#Madrid –

Președintele Comunității din Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunțat astăzi crearea primei unități specializate din Spania care va investiga „cum poate contribui Educația la îmbunătățirea sănătății mentale, sociale și emoționale a celor mai tineri”. Această inițiativă de pionierat va avea o echipă de experți care va desfășura lucrări pe material social și emoțional aplicat conviețuirii, studiul repercusiunilor utilizării și abuzului de ecrane sau consumului de substanțe care creează dependență.

Acest lucru a fost anunțat de președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, în timpul vizitei sale la școala publică de învățământ primar și preșcolar (CEIP) Daoiz y Velarde din Alcobendas pentru a inaugura anul școlar 2024/25. Revenirea la cursuri începe cu 64.435 de profesori în învățământul public din Madrid, cu 7.496 de profesori și profesori mai mulți (13,2%) decât cei din anul universitar 2019/20.

Este un an, a spus el, în care resursele și atenția vor fi concentrate asupra problemelor care afectează sănătatea mintală a minorilor. „Ne vom baza pe sfaturile specialiștilor pentru a face față problemelor tot mai mari de descurajare, depresie sau dependențe care se observă la vârste tot mai mici”, a explicat președintele.

Această unitate va fi situată în cadrul Institutului Superior de Inovare Educațională din Madrid (ISMIE) pentru a îmbunătăți sănătatea mintală a studenților din regiune și va fi condusă de José Antonio Luengo, decanul Colegiului Oficial de Psihologie din Madrid.

În aceeași linie, guvernul regional va continua să consolideze alte programe existente, precum Proiectul Henka Creșterea în bunăstare emoțională, care pune la dispoziție cursuri și ateliere de lucru pentru întreaga comunitate școlară care ajung deja la 136 de centre, de care beneficiază peste 75.000 de elevi. De asemenea, vor continua să fie oferite aproximativ 550 de cursuri despre utilizarea responsabilă a tehnologiilor, pericolele consumului de alcool și droguri și importanța sănătății mintale în general.

De asemenea, vom continua colaborarea cu agenții din domeniul sănătății prin două noi acorduri cu Fundația Zurich și Mutua Madrileña, care se vor adăuga celor în vigoare cu Fundația Alicia Koplowitz și Fundația Nemesio Díaz.

Aceste colaborări vor permite extinderea a cinci noi echipe clinice cu personal specializat în probleme de sănătate mintală compusă dintr-un medic psihiatru, un psiholog clinician specializat în sănătate mintală și un absolvent de nursing specializat pe aceste teme. Aceste dispozitive multidisciplinare vor aduce îndrumări în domeniul sănătății mintale la peste 100 de școli și institute obișnuite și pentru toate școlile de educație specială.

Un curs începe cu mai mulți profesori și burse

Astăzi, anul școlar 2024/25 a început cu o evidență a profesorilor și a burselor în educația lor. Astfel, școlile și institutele publice din regiune vor avea 64.435 de profesori și profesori după ce 1.394 de noi funcționari s-au alăturat în această lună de septembrie. La această cifră trebuie adăugate încă 25.840 de cadre didactice din sistemul subvenționat, astfel că numărul total în centrele susținute din fonduri publice ajunge la 90.275.

Anul acesta crește și numărul de centre preferate cu săli de clasă pentru Studenții cu spectru autist. Regiunea va avea șapte noi centre preferate și 27 de săli de clasă suplimentare pentru acești studenți. 46 de profesori noi cu cunoștințe în Terapeutică sau auz și limbaj și 27 de tehnicieni suplimentari de integrare socială se vor înscrie în școlile publice.

La Premiile extraordinare pe care Comunitatea Madrid le acordă deja anual celor mai străluciți studenți din Liceu, Bacalaureat, Formare profesională de nivel superior și Învățământ artistic profesional în Arte Plastice și Design, Dans și Muzică, se vor adăuga și alte etape educaționale cu scopul de a continuă să extindă această recunoaștere celor care se străduiesc și muncesc cel mai mult. Astfel, meritele celor care parcurg etapa de Învățământ Primar vor fi recompensate și din acest an universitar 2024/25.

În plus, Executivul de la Madrid va investi anul acesta un total de 269 de milioane (+9,3%) pentru burse și ajutoare pentru studii care vor ajunge la peste 716.000 de beneficiari, cu 70.000 mai mult decât anul trecut. Concret, 68 de milioane vor fi alocate la cantine, 67,3 la Educație timpurie, 43,5 la Bacalaureat, 33 la Formare profesională, 15 la A doua șansă și 41 milioane la programul de împrumut de carte ACCEDE și peste 1,1 la ajutoare pentru transport

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso anunță crearea primei unități specializate din Spania care va investiga modul de îmbunătățire a sănătății mintale a studenților