#ComisiaEuropeana – În temeiul RPD, Apple trebuie să asigure o interoperabilitate gratuită și efectivă dezvoltatorilor terți și întreprinderilor terțe care au elemente hardware și software controlate de sistemele de operare iOS și iPadOS ale Apple, desemnate în temeiul RPD.

Procedurile de specificare oficializează dialogul de reglementare al Comisiei cu Apple în privința anumitor domenii specifice ale conformității Apple cu articolul 6 alineatul (7) din RPD. În temeiul articolului 8 alineatul (2) din RPD, Comisia poate adopta, din proprie inițiativă, o decizie care să specifice măsurile pe care trebuie să le pună în aplicare un controlor de acces pentru a asigura respectarea efectivă a obligațiilor substanțiale prevăzute în RPD, cum ar fi obligația de interoperabilitate prevăzută la articolul 6 alineatul (7) din RPD.

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Astăzi este prima dată când utilizăm proceduri de specificare în temeiul RPD, pentru a oferi Apple îndrumare în vederea respectării efective a obligațiilor sale de interoperabilitate, prin intermediul unui dialog constructiv. Ne concentrăm pe asigurarea unor piețe digitale echitabile și deschise. Interoperabilitatea efectivă, de exemplu cu telefoanele inteligente și cu sistemele lor de operare, joacă un rol important în acest sens. Acest proces va oferi claritate dezvoltatorilor, părților terțe și Apple. Ne vom continua dialogul cu Apple și vom consulta părți terțe pentru a ne asigura că măsurile propuse funcționează în practică și răspund nevoilor întreprinderilor.”

Un comunicat de presă este disponibil online.

Sursa: Comisia inițiază primele proceduri pentru specificarea obligațiilor de interoperabilitate ale Apple în temeiul Regulamentului privind piețele digitale