#Spania – Ministrul Politicii Teritoriale și Memoriei Democratice, Ángel Víctor Torres, împreună cu primarul Parisului, Anne Hidalgo, în timpul omagiului adus „Cei Nouă”.

Distribuie pe Ministrul Politicii Teritoriale și Memoriei Democratice, Ángel Víctor Torres, a participat la evenimentele comemorative ale a 80 de ani de la eliberarea Parisului, conduse de președintele Franței, Emmanuel Macron, care le-a amintit republicanilor spanioli de „La Nueve” pentru contribuția sa la eliberarea capitalei franceze în 1944 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Tocmai în cursul zilei precedente, ministrul Torres a adus un omagiu spaniolilor din „La Nueve” împreună cu primarul Parisului, Anne Hidalgo, și a anunțat că primul loc al Memoriei declarat în Europa, în afara Spaniei, va fi pentru „Jardín”. de la Nueve’, lângă Primăria capitalei Franței.

„La Nueve” făcea parte din Divizia a 2-a blindată a Franței Libere, comandată de generalul Leclerc, și era formată în principal din republicani spanioli, sub comanda căpitanului Dronne. Ei au fost primii care au intrat în Paris pe 24 august 1944, escortând generalul De Gaulle, la bordul semi-senele „Guadalajara”, „Madrid”, „Guernica”, „Brunete”, „Jarama”, „Ebro”, „Teruel”. , „Belchite” sau „Don Quijote”.

„Exemplul „La Nueve” ar trebui să-i facă pe tinerii noștri să reflecteze asupra valorii prețioase pe care o reprezintă democrația, valoare care trebuie apărată în fiecare zi, mai ales în aceste vremuri în care asistăm la izbucniri de neofascism și populism.”a spus ministrul, care consideră că acești combatanți sunt adevărați „democrati”că „Prin angajamentul lor antifascist, ei au pus bazele Europei libertăților de care ne bucurăm astăzi”. „Le datorăm ceea ce suntem”a adăugat el în omagiu.

În discursul său, Torres a subliniat că „Jardín de La Nueve” din capitala Franței a fost declarat Loc al Memoriei și că placa care îl va recunoaște va fi amplasată în scurt timp. În plus, ministrul i-a oferit primarului Hidalgo o monedă comemorativă, bătută de Guvernul Spaniei, pentru a aduce un omagiu combatanților din „La Nueve”.

O expoziție grozavă la MadridMinistrul, care a definit contribuția exilului spaniol în Franța sau Mexic drept cea a a „valoare incalculabilă”și care a fost însoțit la eveniment de ambasadorul Spaniei în Franța, Victorio Redondo; secretarul de stat pentru Memoria Democratică, Fernando Martínez, și directorul general de Atenție la Victime și Promovarea Memoriei Democratice, Zoraida Hijosa; a glosat diferitele etape care demonstrează angajamentul Guvernului Spaniei față de Memoria Democratică, atât cu planul de exhumare, cât și cu declararea tribunalelor și consiliilor de război ale lui Franco ca ilegale, sau includerea studiului exilului în programe educaționale.

Mai mult, el a indicat că, la sfârșitul acestui an, o mare expoziție despre „La Nueve” va putea fi văzută la Madrid. „De la Ministerul Politicii Teritoriale și Memoriei Democratice dorim ca publicul larg spaniol să știe ce a fost „La Nueve”, cum a intrat în Paris și, pe scurt, angajamentul și rolul său în lupta împotriva fascismului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.”a dezvăluit Ángel Víctor Torres.

Mai multe noutăți Au fost anunțate subvențiile pentru 2024 pentru activități legate de recuperarea… Legea memoriei democratice: obiective și acțiuni Etichete: Guvernul Spaniei Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul comemorează în Franța contribuția „La Nueve”, la aniversarea a 80 de ani de la eliberarea Parisului de sub nazism