#Spania – Ministrul Științei, Inovării și Universităților, Diana Morant, însoțită de președintele Principatului Asturias, Adrián Barbón, și de rectorul Universității din Oviedo, Ignacio Villaverde, participă la ceremonia de semnare a acordului.

Distribuie pe Ministrul Științei, Inovării și Universităților, Diana Morant, a semnat cu președintele Principatului Asturias, Adrián Barbón, și rectorul Universității din Oviedo, Ignacio Villaverde, primul acord cu care Guvernul va începe să finanțeze implementare Programul de încorporare a talentului didactic și de cercetare al universităților publice spaniole este în derulare, în acest caz, în Asturias.

Ministrul a subliniat că „Astăzi este o zi istorică pentru politicile universitare ale țării noastre, în care începem o nouă eră pentru a pune capăt definitiv unei situații de precaritate ca urmare a unei perioade marcate de reduceri.”.

Morant a anunțat, de asemenea, că acest program va fi redenumit „Programul María Goyri”, în semn de recunoaștere a lui „unul dintre primii absolvenți de facultate și doctori, când în Spania o femeie trebuia să ceară permisiunea pentru a putea frecventa o sală de clasă, chiar și ca ascultătoare”.

Programul María Goyri va permite Guvernului Spaniei să angajeze 34 de profesori la Universitatea din OviedoMorant a detaliat că, „În Asturias, Guvernul Spaniei va finanța angajarea a 34 de profesori asistenți doctorali, care vor costa mai mult de 1,2 milioane de euro, iar Principatul va finanța alte 23 de posturi, care se vor alătura Universității din Oviedo.”.

În acest sens, el a amintit că, în toată Spania, „Angajamentul Guvernului Spaniei față de „Programul María Goyri” înseamnă acordarea de finanțare timp de șase ani pentru crearea a 3.400 de posturi de asistent didactic doctor, cifră pentru angajarea cadrelor didactice în primele etape ale carierei didactice, când au nevoie de primul determinat. împinge pentru stabilitatea sa viitoare”.

Programul María Goyri va avea un cost global de peste 900 de milioane de euro de către Guvernul Spaniei în următorii șase ani academici, inclusiv anul universitar actual 2024-2025.

Mai mult, ministrul a subliniat că „Aceasta este cea mai mare încorporare a cadrelor didactice noi în universitățile publice din întreaga etapă democratică actuală a țării noastre și reprezintă o reducere drastică a angajării temporare, îmbunătățirea condițiilor de muncă față de profesorii asociați și o întinerire, fără îndoială, a forței de muncă.”.

„De asemenea, este prima dată când un guvern spaniol își asumă responsabilitatea directă pentru salariile profesorilor universitari și cercetătorilor, finanțând o competență care este transferată CCAA.”a declarat el.

Universitatea din Oviedo va primi peste 908.000 de euro pentru încorporarea unui cercetător din programul ATRAEMorant a vizitat astăzi și Biblioteca Centrală a Universității din Oviedo, unde s-a întâlnit cu Noemí Pinilla, o cercetătoare care se va alătura Institutului de Științe și Tehnologii Spațiale din Asturias (ICTEA) al acestei universități datorită Programului ATRAE al Ministerului. de Știință, Inovare și Universități (MICIU).

Mai exact, ICTEA va primi peste 908.000 de euro pentru încorporarea lui Pinilla, un cercetător care provine de la Institutul Spațial Florida al Universității din Florida Centrală și un expert colaborator cu NASA.

Pinilla va conduce un proiect ambițios axat pe studierea distribuției gheții și a prafului în Sistemul Solar cu ajutorul telescopului spațial James Webb.

ATRAE este prima inițiativă națională care atrage în Spania oameni de știință de excelență internațională și întărește astfel competitivitatea țării noastre. Prin acest program, s-au acordat 27,5 milioane de euro pentru încorporarea a 30 de cercetători de prestigiu internațional recunoscut în sistemul spaniol de C&D&I.

Mai multe noutăți A ratificat Programul de Guvernare pentru a include 3.400 de asistenți didactici… Guvernul consolidează echitatea și coeziunea Sistemului Național de Sănătate Etichete: Educaţie Universitate Guvernul Spaniei Sursa: Guvernul Spaniei – Morant semnează cu Principatul Asturiei primul acord cu care Guvernul va finanța încorporarea profesorilor în universitățile publice