#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunțat astăzi că Planul regional împotriva drogurilor va avea cincizeci de măsuri axate pe prevenire, tineri și limitări ale consumului de produse derivate din canabis, împreună cu mai multe inspecții și noi servicii și tratamente. .

Acest document strategic, la care lucrează cele nouă ministere, grupează acțiunile în patru axe principale care vizează prevenirea și informarea; asistenta si atentie; reintegrare, precum și supraveghere și monitorizare.

În domeniul prevenției, și așa cum a avansat deja președintele regional în iunie anul trecut, actuala reglementare regională cuprinsă în Legea cu privire la dependența de droguri și alte tulburări de dependență ar urma să fie modificată pentru a proteja în continuare minorii și adolescenții. Aceasta include limitări privind vânzarea și furnizarea de derivate și înlocuitori de canabis către minori atât în ​​unități, în care va fi necesară prezentarea unui document oficial care să ateste vârsta cumpărătorului, cât și prin distribuitoare automate care trebuie să încorporeze un sistem care să permită verificarea valorii utilizatorului. identitatea și verificarea vârstei acestora, precum și dozatoare mobile sau portabile.

Planul regional împotriva drogurilor va limita sponsorizarea și publicitatea acestor produse pe lângă interzicerea acesteia la o distanță de cel puțin 300 de metri de centrele de învățământ nonuniversitar. De asemenea, va fi controlată furnizarea sau vânzarea de articole promoționale comerciale a căror imagine le este asociată și va fi intensificată inspecția unităților, care a început în luna iunie a anului trecut, pentru a verifica dacă acestea respectă noile măsuri de control.

În același timp, această limitare va afecta și jocurile video distribuite în Comunitatea Madrid. În plus, va fi interzisă asocierea consumului de produse din canabis cu îmbunătățiri ale performanței fizice, beneficii pentru sănătate sau activități riscante.

Această reformă va însemna adaptarea reglementărilor la Legea regională privind drepturile, garanțiile și protecția integrală a copiilor și adolescenților aprobată în 2023. Un text legal care stabilește interzicerea vânzării substanțelor nocive și nocive către minori. De asemenea, este inclusă și obligația de a raporta în mod vizibil compoziția, caracteristicile și utilizarea articolelor care vizează acest grup.

Serviciu mobil în zonele frecventate de tineri

Planul va activa, de asemenea, un serviciu mobil și itinerant de prevenire a dependenței în spațiile de întâlnire ale populației adolescente pentru informarea și conștientizarea acesteia cu privire la consecințele negative și riscurile sociale pe care le implică drogurile. În aceeași linie, Comunitatea Madrid va colabora cu entitățile locale pentru a desfășura activități legate de promovarea sănătății.

În Centrele de Formare pentru Ocuparea Forței de Muncă vor fi programate și ateliere de conștientizare și prevenire a dependenței și va fi creată o aplicație mobilă, concepută pentru tineri, cu un asistent virtual care îi va informa și consilia cu privire la riscurile consumului și le va oferi resurse de căutare. ajuta daca este necesar.

De asemenea, vor fi lansate noi servicii prin Cardul Virtual de Sănătate care include activități de formare, unele destinate părinților, și cu subiecte foarte variate care vizează obiceiurile de viață sănătoase împotriva alcoolului, drogurilor sau folosirea responsabilă a ecranelor.

La nivel școlar, Planul Regional Antidrog va consolida activitățile din centrele de învățământ și va include instruire în domeniul dependenței de droguri pentru directorii și cadrele didactice de centre educaționale. În colaborare cu universitățile din Madrid, va fi creată o Catedră C&D&i privind prevenirea consumului de narcotice, precum și un nou program de prevenire a utilizării inadecvate a tehnologiilor informației și comunicațiilor pentru elevii din Primară. Figura agentului tutore în școli va fi întărită și printr-un curs pentru polițiștii locali la Institutul de Formare Cuprinzătoare în Securitate și Situații de Urgență (IFISE), pentru consolidarea capacităților agenților în prevenirea consumului de substanțe care provoacă dependență.

Pe de altă parte, asistenții sociali ai Agenției pentru Locuințe Sociale vor lansa serviciul Casa ta fără droguri să-și informeze chiriașii și, după caz, să poată detecta situații neregulate de consum, vânzare sau tranzacționare.

De asemenea, vor fi instruiți instructori și ghizi canini pentru îmbunătățirea capacității Forțelor de Securitate în depistarea și combaterea traficului de droguri. Vor fi promovate campanii de prevenire în metrou sau în centrele sportive, iar tradiționala Cursa împotriva Drogurilor din Comunitatea Madrid.

