#Spania – Ministrul Sănătății, Mónica García, la evenimentul privind viitorul Plan de acțiune pentru prevenirea sinuciderii.

Distribuie pe Ministrul Sănătății, Mónica García, și-a amintit că „Cea mai bună prevenire a sinuciderii se realizează prin garantarea unor vieți care merită trăite și cu perspective de viitor pline de speranță” și că sinuciderea este o problemă multicauzală și multifactorială, „care necesită o abordare multidisciplinară”.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a Sinuciderii, care este sărbătorită în această marți, ministrul a subliniat că este o prioritate a Comisarului pentru Sănătate Mintală al Ministerului Sănătății îmbunătățirea accesibilității sistemului nostru de sănătate și garantarea că resursele ajung la timp, precum și oferirea profesioniștilor din domeniul sănătății sprijinul și instrumentele necesare pentru ca aceștia să poată oferi îngrijire adecvată și să abordeze determinanții sociali ai sănătății mintale.

Pentru a realiza acest lucru, așa cum s-a abordat în conferința de presă, este esențial să existe colaborarea și coordonarea tuturor instituțiilor, sectoarelor implicate și diferitelor domenii de competență.

Ministrul a reamintit că „Suntem îngrijorați în special de disparitatea marcată de gen în ceea ce privește sinuciderea. În Spania, rata de sinucidere este de trei ori mai mare la bărbați decât la femei, în timp ce femeile tind să aibă rate mai mari de tentative de sinucidere. Înțelegerea acestor diferențe de gen va fi esențială pentru îmbunătățirea strategiilor de prevenire”.

Obiectivul acestui viitor plan de acțiune este de a îmbunătăți garanția îngrijirii și viteza de răspuns la situațiile de risc, asigurându-se că oricine are nevoie de ajutor primește îngrijire adecvată în timp util. „Trebuie să prevenim cazurile, să detectăm timpuriu și să aruncăm o privire amplă. Știu că prevenția nu câștigă voturi, pentru că nu se inaugurează sau nu i se dă titluri, dar este cea mai bună politică, cea care salvează cele mai multe vieți și cea care mângâie cel mai mult.”și-a amintit Mónica García.

ŞIÎn paralel, Service 024 va continua să fie extins, introducând îmbunătățiri precum recomandarea de „Active de sănătate”instrumente care pot ajuta utilizatorii să găsească sprijin și resurse în comunitatea lor, oferindu-le alternative atunci când au cea mai mare nevoie.

Cu date de până la 31 august, de la lansarea sa în 2022, „Linia de atenție 024: Răspuns rapid și eficient” a răspuns la un total de 306.614 apeluri, dintre care 39,8% au fost efectuate de femei și 33,5% de bărbați. Grupa de vârstă care a folosit cel mai mult această linie este persoanele între 50 și 59 de ani, reprezentând 25,1% din totalul apelurilor de la persoane care și-au raportat vârsta.

Secretarul de stat al Ministerului Justiției a oferit date de anul trecut: 3.952 de persoane s-au sinucis în țara noastră, cu 6,5% mai puțin decât anul precedent și prima scădere în cinci ani.

Chiar și așa, „Acestea sunt încă cifre teribile, înfricoșătoare, care ne determină să muncim neobosit pentru a face acest declin brusc.”a spus ministrul. Sunt 11 decese pe zi, care „Ele reprezintă o tragedie care ne impune să reflectăm ca societate asupra nivelurilor de suferință și disperare care sunt din ce în ce mai mari și mai frecvente.”.

Comisarul pentru sănătate mintală, Belén González, a subliniat că este o problemă socială pentru care planuri sunt deja implementate în toate comunitățile autonome. În același timp, a subliniat că este timpul să facem un pas mai departe, blindând Serviciul 024 și implementând acest Plan de Prevenire.

Secretarul de stat pentru Justiție, Manuel Olmedo, a reamintit că la nivel mondial cifra de 700.000 de persoane s-au sinucis anul trecut și de aceea OMS solicită ca sinuciderea să devină o politică prioritară în fața unui fenomen. „complex”.

În Spania, a subliniat el, există un control riguros al cazurilor cu date care ajută la adoptarea unor politici de prevenire mai eficiente și, de asemenea, la implementarea politicilor care îi ajută pe oamenii care nu ajung în acest punct și pe cei care supraviețuiesc. În ceea ce privește otrăvirile, acesta a subliniat că cel mai mare număr se datorează medicamentelor și a afectat cazurile adolescentelor.

Prin Planul de Acțiune, au explicat aceștia, se urmărește consolidarea sistemelor informaționale pentru o mai bună identificare și monitorizare a cazurilor; îmbunătățirea coordonării cu Asistența Primară și cu Corpurile și Forțele Securității Statului; și să promoveze campanii de conștientizare menite să combată stigmatizarea și dezinformarea care încă persistă cu această problemă.

Planul de acțiuni pentru prevenirea sinuciderii 2025-2027 are șase obiective și 40 de acțiuni1.- Consolidarea sistemelor informatice privind comportamentul suicidar:

la) Promovarea unui sistem de supraveghere epidemiologică în sănătatea mintală care include comportamentul suicidar.

b) Promovarea unui observator pentru comportamentul suicidar.

c) Promovarea înregistrării și monitorizării care contribuie la îmbunătățirea supravegherii epidemiologice.

d) Investigați interoperabilitatea codului de risc de sinucidere între comunitățile autonome și INGESA.

