#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul discursului său la G20

Distribuie pe Luis Planas a participat, la Cuiabá (Brazilia), la cea de-a doua sesiune a miniștrilor agriculturii G-20, care a dezbătut prioritățile 3 și 4 din declarația ministerială: consolidarea rolului esențial jucat de micii fermieri, popoarele indigene și comunitățile locale în agricultura (prioritatea 3) și promovarea integrării pescuitului și acvaculturii durabile în lanțurile valorice locale și globale (prioritatea 4).

Pentru a-i garanta viabilitatea, ministrul a exprimat necesitatea ca acest tip de agricultură să aibă acces la finanțare care să îi permită implementarea de noi tehnologii și inovație. În acest sens, el a reamintit că Guvernul Spaniei lucrează deja la o lege a agriculturii familiale pentru a-și sprijini rolul strategic în dezvoltarea socioeconomică și de mediu a zonelor rurale.

El a apreciat, de asemenea, politicile pe care Spania le promovează în favoarea comunităților rurale, cu accent pe includerea femeilor și schimbarea generațională.
Pentru prima dată, dezbaterile G-20 au recunoscut rolul cheie al pescuitului și al acvaculturii în realizarea securității alimentare globale prin furnizarea unei proteine ​​cu valoare biologică ridicată și o amprentă redusă de apă și carbon.

Pentru a face față provocărilor din sector, Planas consideră că este necesar să lucreze pe baza consensului și a celor mai bune cunoștințe științifice disponibile. De asemenea, el a cerut să își unească forțele pentru a lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, precum și pentru a proteja zonele marine protejate.

Angajamentul față de sustenabilitatea agriculturii

În cadrul primei sesiuni, desfășurată în ziua precedentă, miniștrii au abordat prioritățile 1 și 2 ale declarației ministeriale, privind sustenabilitatea agriculturii și sistemelor alimentare (prioritatea 1) și cum se poate îmbunătăți contribuția comerțului internațional la securitatea alimentară și nutrițională (prioritatea 2). ).

În această sesiune, Planas a subliniat că sustenabilitatea producției alimentare, în aspectele sale economice, sociale și de mediu, constituie un angajament ferm al sectorului agroalimentar spaniol. „Principala provocare este transformarea sistemelor alimentare pentru a le face mai corecte, durabile, dar în același timp profitabile, pentru a garanta securitatea, dezvoltarea rurală și utilizarea durabilă a resurselor”, a menționat el.

Ministrul a asigurat că sistemele alimentare mai durabile contribuie decisiv la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite. Pentru a realiza acest lucru, ministrul a subliniat necesitatea schimbării modelelor de producție pentru a oferi alimente unei populații în creștere, cu o utilizare mai durabilă a resurselor naturale, precum apa și solul.

Noile tehnologii și inovația sunt instrumente cheie ale acestei noi agriculturi a secolului 21, întotdeauna de la premisa că agricultura ar trebui să fie o parte a soluției, nu o problemă, potrivit lui Planas.

De asemenea, el a subliniat că comerțul internațional cu alimente joacă un rol esențial în garantarea securității alimentare a populației lumii și a pledat pentru menținerea și aprofundarea actualului sistem comercial multilateral, transparent, echitabil și bazat pe regulile OMC.

Etichete: Agricultură Sursa: Guvernul Spaniei – Planas: Agricultura de familie este cheia pentru garantarea securității alimentare cu o producție mai eficientă și mai egalitară