#Madrid –

Pe 7 octombrie, Comunitatea Madrid începe vaccinarea simultană împotriva gripei și COVID-19 (doză de rapel) în centrele de sănătate, spitale și case de bătrâni, precum și în alte spații autorizate. În cazul gripei, noua campanie va continua până pe 31 ianuarie, cu excepția cazului în care prelungirea ei este necesară din motive epidemiologice.

Accentul se va pune pe dubla protecție pentru cei peste 60 de ani și grupurile de risc de orice vârstă, cum ar fi bolnavii cronici și femeile însărcinate. În plus, și pentru al doilea an consecutiv în regiune, Ministerul Sănătății recomandă imunizarea împotriva gripei copiilor între 6 luni și 5 ani. Pentru gripă, Executivul regional a achiziționat peste 1,5 milioane de doze, inclusiv 75.000 de doze intranazale pentru copii între 2 și 4 ani.

La rândul său, și așa cum este stabilit de Program de vaccinare și imunizare pe viață, anul 2024 a Comunităţii Madridincepand cu 1 octombrie, in premiera in regiune, va fi administrata protectie impotriva rotavirusului tuturor sugarilor. În această primă campanie îi va afecta pe cei născuți de la 1 august. Acesta va fi aplicat, pe cale orală, de către profesioniștii din domeniul asistenței medicale în dispozitivele de îngrijire de primul nivel al sistemului public de sănătate din Madrid și în restul centrelor autorizate. Această măsură a însemnat o investiție a guvernului regional de 19,2 milioane de euro pentru următorii trei ani.

Obiectivul este protejarea bolilor grave și a spitalizării în primele luni de viață, deoarece rotavirusul este principala cauză de diaree severă a copilăriei la nivel mondial și afectează practic toți copiii până la vârsta de 5 ani, în special în timpul primilor doi.

Protecție împotriva bronșiolitei

La toate acestea se adaugă imunizarea împotriva virusului respirator sincițial (RSV), care provoacă, printre alte infecții, bronșiolită. 50.000 de bebeluși vor fi protejați în campania care va începe tot la 1 octombrie viitor.

Anul trecut, Comunitatea Madrid a fost una dintre primele regiuni care a încorporat această acțiune preventivă, administrând 44.116 doze și atingând o acoperire de 87% din populația țintă. Făcând o comparație cu sezonul precedent, cazurile de infecții cu VSR au scăzut cu 65%, în timp ce s-a înregistrat o scădere de peste 90% a internărilor în spital ale pacienților cu vârsta mai mică de 1 an.

Vaccinarea împotriva bronșiolitei va necesita o programare la nouă spitale publice: 12 de Octubre, Infantil Niño Jesús, Gregorio Marañón și La Paz din capitală; Poarta de Fier-Majadahonda; Sud-est, în Arganda del Rey; Mostoles; Infanta Cristina de Parla, și Henares, în Coslada. În plus, copiii născuți între această lună octombrie și martie 2025 se vor naște chiar în maternități, înainte de a fi externați.

papilomavirus uman

De asemenea, Comunitatea Madrid continuă campania de recrutare a bărbaților cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani pentru a promova vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV). Până în prezent, au fost incluse doar femeile cu vârsta de până la 18 ani. Se estimează că această inițiativă va ajunge la 150.000 de bărbați.

Această inițiativă a început să fie aplicată în regiune în 2008 cu scopul de a preveni cancerul de col uterin, care este exclusiv femeilor. În 2023, în urma recomandărilor Comisiei de Sănătate Publică a Consiliului Interteritorial al Sistemului Național de Sănătate, Regia autonomă a modificat obiectivul acestui program, protejând acum și bărbații.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid începe vaccinarea simultană împotriva gripei și COVID-19 pe 7 octombrie