#Spania – În anul 2023, Agenția Fiscală a desfășurat un total de 44.776 de acțiuni de control inspecțional legate de marile companii, active relevante, abuzuri de forme corporative și lupta împotriva economiei subterane, cu 13,7% mai mult decât anul precedent. În cadrul acestor acțiuni, care consumă resurse înalt calificate, au fost derulate 34.487 de acțiuni pe multinaționale, grupuri corporative și companii cu o cifră de afaceri anuală ce depășește șase milioane de euro (+17,3%).

În aceste peste 44.000 de acțiuni remarcabile sunt și 3.031 de analiză a activelor și corporative (+2%), 5.812 legate de abuzuri de forme corporative și de disimulare a activității (+3,9%) și 1.446 cu vânzări ascunse descoperite în activități economice (+2,8). %).

Aceste acțiuni se înscriu în activitatea de control desfășurată de Agenția Fiscală anul trecut și care s-a încheiat cu 16.708 milioane de euro încasări legate de activitatea sa de prevenire și combatere a fraudei după mai mult de 1.898.000 de acțiuni de control al impozitelor interne, în conformitate cu precedenta an.

În Zona de Inspecție s-a decontat cu 10,7% mai multă datorie, ponderea Delegației Centrale a Marilor Contribuabili în decontări apropiindu-se de 50%. Au mai fost efectuate reduceri de baze negative, deduceri în curs de aplicare și contribuții de compensat, în valoare de 3.356 milioane euro, acțiuni de mare importanță pentru lărgirea viitoarelor baze de impozitare și creșterea colectării.

Lărgirea bazelor în multinaționaleCu același obiectiv de lărgire a bazelor de impozitare, Oficiul Național de Fiscalitate Internațională (ONFI), a participat în 2023 la gestionarea a 54 de Acorduri de Evaluare Prealabilă (APA) cu rezultate estimate în ceea ce privește impozitarea internațională a multinaționalelor, ceea ce înseamnă garantarea bazelor de impozitare viitoare. pentru o sumă de 3.578 milioane euro, cu 31,9% mai mult decât anul precedent.

Totodată, dar și în domeniul fiscalității internaționale a marilor companii multinaționale, Agenția Fiscală a regularizat anul trecut baze de impozitare în valoare de 2.925 milioane euro într-un total de 87 de controale efectuate de Delegația Centrală a Marilor Contribuabili și celelalte delegații ale Agenției cu sprijinul ONFI.

Control bazat pe informații și cercetări externePe de altă parte, controlul de inspecție la contribuabilii de la care au fost primite informații privind conturile financiare din străinătate prin directiva europeană „DAC2”, standardul OCDE CRS și acordul „Fatca” cu SUA a permis decontarea a 251 milioane euro ( cu 24,8% mai mult) la 602 contribuabili, astfel că din 2017, anul în care au început să fie primite aceste informații, Zona de Inspecție a Agenției a decontat deja peste 1.200 milioane la peste 3.300 de contribuabili.

Totodată, și în cadrul activității anuale a Oficiului Național de Investigare a Fraudelor (ONIF) al Compartimentului de Inspecție, se remarcă întocmirea dosarelor ‘FITT’ (Fișiere de Informare cu Semnificație Fiscală), pe care Oficiul le transferă diferitelor delegații. al Agenţiei Fiscale pentru eventuala regularizare a neprevăzutelor fiscale. Anul trecut, ONIF a trimis spre analiză 416 dosare FITT. La rândul lor, cele trimise în ultimii ani au făcut posibil ca delegațiile Agenției să deconteze în total 501 milioane de euro către 420 de contribuabili în 2023.

Active mariTot anul trecut, Agenția a desfășurat, din diferitele sale delegații, 999 de acțiuni de control asupra bunurilor mari ale persoanelor fizice, acțiuni care au condus la stingerea datoriilor în valoare de 502 milioane euro, în linie cu anii precedenți. Pe lângă sprijinirea acestor decontări, Unitatea Centrală de Coordonare pentru Controlul Activelor Relevante a promovat diverse proiecte pentru a continua consolidarea și actualizarea sistemelor de control în acest domeniu. Printre acestea se numără și instrumentul de facilitare a depistarii falșilor nerezidenți cu active relevante, care în 2023 a facilitat decontarea a 27,7 milioane de euro asupra a 136 de contribuabili aflați artificial în alte țări, și pentru care s-a stabilit că aceștia chiar aveau rezidență efectivă în Spania.

Economia subteranăÎn domeniul controlului care vizează dezvăluirea activității economice ascunse, Agenția a efectuat anul trecut 2.317 acțiuni de control în cadrul diferitelor programe de verificare (cele deja menționate 1.446 în controlul activităților economice, iar restul în alte programe) în care a descoperit vânzări ascunse. , regularizând taxe în valoare de 466 milioane euro, cu 7,1% mai mult decât anul precedent.

