#Madrid –

SIMPLU, FIABIL SI CU O RATA DE SUCCES DE 84%

Chirurgii toracici de la Spitalul Clinic San Carlos, un centru public din Comunitatea Madrid, împreună cu pneumologi și specialiști în Medicină Nucleară, sunt pionierii în utilizarea bronhoscopiei ghidate cu navigație electromagnetică pentru radiolocalizarea leziunilor pulmonare. Este o tehnică minim invazivă, cu o rată de succes ridicată. Denumit „ROLL” (Radio Guided Lesion Location), folosește un radiotrasor, în acest caz Technetium 99, pentru a marca preoperator leziuni pulmonare solide mici, profunde sau leziuni nepalpabile, și pentru a le putea localiza intraoperator cu ajutorul unui gamma camera pentru a proceda la identificarea lor chirurgicală fără a fi necesară palparea manuală.

Această tehnică se realizează în general în afara blocului operator cu pacientul treaz sub anestezie locală și prin puncție percutanată, pentru care pleura trebuie accesată cu ac, cu posibilele complicații ulterioare pe care aceasta le presupune (sângerare, pneumotorax…).

Pe de altă parte, bronhoscopia ghidată cu navigație electromagnetică se efectuează cu pacientul adormit sub anestezie generală și este folosită de rutină pentru a localiza leziuni pulmonare mici, greu de palpat în chirurgia toracoscopică. Coloranții sunt utilizați în mod normal pentru a colora suprafața pleurală și pentru a permite identificarea ulterioară a acesteia în timpul intervenției chirurgicale.

„Avantajul combinării ambelor tehnici permite depunerea radiotrasorului cu o mai mare precizie, cu pacientul adormit și în sala de operație unde se va efectua operația, după localizarea nodulului pulmonar”, explică chirurgul toracic de la Clinica San Carlos, Carlos Alfredo Fraile Olivero, care adaugă că „Spitalul Clinic San Carlos a fost un centru de pionierat la nivel mondial în utilizarea acestei proceduri”.

„Radiomarcarea leziunilor pulmonare cu ajutorul navigatorului electromagnetic este o tehnică simplă, fiabilă și reproductibilă, care facilitează localizarea intraoperatorie a leziunilor pulmonare în aceeași procedură chirurgicală”, spune Luisa León, specialist în cadrul Serviciului de Medicină Nucleară al Spitalului Clinic San Carlos. „Monitorizarea simultană cu o cameră gamma portabilă în timpul administrării radiotrasorului ne permite să controlăm imaginile posibile efuzii pleurale, printre alte posibile complicații”, adaugă León.

O rată de succes de 84% în localizarea leziunilor pulmonare

„Combinarea acestor două tehnici într-una singură ne-a permis să localizăm mici noduli pulmonari printr-o abordare minim invazivă și cu o rată de succes ridicată, aproape de 85%, în cele 17 cazuri pe care le-am efectuat până în prezent”, precizează chirurgul toracic la Spitalul Clinic, Elena Fernández.

„Această procedură necesită o coordonare specială între toate serviciile implicate, precum și cu tot personalul implicat pe parcursul procedurii, deoarece necesită cunoștințe specifice și pregătire prealabilă”, conchide Elena Fernández.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Public Clinic San Carlos folosește o tehnică nouă în radiolocarea leziunilor pulmonare cu un navigator electromagnetic