#Madrid –

Comunitatea Madrid modernizează infrastructura de irigare utilizată de micile ferme agricole din La Poveda, în municipiul Fuentidueña de Tajo, pentru a le crește rentabilitatea agricolă și a reduce consumul de apă. Ministrul Mediului, Agriculturii și Internelor din Comunitatea Madrid, Carlos Novillo, a vizitat astăzi lucrările, într-un mediu de mare valoare ecologică.

Suprafața productivă cuprinde 144 de hectare care aparțin a 93 de proprietari. Proiectul, care a început în luna iulie a acestui an, va fi dezvoltat timp de douăsprezece luni pentru a îmbunătăți rețelele de aprovizionare, precum și pentru a încorpora sisteme automatizate care să faciliteze munca agricolă și să favorizeze introducerea de noi culturi comparativ cu culturile de uscat actuale (cereale de iarnă). și porumb).

De remarcate sunt și instalarea a 33 de unități de irigare, pe lângă îmbunătățirea captării apei, construcția unei case de pompare, implementarea unui sistem de telecomandă pentru deschiderea și închiderea resursei de apă, reînnoirea liniei electrice de înaltă tensiune și instalarea unei gradini solare cu module fotovoltaice pentru compensarea consumului de energie electrica al fermelor.

De asemenea, au fost stabilite măsuri de mediu pentru protejarea coridorului arborilor și arbuștilor de pe malul râului și conservarea habitatelor speciilor indigene, unele dintre ele special protejate. Pentru a face acest lucru, o potecă paralelă cu Camino de los Almendros va reglementa trecerea, efectuând tăierea ecologică a vegetației naturale și repopularea copacilor în jurul noii case de pompe.

La încheierea acestei faze, în iulie 2025, va avea loc amenajarea, care constă în achiziționarea și instalarea echipamentelor necesare utilizării sistemului de irigare sub presiune pe fiecare parcelă.

Această inițiativă are o investiție de peste 3,1 milioane de euro, finanțată de guvernul regional cu peste 600.000, 2.049.979 provin din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar Comunitatea Irigatorilor contribuie cu peste jumătate de milion.

Concentrarea parcelelor și îmbunătățirea accesului

Îmbunătățirea continuă este posibilă datorită concentrării funciare pe care guvernul regional a realizat-o anterior. La solicitarea Comunitatii de Irigatori, terenurile au fost regrupate si schimbate spatii intre proprietari pentru a reduce dispersia, a obtine proprietati mai mari si a optimiza accesul.

Acest proces, care a avut colaborarea Consiliului Local Fuentidueña de Tajo, a durat opt ​​ani. Acesta a inclus o nouă delimitare cu marcaje din piatră și o infrastructură rutieră adaptată noului aspect. Lucrările au avut în vedere conservarea peisajului și a rețelei de trasee pentru animale, pentru a menține valorile naturale ale zonei. Odată cu reorganizarea terenurilor, titlurile de proprietate au fost predate fermierilor în 2022.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid își modernizează infrastructura de irigații pentru a crește profitabilitatea agriculturii și a reduce consumul de apă