#ComisiaEuropeana – Creată în 2001, Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei pe data de 26 septembrie. Evenimente locale pot avea însă loc parcursul întregii luni.

Primul eveniment organizat anul acesta în România cu ocazia Zilei Europene a Limbilor a fost „Mozaic lingvistic dobrogean”, care a avut loc pe 14 septembrie la Constanța. La acest târg lingvistic, deschis publicului larg, au participat asociații și institute culturale din această regiune multietnică, precum și Facultatea de Litere a Universității „Ovidius”. Atât copiii și tinerii, cât și adulții, au putut participa la jocuri lingvistice și la activități care au prezentat bogăția lingvistică a Dobrogei, precum și pe cea a Uniunii Europene.

În calendarul Zilei Europene a Limbilor de anul acesta urmează, pe 20 septembrie, lansarea ediției 2024 a concursului online LinguaTEST – un concurs foarte popular în rândul publicului larg. Întrebările concursului îi duc pe participanți într-o călătorie prin țările și limbile Uniunii Europene. Anul acesta, LinguaTEST sărbătorește 20 de ani de la cel mai mare val de aderare la UE și, prin urmare, cuprinde întrebări referitoare la limbile celor 10 state membre care au aderat în 2004.

De asemenea, numeroase centre Europe Direct din țară vor organiza și ele evenimente dedicate Zilei Europene a Limbilor. Pentru detalii, adresați-vă următoarelor centre (detaliile de contact ale fiecăruia se găsesc la linkul de mai sus): 

EUROPE DIRECT ArgeșEUROPE DIRECT BacăuEUROPE DIRECT BrăilaEUROPE DIRECT BucureștiEUPOPE DIRECT BuzăuEUROPE DIRECT GalațiEUROPE DIRECT HarghitaEUROPE DIRECT IașiEUROPE DIRECT OradeaEUROPE DIRECT RâșnovEUROPE DIRECT TeleormanEUROPE DIRECT TimișoaraEUROPE DIRECT VasluiEUROPE DIRECT VâlceaDe asemenea, anul vor avea loc și evenimente online organizate la nivel central de Comisia Europeană, la care pot participa toți cei interesați. 

Ziua Europeană a Limbilor are ca scop să aducă în atenția publicului marea varietate lingvistică din Europa, să promoveze patrimoniul cultural și diversitatea lingvistică, să încurajeze oamenii de orice vârstă să învețe limbi străine, precum și să promoveze profesiile legate de domeniul lingvistic.

Sursa: Au început evenimentele dedicate Zilei Europene a Limbilor 2024