#ComisiaEuropeana – Comisia a adoptat astăzi, 19 septembrie, noi măsuri în temeiul REACH – legislația UE privind substanțele chimice – pentru a proteja sănătatea umană și mediul, prin limitarea utilizării acidului perfluorohexanoic (PFHxA) și a substanțelor înrudite cu PFHxA. Aceste subgrupe de substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) sunt foarte persistente și mobile în apă, iar utilizarea lor în anumite produse prezintă un risc inacceptabil pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Restricția privind PFHxA adoptată astăzi se axează pe utilizări pentru care riscul nu este controlat în mod adecvat, sunt disponibile alternative, iar costurile socioeconomice vor fi limitate în comparație cu beneficiile pentru sănătatea umană și pentru mediu. 

Restricția va interzice vânzarea și utilizarea PFHxA în textilele de consum, precum pelerinele de ploaie, în ambalajele produselor alimentare, precum cutiile pentru pizza, în amestecurile destinate consumatorilor, precum spray-urile impermeabilizante, în produsele cosmetice, precum produsele pentru îngrijirea pielii, și în anumite utilizări ale spumei de stingere a incendiilor, cum ar fi formarea și testarea, fără a se compromite siguranța. Acest lucru nu afectează alte utilizări ale PFHxA, de exemplu în semiconductori, în baterii sau în pilele de combustie pentru hidrogenul verde.

Restricția privind PFHxA va intra în vigoare după perioade de tranziție cuprinse între 18 luni și 5 ani, în funcție de utilizare, acordându-se timp pentru înlocuirea sa cu alternative mai sigure.

Un comunicat de presă este disponibil online.

Sursa: Comisia restricționează utilizarea unui subgrup de substanțe chimice PFAS pentru a proteja sănătatea umană și mediul