#Madrid –

Consiliul de Guvern a autorizat astăzi apariția Comunității Madrid în calitate de procuror particular în procedura judiciară inițiată împotriva presupusului autor al mai multor incendii forestiere în această vară. Executivul regional ajunge astfel în justiție grație noii Legi regionale a Sistemului Integrat de Protecție Civilă și Situații de Urgență, cu care va putea pretinde cuantumul cheltuielilor suportate de stingerea acestuia și refacerea mediului.

La Tribunalul de Primă Instanță și Instrucțiune numărul 1 din San Lorenzo de El Escorial au fost deja inițiate proceduri prealabile, pentru o presupusă infracțiune de prejudiciu derivat din aceste incidente, care a avut loc în perioada 3 iunie – 14 iulie anul curent. Municipalitățile afectate au fost Valdemorillo, Navalagamella, Fresnedillas de la Oliva, El Escorial, San Lorenzo de El Escorial și Zarzalejo.

În acest cadru, Agenția de Securitate și Situații de Urgență Madrid 112 (ASEM 112), prin Corpul Agenților Silvici autonom, a întocmit un raport certificat cu privire la investigațiile efectuate în urma acestor evenimente, care a concluzionat că acestea au fost intenționate. În urma unei operațiuni de supraveghere, suspectul a fost depistat și s-a solicitat să colaboreze Garda Civilă la arestarea acestuia. Începând de astăzi, el este liber sub acuzație prin ordinul judecătorului.

Zona în care s-au produs incendiile a afectat păduri publice, spații naturale protejate de Rețeaua Europeană Natura 2000 (SPA Encinares de los Ríos Cofio și Alberche, SAC Cuenca de los Ríos Alberche și Cofio, SAC Cuenca del Río Guadarrama). De asemenea, în zona pitorească Pinar de Abantos și în zona Herrería.

În aceste spații trăiesc specii de faună amenințate precum vulturul imperial iberic, vulturul auriu, vulturul negru, barza neagră, lupul iberic, vulturul Bonelli, zmeul roșu, țestoasa europeană și vidra. Un alt loc a fost Gardul istoric Felipe II, contemplat în Planul de management al resurselor naturale Sierra de Guadarrama (PORN).

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid apare ca acuzare privată în dosarul împotriva presupusului autor al mai multor incendii forestiere în această vară