2.- Informare, conștientizare și lupta împotriva stigmatizării:

la) Realizarea campaniilor de conștientizare și prevenire a sinuciderii.

b) Actualizați resursele digitale ale Ministerului Sănătății pentru prevenirea comportamentului suicidar.

c) Promovarea utilizării adecvate a internetului în rândul tinerilor și adulților pentru prevenirea comportamentului suicidar.

d) Oferiți formare pentru profesioniștii media.

3.- Prevenirea in situatii de vulnerabilitate:

la) Promovarea inițiativelor care vizează populația pentru reducerea ratei consumului de alcool și a altor dependențe.

b) Limitați accesul la metodele letale.

c) Stabilirea mecanismelor de identificare a persoanelor care trăiesc în singurătate nedorită care merg la sistemul de sănătate pentru probleme de sănătate mintală.

d) Promovarea intervențiilor comunitare în cartiere și municipii pentru dezvoltarea inițiativelor care promovează legăturile cu teritoriul și mediul acestuia.

e) Promovarea unei bune stări de sănătate mintală dintr-o abordare comunitară cu o atenție deosebită copiilor, adolescenților și vârstnicilor.

F) Dezvoltați acțiuni specifice pentru prevenirea, identificarea, coordonarea și/sau abordarea situațiilor de abuz, violență, maltratare sau vulnerabilitate, cu o atenție specială băieților, fetelor, adolescenților și persoanelor în vârstă.

g) Implementează acțiuni concrete de prevenire care să permită identificarea situațiilor de abuz și violență sexuală și de gen.

h) Desfășurarea acțiunilor de combatere a discriminării pe baza orientării sexuale sau a identității de gen axate pe prevenirea comportamentului suicidar.

eu) Oferiți sprijin persoanelor aflate în situații de excluziune socială și cu probleme de sănătate mintală.

j) Dezvoltați programe de prevenire și sprijin în sănătatea mintală pentru profesioniștii din domeniul sănătății și sociosanătății: îngrijirea îngrijitorului.

k) Promovați o abordare cu perspectivă de gen pentru înțelegerea și atenția adecvată la comportamentul suicidar.

4.- Prevenirea sinuciderii în toate politicile publice:

la) Stabiliți mecanisme de coordonare cu serviciile și resursele sociale pentru prevenirea comportamentului suicidar.

b) Promovarea integrării îngrijirii pentru comportamentul suicidar în îngrijirea sănătății mintale din mediul penitenciar.

c) Luați în considerare comportamentul suicidar ca parte integrantă a prevenirii riscurilor profesionale.

d) Promovarea implementării autopsiilor psihologice în cazuri sau suspiciuni de sinucidere.

e) Lucrări privind prevenirea și abordarea comportamentului suicidar în domeniul educațional.

F) Stabiliți protocoale de salvare pentru persoanele cu tentative de sinucidere de către serviciile de urgență sanitare și non-sanitare.

5.- Abordarea sănătății:

a) Promovarea schimbului de experiență și de bune practici în implementarea acțiunilor împotriva sinuciderii.

b) Îmbunătățirea furnizării de resurse în camerele de urgență ale spitalelor generale care îngrijesc persoanele cu comportament suicidar.

c) Implementați un cod de risc de sinucidere care să garanteze un proces integrat de detectare și abordare a comportamentului suicidar.

d) Stabilirea programelor de asistență urgentă și de continuitate a îngrijirii persoanelor cu comportament suicidar, în special sub formă de îngrijiri telefonice sau vizite la domiciliu.

şi) Implementați programe comunitare de mare intensitate în prevenirea și intervenția în comportamentul suicidar.

F) Crearea de programe alternative de sprijin temporar la spitalizarea în unități de psihiatrie pentru persoanele cu comportament suicidar.

g) Oferiți programe de asistență persoanelor cu dizabilități sau boli cu risc de comportament suicidar .

h) Promovarea măsurilor de sprijin pentru supraviețuitori.

6.- Abordare cuprinzătoare a comportamentului suicidar:

a) Promovarea participării supraviețuitorilor la conceperea, intervenția și evaluarea tuturor politicilor de sănătate legate de prevenirea sinuciderii.

b) Îmbunătățiți coordonarea 024 cu alte numere de telefon din comunitățile autonome.

c) Consolidarea rețelei de școli de sănătate pentru cetățeni în formarea lor în prevenirea sinuciderii.

d) Promovarea planurilor de prevenire a sinuciderii în comunitățile autonome și INGESA aliniate la Planul de acțiuni pentru prevenirea sinuciderii al Ministerului Sănătății.

f) Să stabilească linii telefonice specializate integrate cu rețeaua de sănătate la nivelul comunităților autonome.

g) Oferiți formare și supraveghere profesioniștilor care îngrijesc persoanele cu risc de sinucidere.

Mai multe noutăți Sănătate mintală: chei, strategii și acțiuni în curs Comisarul pentru Sănătate Mintală anunță un nou plan de acțiune 2025-2027 Linia 024 pentru atenția asupra comportamentului suicidar a primit peste 260.000 de apeluri… Etichete: Sănătate Sănătate mintală Sursa: Guvernul Spaniei – Mónica García propune o abordare multidisciplinară pentru a reduce sinuciderea