#ComisiaEuropeana – Mai multe state membre ale UE au intervenit pentru a oferi un sprijin esențial în Cehia. Slovenia, Belgia, Croația și Germania au trimis sute de dezumidificatoare, care sunt esențiale pentru uscarea clădirilor deteriorate de apă și pentru a ajuta la eforturile de redresare în urma dezastrului. De asemenea, cererea Poloniei de articole de tratare a apei a fost satisfăcută de Suedia, care va trimite sute de sticle de cloramină prin intermediul mecanismului.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „Le mulțumesc statelor membre pentru răspunsul rapid.  Acest efort colectiv evidențiază angajamentul de nestrămutat al UE în ceea ce privește solidaritatea și cooperarea în perioade de criză, asigurând ajutor pentru persoanele ale căror vieți au fost afectate de aceste inundații devastatoare.”

În plus, serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență furnizează imagini prin satelit pentru a sprijini operațiunile de urgență din țările afectate. Centrul UE de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) continuă să monitorizeze îndeaproape situația, fiind pregătit să ofere asistență suplimentară dacă este nevoie.

Pe lângă acestea, președinta von der Leyen a anunțat ieri că pentru țările afectate de aceste inundații grave ar putea fi mobilizate 10 miliarde EUR din fondurile de coeziune.

Sursa: Uniunea Europeană mobilizează asistență pentru ajutorul de urgență în cazul inundațiilor din Cehia și din Polonia