datorită constituirii unei comisii formate din ecleziastici și laici, din care facea parte Ducesa de Alba.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid avansează în restaurarea Bisericii San Millán și San Cayetano