#Madrid –

Pe tot parcursul acestui mandat, Comunitatea Madrid va atinge cifra de 10.500 de locuințe noi închiriate la un preț accesibil în cadrul Planului Vive, potrivit președintei Executivului regional, Isabel Díaz Ayuso, în cadrul discursului său la micul dejun informativ organizat de Forumul Europa de New Economy Forum.

Díaz Ayuso a explicat problema „prețurilor fugitive ale locuințelor în orașele mari – așa este de mulți ani în Paris, New York, Londra”. „Dar în Spania s-a înmulțit mai ales în ultimii ani cu legi intervenționiste care îi obligă pe proprietarii de apartamente să nu le pună pe piață pentru că le este frică să nu fie intervenți”, a indicat el.

Din acest motiv, Guvernul de la Madrid lucrează la un pachet de măsuri care să includă acest Plan Vive, care va permite, odată cu construcția acestor proprietăți, să se mute o investiție privată de 1.250 de milioane de euro, contribuind la crearea a 25.000 de locuri de muncă directe pe tot parcursul a executării acesteia. Astfel, va scoate în curând la licitație primele 2.000 de locuințe destinate exclusiv tinerilor până la 35 de ani.

Aceste dezvoltări viitoare vor fi construite sub modelul de colaborare public-privat. Din total, 1.200 vor fi distribuite pe terenuri deținute de guvernul regional situat în capitală și în municipiile Alcorcón, Colmenar Viejo, Ciempozuelos și Torrejón de la Calzada, iar restul de 800 în Móstoles, Tres Cantos și Alcobendas.

Mai mult, datorită metodei de construcție industrializată, viitoarele locuințe, ale căror venituri nu vor depăși 600 de euro pe lună, vor fi eficiente energetic, reducând consumul de apă și energie și generând mai puține emisii și deșeuri. Apartamentele vor avea unul sau două dormitoare, o comunitate închisă, securitate 24 de ore din 24, zone de grădină, piscină, depozit și loc de parcare, printre alte servicii.

Executivul regional adaugă aceste 2.000 de locuințe noi la cele 8.500 care există deja, dintre care 483 au fost deja livrate chiriașilor lor, 4.000 vor fi finalizate în acest an și 1.912 sunt scoase la licitație. Cu aceasta, Madrid devine regiunea care construiește cele mai multe locuințe publice din Spania și conduce un model de management care a fost reprodus la nivel național și a stârnit interesul altor țări.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso anunță că Comunitatea Madrid va ajunge la 10.500 de noi case de închiriere la prețuri accesibile în cadrul Planului Vive în această legislatură.