#Spania – Institutul Seniorilor și Serviciilor Sociale (IMSERSO), integrat în Ministerul Drepturilor Sociale, Consumului și Agenda 2030, a început să trimită scrisori către pensionari pentru a confirma acreditarea cu care își pot rezerva excursiile Programului de Turism pentru sezonul 2024-2025. Acesta este un nou program de turism prin care IMSERSO își propune, printre altele, să combată singurătatea. „Aceste călătorii promovează rețelele sociale în rândul utilizatorilor, iar acest lucru este esențial pentru a preveni singurătatea”, a subliniat Mayte Sancho, directorul general al acestui institut. Responsabilul IMSERSO s-a referit și la beneficiile pentru sănătate ale acestui tip de activități. „Există deja dovezi științifice care arată că oamenii cu activitate socială mai mare trăiesc mai mult”, a indicat el, făcând aluzie la studii care au arătat această problemă ca un element cheie în longevitate.

Potrivit celor mai recente date oficiale publicate de Institutul Național de Statistică (INE), 41,7% dintre persoanele care locuiesc singure în Spania au 65 de ani sau mai mult. „În multe cazuri, singurătatea este o problemă și se agravează pe măsură ce îmbătrânim, mai ales în rândul femeilor, după cum ne spun datele”, a explicat Mayte Sancho, susținând în același timp efectele benefice pe care le are singurătatea IMSERSO pentru a face față acestei provocări cu care se confruntă societatea noastră : „Una dintre prioritățile noastre cu acest program de turism este să consolidăm relațiile sociale care se țes între utilizatori și să obținem astfel un impact pozitiv asupra vieții acestora”.

IMSERSO subliniază, de asemenea, că acest Program de Turism contribuie la îmbătrânirea activă și la promovarea unei vieți active pentru utilizatori. În plus, se subliniază, înseamnă promovarea solidarității intergeneraționale și, de asemenea, a solidarității interteritoriale, prin deplasări între diferite comunități autonome. Pe de altă parte, se evidențiază că aceste călătorii generează locuri de muncă și activitate economică importantă în țara noastră, cu avantajul în plus că acest program a devenit un instrument de atenuare a sezonalității sectorului turistic, deoarece evită pierderea multor locuri de muncă în perioada sezonul de jos.

La fel, IMSERSO evidențiază acceptarea ridicată pe care acest program de turism o are în rândul pensionarilor din Spania. Un sondaj realizat chiar de institut, și publicat în 2023, a indicat că 90,8% dintre utilizatori consideră acest program „foarte bun” sau „bun”, și a detectat că 66,1% dintre utilizatori Pensionarii repetă călătoriile an de an. De aceea, pentru acest sezon vor fi trimise aproape 3 milioane de scrisori (2.853.985) în cursul acestei luni pentru a credita utilizatorii cu posibilitatea înscrierii în acest program de turism. Aceasta înseamnă că, începând de astăzi, vor fi trimise în medie 200.000 de scrisori pe zi, oferind pensionarilor din toată Spania posibilitatea de a începe să-și rezerve călătoriile la sfârșitul lunii septembrie.

Comercializarea acestor călătorii va începe pe 23 septembrie în comunitățile autonome Andaluzia, Aragon, Cantabria, Castilla y León, Comunitatea Valenciană, Extremadura, Madrid, Murcia și orașul autonom Melilla. Și pe 25 septembrie în restul comunităților: Asturias, Castilla La Mancha, Catalonia, Galiția, Insulele Baleare, Insulele Canare, La Rioja, Navarra, Țara Bascilor și în orașul autonom Ceuta.

Pensionarii din Spania își vor putea rezerva călătoria către destinații de pe coasta peninsulară, coasta insulă sau turism de evadare prin intermediul site-ului www.turismosocial.com, introducând ID-ul și codul de acreditare, sau la oricare dintre agențiile de călătorie autorizate DNI.

Anul acesta IMSERSO oferă aceleași locuri ca în sezonul trecut: 886.269, dintre care 50,08% (443.887 locuri) sunt pentru turism pe litoralul peninsular; 25,96% (230.039) sunt alocate turismului de coastă insular, iar 23,96% (212.343) sunt rezervate turismului de evadare.

Unități hoteliere de pe litoral.

Mai multe informații Site-ul Programului de Turism Social IMSERSO Mai multe noutăți Bustinduy anunță lansarea unei Strategii Naționale împotriva Singurătății Bustinduy propune crearea unei politici de alianțe pentru combaterea singurătății nedorite Etichete: Subvenții Pensii Pensionare Turism Sursa: Guvernul Spaniei – IMSERSO lansează noul său program de turism cu scopul de a combate singurătatea