#Madrid –

Comunitatea Madrid a depășit 1.000 de kilometri de conducte de apă potabilă din 2018, când compania publică Canal de Isabel II a lansat Planul Roșu, care are ca scop creșterea eficienței și garantarea calității consumului acestuia prin înlocuirea acelor conducte mai vechi.

Marele impuls al acestui program a venit în 2021 odată cu atribuirea celui mai mare contract din istoria companiei publice. Este împărțit în 10 loturi pentru a acoperi până la 163 de municipii și are un buget de 350 de milioane de euro, cofinanțat cu fonduri europene.

Datorită acestui fapt, kilometrii de rețea îmbunătățiți în ultimii doi ani aproape s-au dublat față de media istorică: în 2023 au fost instalate 257,5 conducte noi, cea mai mare cifră dintr-un singur an, în timp ce în 2022 au fost 190.

Canal de Isabel II intenționează să reînnoiască încă 260 pe tot parcursul anului 2024, ajungând la 1.200 când se încheie anul acesta. Guadarrama, Alpedrete, Griñón, Colmenar Viejo, Guadalix de la Sierra și capitala Madridului, în districtele lor Carabanchel și Ciudad Lineal, sunt câteva dintre orașele ale căror rețele de distribuție sunt modernizate în acest an.

Compania publică din Madrid desfășoară acțiunile în coordonare cu toate consiliile municipale, care acordă licențele și avizele pentru realizarea lucrărilor. Planul Roșu permite înlocuirea țevilor învechite cu altele din materiale mai avansate și mai moderne. De exemplu, compania instalează conducte din fontă ductilă (fier aliat cu grafit) cu diametrul de până la 800 de milimetri. Aceste conducte au o rezistență mai mare, ceea ce minimizează probabilitatea de rupere.

Rețeaua Madrid, cea care pierde cea mai puțină apă

Efortul investițional din ultima perioadă a consolidat Comunitatea Madrid ca regiune cu cea mai optimizată rețea de apă potabilă din țară. Modernizarea infrastructurii de distribuție a dus la o îmbunătățire semnificativă a ratelor de spargere a conductelor, reducând acest indicator cu 56% în ultimii 18 ani.

Una peste alta, este regiunea care risipește cel mai puțin apă din Spania, conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică. Astfel, pierderile reale sunt cu 76% mai mici decât media națională, la 3,96%, în timp ce media pe țară este de 15,36%. Aceasta valoare reprezinta procentul de apa derivata pentru consum care nu ajunge la destinatia finala din cauza scurgerilor, spargerii sau avariilor in reteaua de alimentare.

Pe lângă renovările continue, Canal obține aceste rezultate de eficiență investind nu doar în infrastructură, ci și în inovare. Sectorizarea în părți mai ușor controlabile, monitorizarea debitului minim nocturn și supravegherea permanentă cu o multitudine de indicatori au dat rezultate excelente în depistarea precoce a scurgerilor.

În prezent, compania publică încearcă să îmbunătățească și mai mult acest aspect prin controlul presiunii și al zgomotului în cadrul sectoarelor, precum și prin utilizarea unor metode bazate pe imagini din satelit sau fibra optică. Cu toate acestea, rețeaua de distribuție a regiunii este printre cele mai optimizate din lume.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid depășește 1.000 de kilometri de conducte renovate din 2018 pentru a garanta cea mai înaltă calitate a apei potabile