#Madrid –

Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunțat astăzi încorporarea ca experiență pilot a roboticii sociale și a inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți îngrijirea timpurie a copiilor cu dizabilități, cu risc de a suferi de aceasta sau cu tulburări de dezvoltare. A făcut-o în cadrul intervenției sale în Dezbaterea Starea Regiunii, unde a subliniat că, în această primă fază, se va lucra cu copiii cu tulburare din spectrul autist.

Această tehnologie este aplicată cu succes în unele cazuri pentru a întări răspunsul acestor minori la tratamentele de reabilitare și pentru a facilita monitorizarea și urmărirea acestora, pe lângă promovarea muncii la domiciliu. Departamentul de Digitalizare va fi responsabil de lansarea acestui proiect la centrul de bază de asistență socială Vallecas.

De asemenea, aplicarea sa a demonstrat că ajută la îmbunătățirea stimulării și participării la terapii, favorizează realizarea rutinelor zilnice, influențează învățarea motrică și capacitatea creierului de a forma noi conexiuni neuronale și promovează o atitudine pozitivă față de efort și frustrare.

Inițiativa regională va folosi acești roboți pentru a direcționa activități de joacă și alte acțiuni recreative care îmbunătățesc concentrarea și motivația copiilor, să le valideze dorința de a lucra și să promoveze progrese măsurabile către obiectivele stabilite.

Măsura prevede și formarea profesioniștilor și a familiilor; organizarea sesiunilor de tratament astfel încât utilizatorii și tutorii lor să se familiarizeze cu tehnologia și colectarea de informații pentru a evalua rezultatele.

Robotica socială este o disciplină care se concentrează pe utilizarea acestui instrument pentru a interacționa în mod ghidat cu pacienții în domenii precum recuperarea fizică sau cognitivă, educația specială pentru copiii cu autism sau însoțirea persoanelor în vârstă.

Sursa: Comunitatea Madrid – Díaz Ayuso anunță încorporarea roboticii și a inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți îngrijirea timpurie a copiilor cu dizabilități