#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunțat astăzi o investiție de 3,2 miliarde de euro pentru îmbunătățirea și garantarea unei aprovizionări perfecte cu apă celor peste opt milioane de locuitori care se preconizează că vor popula Madridul în 2035, cu un milion mai mult decât cifra actuală. Această investiție publică avansată la începutul Dezbaterii privind Starea Regiunii în Adunarea legislativă autonomă reprezintă cea mai mare a secolului realizată în lucrări hidraulice.

Dintre acestea, 2.000 de milioane vor permite Canal de Isabel II să își dezvolte Planul Strategic 2025/30 pentru continuitatea aprovizionării, să reînnoiască rețelele de alimentare și să îmbunătățească depozitele și infrastructura de colectare, pe lângă promovarea energiilor regenerabile și modernizarea stațiilor de pompare, stații de epurare și tancuri de furtună. La aceasta se va adăuga și îngrijirea acviferelor, care reprezintă al treilea rezervor din regiune datorită capacității lor de acumulare, după El Atazar și Valmayor.

Pe de altă parte, compania publică va include planificarea a încă 1,2 miliarde de euro, astfel încât să poată fi realizată renovarea esențială a trei din cele opt stații de epurare care deservesc capitala Madridului: La China, Sur și Butarque. Proiectul fusese asumat de Guvernul Național în anul 2009 pentru adaptarea infrastructurii la protocolul general în domeniul salubrității și epurării, reînnoindu-și designul inițial. Având în vedere inacțiunea sa și nevoia urgentă de a întreprinde lucrările, societatea publică dorește să contribuie cu o soluție și să îmbunătățească cât mai repede apa epurată care se deversa în râuri.

În acest moment, președintele de la Madrid a indicat că acest lucru se întâmplă, în timp ce în Catalonia, guvernul național a contribuit imediat cu 467 de milioane la pornirea a două instalații de desalinizare din cauza secetei suferite de primăvara trecută.

Pe scurt, Canal de Isabel II va avea un buget mare pentru anii următori care înmulțește investiția deja notabilă pe care a primit-o din 2018. În 2024 a ajuns la o sumă mai mare de 500 de milioane de euro și această cifră se va intensifica din 2025, pentru pentru a aborda evoluția tehnologică și energetică cerută de furnizarea și salubrizarea acestei creșteri mari a populației așteptate.

Extinderea programului de drenaj în 164 de municipii

Madrid își va menține liderul ca cea mai eficientă comunitate autonomă în aprovizionare, cu pierderi de doar 4% în rețelele sale față de media națională de 16%. În plus, va investi aproape 10 milioane de euro pentru a aduce programul inovator cuprinzător de drenaj (DREINCAM) în 164 de municipii, de care vor beneficia 3,4 milioane de locuitori ai regiunii.

Constă într-un sistem inteligent care îmbunătățește protecția corpurilor de apă și gestionează inundațiile urbane și deversările în albia râului. Predicțiile și monitorizarea precipitațiilor efectuate, împreună cu alte informații relevante de la propriile radare meteo, senzori și drone, se reunesc într-un sistem informatic unic integrat care permite luarea deciziilor și acțiunile automatizate în timp real. De asemenea, se pot stabili alerte pentru populație dacă este necesar.

Pe de altă parte, compania publică Canal va continua cu marele său impuls tehnologic, punând în funcțiune prima instalație spaniolă de hidrogen verde produsă din apă regenerată, situată în stația de epurare Arroyo Culebro de Pinto. Și va continua să dezvolte Planul Sanea, de modernizare și îmbunătățire a sistemului de canalizare; Planul de Rețea, pentru standardizarea materialelor rețelelor de distribuție și astfel îmbunătățirea calității apei; Smart-Region, al cărui obiectiv este să se asigure că până în 2030 100% din contoarele instalate sunt inteligente, și Planul Solar, cu crearea de noi centrale fotovoltaice care să promoveze generarea și autoconsumul de energie curată în infrastructura proprie.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso anunță o investiție de 3,2 miliarde pentru a îmbunătăți și garanta alimentarea cu apă a peste opt milioane de locuitori ai Madridului în 2035