#Spania – Ministrul Locuinței și Agendei Urbane, Isabel Rodríguez, în timpul anunțului său privind procesul de consultare publică a Decretului Regal de creare a Ghișeului Unic Digital.

Distribuie pe Prin această procedură, Spania lansează Regulamentul european privind informațiile privind închirierile pe termen scurt, care stabilește un sistem de înregistrare și obținere a unui număr de identificare pentru închirierea pe termen scurt a unei locuințe.

Ministrul Locuinței și Agendei Urbane s-a angajat să facă această platformă operațională înainte de sfârșitul anului 2025, cu un an înainte de ceea ce Uniunea Europeană stabilește ca termen limită.

Madrid, 23 septembrie 2024.- Ministerul Locuințelor și Agendei Urbane începe procesul de consultare publică a Decretului Regal care creează Girașul Unic Digital pentru Leasing și reglementează colectarea și schimbul de date referitoare la închirierea serviciilor și cazarea pe termen scurt. Cetăţenii, organizaţiile şi asociaţiile care consideră oportună îşi pot transmite observaţiile cu privire la iniţiativa depusă spre consultare până la data de 8 octombrie 2024.

Isabel Rodríguez subliniază că astfel „Oferim garanții consumatorilor și asta implică că oricine dorește să-și închirieze locuința pe termen scurt trebuie să fie înregistrat și să obțină un număr de identificare fără de care nu va putea face publicitate locuinței respective.”. Pentru ministru, acest Decret Regal avansează regulamentul și garantează contracte sezoniere „Pentru cei care chiar au nevoie, verificăm că dacă există o astfel de coincidență, justifică încheierea respectivului contract și ne punem la dispoziție un instrument de combatere a ilegalității, fraudei și abuzului de drept, ceea ce se întâmplă în acest moment.”.

„Este vorba despre garantarea faptului că atunci când o închiriere sezonieră este necesară din motive de muncă, student sau boală, aceasta poate fi folosită și nu abuzată.”a conchis şeful Agendei Locuinţe şi Urbanistice.

Scopul Decretului Regal este de a introduce în sistemul juridic spaniol Regulamentul (UE) 2024/1028 al Parlamentului European și al Consiliului, din 11 aprilie 2024, privind colectarea și schimbul de date referitoare la serviciile de închiriere a locuințelor -cazarea pe termen scurt, in vederea stabilirii unei serii de obligatii si reglementari privind informatiile care se aplica serviciilor de inchiriere de cazare pe termen scurt, stabilindu-se proceduri de inregistrare a unitatilor situate in teritoriu.

În acest fel, prin acest Decret Regal, se creează Geamul Digital Unic, sistem prin care orice închiriere pe termen scurt a unei locuințe trebuie să se înregistreze și să obțină un număr de identificare și fără acesta locuința nu poate fi făcută publicitare pe platformele digitale.

După cum se reflectă în partea explicativă a Regulamentului european, serviciile de închiriere de cazare pe termen scurt oferite de gazde există de mulți ani ca o completare a altor servicii de cazare. Volumul serviciilor de închiriere de locuințe pe termen scurt crește considerabil în întreaga Uniune, și în special în Spania, ca urmare a creșterii economiei platformelor.

În timp ce serviciile de închiriere de locuințe pe termen scurt creează multe oportunități pentru oaspeți, gazde și întreg ecosistemul turistic, creșterea lor rapidă a stârnit îngrijorări și provocări, în special pentru comunitățile locale și autoritățile publice, cum ar fi contribuția lor la scăderea numărului de locuințe. destinat inchirierii rezidentiale si cresterea preturilor de inchiriere si locuinte.

Regulamentul se bazează pe această premisă și, prin urmare, urmărește să abordeze o serie de provocări, în principal lipsa de informații fiabile cu privire la serviciile de închiriere a locuințelor pe termen scurt, cum ar fi identitatea gazdei, locul în care respectivele servicii sunt oferite și durata acestora. . Lipsa unor astfel de informații face dificil pentru autorități să evalueze impactul real al acestor servicii și să elaboreze și să implementeze răspunsuri politice adecvate și proporționale.

Clarificarea cauzalității contractelor sezoniere În conformitate cu Legea Leasingului Urban, aceste informații obținute vor servi la consolidarea cauzalității pe care legea o cere pentru contractele sezoniere. Se urmărește clarificarea cifrei acestor contracte de închiriere astfel încât să nu poată fi protejate prin aceste contracte și astfel să se evite frauda sau abuzul de drept.

Acest obiectiv este una dintre concluziile pe care ministrul Isabel Rodríguez le-a anunțat ca o consecință a Grupului de lucru pentru reglementarea contractelor sezoniere. Mai exact, ministrul a spus în conferința de presă ulterioară că ar avea „Trebuie să existe o cauzalitate pentru a putea continua cu acest tip de contracte [en referencia a los contratos de temporada]. Este vorba de clarificarea cifrei acestor contracte de închiriere astfel încât acestea să nu poată fi protejate prin aceste contracte și astfel să se evite frauda sau abuzul de drept.”exacte.

Un decret regal rezultat din negocieri la diferite niveluri ale administrației și cu societatea civilăIsabel Rodríguez a condus patru discuții instituționale și cu societatea civilă pentru a redacta textul care este disponibil astăzi pentru consultare publică. În primul rând, în cadrul Grupului de lucru pentru reglementarea chiriilor sezoniere, care a fost mandatat de Legea locuinței; în al doilea rând, un grup de lucru cu Ministerul Industriei și Turismului; precum și în ședințele Conferinței Sectoriale privind Locuința și Agenda Urbană din 24 mai; Federația Spaniolă a Municipiilor și Provinciilor (FEMP) pe 26 iunie și cu Colegiul Oficial al Registratorilor Proprietății, Comerciale și Mobiliare din Spania (CORPME) pe 13 decembrie 2023.

Mai multe informații Proiect de decret regal de creare a Ghișeului unic digital pentru închiriere Mai multe noutăți Legea locuinței: ce reglementează și cum funcționează? Etichete: Locuinţă Social Guvernul Spaniei Sursa: Guvernul Spaniei – Isabel Rodríguez: „Următorul Decret Regal ne va permite să reglementăm chiriile sezoniere până la sfârșitul acestui an”