Noi unitati de asistenta si atentie consumatorilor

La rândul său, Planul regional Antidrog va promova crearea unei rețele globale de îngrijire, în coordonare cu rețeaua de Centre de Tratare a Dependenței, compusă din personal tehnic calificat în abilități de prevenire și intervenție pentru persoanele care prezintă comportamente de risc sau au început consumul de droguri.

În aceeași linie, vor fi create două noi centre de Prevenire, Tratament și Cercetare a Tulburării prin joc, și va fi extins serviciul Unității de Admitere și Spitalul de Zi de Detoxifiere pentru adolescenți și tineri, care va acorda îngrijiri psihiatrice și psihologice. medicale sau de asistență medicală, precum și asistență socială și Unitatea de patologie duală ambulatorie pentru tratarea problemelor psihice și de dependență.

În sfera socială, vor continua să fie dezvoltate programe de îngrijire a persoanelor fără adăpost, întrucât se estimează că jumătate din acest grup suferă de o anumită dependență, în special legată de alcool. La rândul lor, vor fi reglementate obligațiile și condițiile tehnice pentru contractarea serviciului de îngrijire rezidențială pentru minori cu dependențe grave.

De asemenea, va continua să funcționeze Programul de Legătură pentru delincvenți minori, care asigură diseminarea informațiilor pentru minorii reținuți în centrele Agenției pentru Reeducarea și Reintegrarea Infractorilor Minori (ARRMI).

Pe de altă parte, va exista un nou program de consiliere în Birourile de Asistență pentru Victimele Criminalității. Acesta se va adresa tinerilor agresori și a spus victimelor care ar putea fi posibili consumatori de droguri despre pericolele consumului sau trimiterea la resursele disponibile de la guvernul regional.

Planul include un regulament de rezidențe pentru minori cu dependențe grave și consum de substanțe, indicând condițiile care trebuie să guverneze contractarea îngrijirii rezidențiale, atât pentru copii, cât și pentru adolescenți, precum și obligații, condiții tehnice sau activități specifice.

De asemenea, va fi promovată Rețeaua de Asistență Ambulatorie pentru Toxicomanii, formată din 24 de dispozitive distribuite în întreaga regiune, pentru a oferi îngrijiri specializate și cuprinzătoare atât persoanelor dependente de aceste substanțe, cât și mediului lor familial.

Planuri de acces la angajare

De asemenea, vor fi realizate itinerarii și planuri personalizate de angajare pentru persoanele cu un anumit tip de dependență. Acesta se va adresa, în primul rând, persoanelor care caută servicii de angajare, fie că sunt șomeri sau angajați. Această inițiativă își propune să faciliteze accesul la angajare pentru persoanele care au participat la procesele de detoxifiere.

În plus, Planul Regional Antidrog va genera un nou sistem de avertizare timpurie pentru detectarea noilor substanțe psihoactive, un plan de inspecție și control pentru derivații de canabis, analiza apelor uzate – așa cum sa făcut deja în timpul pandemiei de COVID – și monitorizarea urgențelor spitalicești datorate la consumul de substanţe.

În acest sens, vor fi efectuate studii populaționale și asupra persoanelor între 15 și 64 de ani pentru cunoașterea obiceiurilor acestora, asupra pacienților care urmează tratament pentru dependențe în ambulatoriile Rețelei de Asistență pentru Toxicomani și analize toxicologice ale persoanelor decedate. de Institutul de Medicină și Științe Legale din Comunitatea Madrid.

Strategia de controale și inspecții

În paralel, Direcția Generală de Sănătate Publică a Comunității Madrid dezvoltă din iunie o strategie care vizează controlul, inspecția și prelevarea de probe în unitățile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare care conțin derivați de canabis. În colaborare cu diferitele Corpuri și Forțe ale Securității Statului, până în prezent au fost efectuate peste 60 de inspecții în douăzeci de municipii din regiune care au avut deja ca rezultat imobilizarea a aproape 100 de kilograme de produse cu derivate ale canabisului și aproape 25.000 de recipiente pentru băuturi. conţinând extractul acestuia.

În plus, au fost inspectate mai mult de o duzină de pagini web asociate cu vânzarea și distribuția acestor produse, care, deși prezentate inițial în formate inofensive precum gumii, acadele, fursecuri, uleiuri din semințe, ceaiuri sau vape, pot conține ingrediente active. de canabinoizi, deoarece există peste 100 de substanțe care sunt produse din planta de canabis.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso anunță un Plan împotriva Drogurilor cu 50 de măsuri axate pe prevenire, tineri și stoparea consumului de canabis