La rândul lor, au fost decontate taxe și penalități în valoare de 156 milioane euro, cu 27,9% mai mult, pentru peste 1.200 de contribuabili care anterior fuseseră supuși acțiunilor de intrare și înregistrare cu sprijinul Unităților de Audit Informatic, UAI. Anul trecut, aceste unități au participat la peste 1.500 de acțiuni cu gropi informatice care facilitează descoperirea veniturilor ascunse, îmbunătățesc obținerea dovezilor și reduc durata verificărilor.

Inspecțiile în domeniul combaterii economiei subterane sunt completate de planul de vizită. În 2023, Agenția a desfășurat peste 29.600 de acțiuni în persoană („piepteni”) care vizează controlul „la fața locului” în sectoare și zone de risc fiscal. Printre aceste acțiuni se numără peste 8.100 din „Planul de vizite IVA” și aproape 1.500 de vizite complementare ale macro-operațiunilor sectoriale.

Controlul colectăriiDin nou în contextul deja menționat al importanței tot mai mari a informațiilor existente în străinătate, dar în acest caz din perspectiva controlului colectării, în 2023 cerințele internaționale pentru țările terțe au crescut substanțial, atât pentru informare, cât și pentru blocarea activelor și adoptarea masuri de precautie. Odată cu promovarea noii Echipe Naționale Internaționale de Colectare, au fost făcute 2.830 de solicitări cu aceste caracteristici, cu 56,7% mai mult decât anul precedent.

De remarcată este și creșterea sesizărilor de răspundere (35.890, +14,6%), continuând tendința din ultimii ani, în care s-a depus un efort pentru creșterea acțiunilor de această natură, uneori de mare complexitate și importanță. Cu același obiectiv de consolidare a colectării efective a datoriilor, au fost adoptate 4.435 de măsuri asigurătorii, cu 7,5% mai puține decât în ​​2022, inclusiv 1.232 de acorduri de interzicere a înstrăinării imobilelor (cu 65,4% mai mult). Suma datoriilor încasate în urma folosirii ambelor instrumente, sesizări și măsuri asigurătorii, ajunge la 672 de milioane de euro.

Pe baza creșterii puternice a aparițiilor în Zona de Colectare anul trecut, reluând dinamica anterioară pandemiei, în 2023 numărul de apariții pentru a desfășura acțiuni executive a crescut din nou (15,4%, la 16.292 și obținerea de informații despre debitori).

La rândul său, numărul dosarelor de anchetă privind mișcările financiare, care vizează urmărirea penală a folosirii unor cifre frauduloase, precum intermedierea companiilor sau folosirea de front men, a crescut cu 1,8% până la 66.362.

La rândul său, flexibilitatea mai mare încorporată în 2023 în acordarea de amânări a dus la o creștere a datoriilor în așteptare, care crește cu 4%, până la 42.000 de milioane de la minimul său în 13 ani. Trebuie remarcat faptul că aceasta este o datorie în perioadă voluntară ale cărei rate de colectare rămân la aceleași niveluri ridicate existente înainte de măsurile de flexibilitate.

Luptă împotriva contrabandeiÎn cursul anului trecut au mai fost efectuate sarcinile obișnuite de control a taxelor speciale și de mediu, control vamal și în domeniul contrabandei, traficului de droguri, spălării banilor și a altor infracțiuni economice. În ceea ce privește contrabanda, s-a remarcat sechestrul a 90 de tone de cocaină, cu 425 de deținuți, la care ar trebui adăugate sechestrarea a 86 de tone de hașiș; 6 milioane de pachete și 178 de tone de produse din tutun tăiate și alte; și intervenția a peste 4 milioane de produse contrafăcute.

Pe parcursul anului 2023, Agenția Fiscală a menținut activitatea obișnuită de colaborare cu sistemul de justiție și cu alte administrații la nivel național și internațional, iar prevenirea fraudei a fost promovată prin instrumente de informare și asistență și forumuri de cooperare în cele la care Agenția participă. .

sigla AEAT.

Mai multe informații Rezultatele luptei împotriva fraudei fiscale 2023 (PDF) Site-ul Agentiei Fiscale Mai multe noutăți Deficitul Administrațiilor, excluzând entitățile locale, este… Agenția Fiscală va intensifica controlul asupra impozitului pe venit al… Etichete: Autoritatile fiscale Impozite Sursa: Guvernul Spaniei – În 2023, Agenția Fiscală a efectuat peste 44.700 de acțiuni de control asupra companiilor mari, activelor relevante și economiei subterane