#Spania – Reuniunea ministerială „Reuniunea de la Madrid: pentru aplicarea a două state”.

Distribuie pe Ministrul Afacerilors Afaceri Externe, Uniunea Europeană și Cooperare, José Manuel Albares, a găzduit întâlnirea ministerială la Palatul Santa Cruz „Reuniunea de la Madrid: pentru aplicarea a două state” cu membrii Grupului de contact arabo-islamic pentru Gaza și țările europene angajate în promovarea recunoașterii Palestinei. Întâlnirea s-a încheiat cu adoptarea Declarației de la Madrid, care reînnoiește angajamentul irevocabil al participanților față de punerea în aplicare a soluției cu două state, încheierea războiului din Gaza, pacea și stabilitatea în Orientul Mijlociu și respectarea dreptului internațional. .

La întâlnire au participat la cel mai înalt nivel reprezentanți ai Uniunii Europene, ai Ligii Statelor Arabe și ai Organizației pentru Cooperare Islamică. Pe partea europeană, miniștrii de externe ai Spaniei, Norvegiei, Sloveniei și un reprezentant al Irlandei. Și, din partea Grupului de contact arabo-islamic, prim-ministrul statului Palestina, miniștrii de externe ai Arabiei Saudite, Iordaniei, Turciei și Egiptului și adjuncții miniștrilor de externe din Qatar și Bahrain.

Procesul de la RiadÎntâlnirea, desfășurată într-un moment critic pentru a defini următorii pași spre materializarea soluției cu două state, se înscrie în reuniunile așa-numitului Proces de la Riad. Întâlnirea este precedată de vizita Grupului de contact arabo-islamic din 28 mai, cu ocazia recunoașterii statului Palestina de către Spania. Aceasta este a patra vizită a Grupului la Madrid de la începutul războiului după atacurile din 7 octombrie.

Promovați paceaDesfășurarea acestei întâlniri consolidează grupul euro-arab/islamic ca promotor al noii recunoașteri și acțiuni internaționale pentru pace în Orientul Mijlociu.

În Declarație, miniștrii și-au reiterat angajamentul comun față de punerea în aplicare a soluției cu două state ca singura modalitate de a stabili pacea și securitatea de durată, prin îndeplinirea aspirațiilor legitime ale palestinienilor și israelienilor.

LADe asemenea, aceștia își arată sprijinul față de eforturile de mediere în desfășurare întreprinse de Egipt, Qatar și Statele Unite, precum și respingerea acțiunilor care vizează împiedicarea acestui proces de mediere. Ei solicită o încetare imediată a focului, livrarea de ajutor umanitar pe scară largă și oprirea tuturor măsurilor care conduc la escaladarea regională.

Națiunile UniteToate țările participante au susținut inițiativa de a convoca cât mai curând posibil o conferință internațională de pace cu obiectivul de a se îndrepta către soluția cu două state: o conferință deschisă părților și tuturor membrilor Națiunilor Unite angajați în aceste principii.

Ca urmare a ceea ce sa convenit astăzi la Madrid, va avea loc o altă întâlnire la nivel înalt în cadrul următoarei sesiuni a Adunării Generale a ONU, pe 26 septembrie.

Mai multe informații Declarația comună de la Madrid privind implementarea în două state (PDF) Mai multe noutăți Pedro Sánchez: „Comunitatea internațională trebuie să facă un pas decisiv pentru atingerea păcii… Pedro Sánchez subliniază că recunoașterea Palestinei ca stat returnează… Etichete: Internaţional Maghreb și Orientul Mijlociu ONU Afaceri externe Sursa: Guvernul Spaniei – Albares reunește grupul euro-arab/islamic pentru a promova aplicarea celor două state