#Madrid –

Comunitatea Madrid urmează să dezvolte noi tehnici de obținere a produselor derivate din cânta neagră (Cistus ladanifer), astfel încât cultivarea acestuia să fie mai profitabilă și să contribuie la revitalizarea economiilor rurale. În acest scop, Institutul de Cercetare și Dezvoltare Rurală, Agricolă și Alimentară din Madrid (IMIDRA) a început să lucreze la Agrocistus, a doua fază a proiectului Biocistus 4.0.

Inițiativa a fost prezentată astăzi de ministrul adjunct al Mediului, Agriculturii și Amenajării Teritoriului, Rafael García, în cadrul unei conferințe tehnice susținute la Institutul de Inginerie din Spania. Lucrările anterioare, desfășurate pe parcursul a cinci ani, au demonstrat viabilitatea plantării acestei plante sălbatice, abundentă în unele zone ale regiunii, cum ar fi munții joase din Sierra Norte. Această nouă etapă îi va permite să-și îmbunătățească aplicațiile în industria de parfumerie, cosmetică, farmaceutică și de producție animală.

În Agrocystus Centrul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Extremadura (CICYTEX), experți internaționali și reprezentanți ai industriei și sectorului privat vor participa pentru a asigura posibilitățile produselor și lansarea lor pe piață. În paralel, aceste cunoștințe vor fi oferite fermierilor și se va investiga potențialul altor specii din aceeași familie (cist).

Proiectul Biocitus 4.0 De asemenea, face posibilă utilizarea terenurilor cu valoare agricolă mică, cum ar fi cele din Sierra Norte, unde sunt concentrate suprafețe mari de cânta neagră. IMIDRA a pus la dispoziție tehnologia necesară pentru a genera noi operațiuni în acest spațiu, care oferă beneficii sectorului primar și respectă mediul natural.

Plantarea controlată a acestei specii permite extragerea elementelor extrem de pure, împiedicându-le să se amestece cu alte plante care cresc sălbatice în aceleași locuri. Astfel, din el se obtine labdanum, care este un excelent fixator de parfum, si uleiul esential, care are proprietati astringente, fotoprotectoare, cicatrizante si biocide.

Dintre utilizările sale, se remarcă utilizarea în creme care elimină petele și leziunile pielii. Institutul însuși a pregătit o probă din hidrolat care, pe lângă faptul că are aroma plantei, acționează ca un astringent și calmant pentru tratamentul pielii.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid dezvoltă cea de-a doua fază a proiectului Biocistus pentru a obține derivate din rockrose negru și pentru a revitaliza economiile rurale