#Madrid –

Agenda culturală a Comunității Madrid pentru acest weekend va include teatru, dans și muzică contemporană din Epoca de Aur. Printre momente principale se numără premiera filmului Primarul din Zalamea, într-o versiune a dramaturgului și regizorului José Luis Alonso de Santos, festivalul COMA’24 și ciclul Canal Baila, care va avea loc la Teatros del Canal.

Astăzi, Sala Verde găzduiește premiera capodoperei teatrului spaniol scrisă de Pedro Calderón de la Barca. Aceasta este prima lucrare regizată de Alonso de Santos ca unul dintre cei patru rezidenți ai Teatros del Canal, în cadrul noului model promovat de guvernul regional. Actorul Arturo Querejeta, în rolul lui Pedro Crespo, conduce o distribuție care îi mai include pe Daniel Albadalejo (Lope de Figueroa), Javier Lara (don Álvaro) și Adriana Ubani (Isabel), printre alții. Acesta va fi expus până pe 13 octombrie.

Sosește inaugurarea Camerei Roșii COMA’24organizat de Asociația Compozitorilor AMCC din Madrid, care, la a douăzeci și șasea ediție, cuprinde cinci evenimente de o varietate enormă și, toate, cu intrare liberă. Primul concert (duminică, 22) va fi susținut de Atlántida Chamber Orchestra, una dintre cele mai importante orchestre de cameră din Spania. Fondată de directorul său artistic și muzical, Manuel Tévar, se remarcă prin interpretările sale energice, detaliate, pline de magie și prospețime. Câteva zile mai târziu (miercuri, 25) va veni rândul pianistului Darío Llanos Javierre – pianist concertist, cercetător și pedagog – al cărui repertoriu vast, specializat în opera lui Franz Liszt, include piese ale numeroși compozitori contemporani precum Alexander Ceaikovski, Miguel del Barco sau, ca Acesta este cazul programului care aduce cu această ocazie, José Buenagu, Antón Abril și Ana Vázquez Silva, printre alții.

Chiar înainte de aterizarea acestui festival, în Sala Roșie puteți participa (azi și mâine) la ultimele spectacole ale Damon. Înmormântarea lui Bergman noua propunere de scenă a polifațetei Angélica Liddell.

În Camera Neagră continuă Canalul Bailacare în următoarele zile aduce două premiere absolute: dans spaniol și flamenco, doamna noaptea de dansatoarea Marta Gálvez joi (joi 19 și vineri 20); și dans și teatru urban, Mai era timp IIo producție Miller a Nobili & Teatros del Canal în coproducție cu La Biennale di Venezia.

Pe de altă parte, în Teatro de La Abadía, Sergio Peris-Mencheta direcționează Raiuride prestigiosul scriitor libanez-canadian Wajdi Mouawad. Lucrarea, care se desfășoară în Sala Juan de la Cruz (până pe 29 septembrie), aduce spectatorii într-un loc retras, unde un grup de criptografi, traducători și cercetători lucrează contra cronometru pentru a încerca să prevină un atac terorist multiplu care are cu obiectiv de a provoca o dezamăgire socială.

În plus, Colosseumul Regal Carlos III din San Lorenzo de El Escorial va avea pe mesele sale Regele care a fost, unde Albert Boadella îl regizează pe Ramón Fontseré și distribuția Els Joglars (sâmbătă, 21) și Coriolanus, după William Shakespeareregia Emilio del Valle (duminică, 22).

Expoziția dedicată ilustratorului Jano a fost extinsă

Între timp, propunerile de expoziție ale Administrației regionale continuă în diferitele lor spații, toate cu intrare liberă. Săptămâna aceasta este de remarcat faptul că, datorită primirii bune (cu aproape 14.000 de vizitatori), retrospectiva dedicată ilustratorului și poster artistului Francisco Fernández-Zarza Pérez, Jano, a fost prelungită până pe 29 septembrie. Sala de expoziție a Bibliotecii Regionale din Madrid, în Complexul Cultural El Águila.

Camera Alcalá 31 are Spațiul dintre degeteo expoziție care reunește câteva lucrări create de Jacobo Castellano în ultimii douăzeci de ani alături de altele de producție nouă, care se adâncesc în propria experiență artistică bazată pe memoria autobiografică (până la 12 ianuarie 2025).

În Alcalá de Henares, Locul Nașterii lui Cervantes găzduiește (până pe 27 octombrie) La aerul tânăr al clasicilor. Modesto Higueras de la la Barraca la TEUcare își propune să justifice figura lui Modesto Higueras în cadrul panoramei scenice a secolului XX. În timp ce la Muzeul Regional de Arheologie și Paleontologie (MARPA) continuă vânători de dragoni (până în ianuarie 2025) și merită o mențiune specială expoziția permanentă, care povestește istoria teritoriului care alcătuiește acum Comunitatea Madrid, prin vestigiile arheologice și paleontologice găsite în diferitele situri din regiune.

În Buitrago del Lozoya, șia Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias prezintă (până la 1 decembrie) expoziția maestru olar Picasso. Ceramica care l-a inspirat pe artistun tur al pieselor ceramice istorice care au servit drept inspirație omului din Malaga, alături de lucrările realizate de acesta, într-un dialog între tradiție și modernitate.

Și nu trebuie să uităm Red Itiner, the platformă de colaborare culturală între guvernul regional și municipalitățile din Madrid pentru a promova descentralizarea culturală și accesul la artă printr-un program anual de expoziții temporare care călătoresc prin cele 77 de municipalități participante.

Vineri, 20 septembrie

Primarul Zalamea

José Luis Alonso de Santo – Calderón de la Barca

Până pe 13 octombrie – 19:30 – Sala Verde. Teatrele Canal. MADRID

doamna noaptea

Marta Galvez

19:00 – Camera Neagră. Teatrele Canal. MADRID

DÄMON. Înmormântarea lui Bergman

Angelica Liddell

20:30 – Sala Roșie. Teatrele Canal. MADRID

Sambata 21 septembrie

Raiuri

Sergio Peris – Mencheta – Wajdi Mouawad

Până pe 29 septembrie – 20:00 – Sala Juan de la Cruz. Teatrul La Abadía. MADRID

Regele care a fost

Albert Boadella – Els Joglars

19:00 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Duminică 22 septembrie

Coriolanus, după William Shakespeare

Emilio del Valle

19:00 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Programul COMA’24

Muzee și expoziții

Ianus. O jumătate de secol de postere și ilustrații

Până pe 29 septembrie – Sala de expoziții a Bibliotecii Regionale din Madrid Joaquin Leguina. MADRID

La aerul tânăr al clasicilor. Modesto Higueras de la la Barraca la TEU

Până pe 27 octombrie – Muzeul Casa Nașterii lui Cervantes. ALCALÁ DE HENARES

maestru olar Picasso. Ceramica care l-a inspirat pe artist

Până la 1 decembrie – Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias. BUITRAGO DEL LOZOYA

vânători de dragoni

Până pe 12 ianuarie 2025 – Muzeul de Arheologie și Paleontologie (MARPA). ALCALÁ DE HENARES

Jacobo Castellano. Spațiul dintre degete

Până pe 12 ianuarie 2025 – Sala expozițională Alcalá 31 MADRID

Programul Red Itiner 2024

Sursa: Comunitatea Madrid – Teatrul, dansul și muzica contemporană din Epoca de Aur sunt protagoniste în agenda culturală a Comunității Madrid