#Spania – Universitatea din Zaragoza, Zaragoza (Aragon)

Fotografie de familie a ceremoniei de deschidere a Cursului universitar 2024/2025 la Universitatea din Zaragoza, prezidată de SM Regele.

Distribuie pe Ministrul a asigurat acest lucru în cadrul ceremoniei de deschidere a Cursului universitar 2024/2025 la Universitatea din Zaragoza, prezidat de SM Regele și care a inclus participarea ministrului educației, formării profesionale și sportului, Pilar Alegría; rectorul Universității din Zaragoza, José Antonio Mayoral; și președintele Conferinței Rectorilor Universităților Spaniole (CRUE), Eva Alcón.

În discursul său, Morant a explicat că „Spania are astăzi un procent de tineri între 25 și 34 de ani cu studii superioare peste media Uniunii Europene și asta ne face o țară mai puternică, care poate înfrunta viitorul cu speranță”. „Avem talentul care ne va conduce și ne va transforma într-o societate mai prosperă, mai liberă și mai dreaptă”, a declarat el.

În plus, a evidențiat „efortul și valoarea studenților noștri, a căror rată de performanță continuă să crească”. „În medie, în fiecare an se înscriu la 52 de credite și trec 41, cu o notă medie de 7,45”, a subliniat el.

De asemenea, ministrul s-a referit la sectorul tehnologiilor disruptive și a susținut că „avem nevoie și de viziunea, conducerea și participarea egală a femeilor, care abia ocupă 22% din locuri de muncă în domenii precum Inteligența Artificială”.

„Adăugarea talentului femeilor în proiectarea viitorului este o prioritate a țării în care continuăm să avansăm. Astăzi sunt mai multe femei ca niciodată care studiază la universitățile noastre și o fac pe termen mai lung, la niveluri superioare de învățământ. Numărul numărul femeilor care studiază un master a crescut cu 41,8% față de 39,2% pentru bărbați din anul universitar 2017-2018”, a spus el.

Morant: „Acesta nu este orice început de curs”În discursul său, ministrul a mai afirmat că „nu este un început de curs orice, din moment ce universitățile urmează să înceapă să implementeze Legea Organică a Sistemului Universitar (LOSU), lege aprobată în Congres și un mandat al oamenii spanioli să garanteze resursele și autonomia universităților noastre și să ofere soluții la principalele lor probleme”.

„Este inacceptabil ca în Spania 49% din cadrele didactice universitare să aibă un contract temporar, față de media de 16% din restul sectoarelor și este inacceptabil că ne-am transformat universitățile într-o insulă a precarității: o problemă care este o consecință a politicilor neregulate și a reducerilor care trebuie inversate”, a subliniat el.

În acest sens, Morant a subliniat că „acest Guvern a lansat Programul Maria Goyri, un program fără precedent și echitabil de finanțare a încorporării a peste 5.500 de asistenți doctorali la universitățile publice din toată țara noastră”. „Acesta este cel mai mare plan de încorporare a talentului didactic și de cercetare pe care un Guvern l-a implementat vreodată în țara noastră”, a amintit el.

„Este prima dată în epoca noastră democratică când Guvernul Spaniei finanțează direct universitățile pentru a plăti salariile profesorilor, deoarece acea competență aparține Comunităților Autonome”, a adăugat ministrul.

De asemenea, el a explicat că, în cadrul acestui program, Guvernul Spaniei urmează să finanțeze 94 de locuri în Aragon în următorii șase ani, iar guvernul Aragonului, încă 62. „În total, 156 de locuri care vor servi la întinerirea și stabilizarea personalului universității publice unde astăzi sărbătorim acest început de curs”, a spus el.

Morant: „Vom continua să avem grijă și să acordăm prioritate universității publice pe întreg teritoriul”Morant a felicitat și Universitatea din Zaragoza pentru „cei 550 de ani de istorie în care ați transformat această instituție într-o carieră de știință, inovație, talent și democrație”.

În plus, el a susținut că „Guvernul Spaniei va continua să aibă grijă și să acorde prioritate universității publice pe întreg teritoriul, în fiecare provincie în care există una, deoarece este unul dintre cele mai puternice instrumente pentru a atinge niveluri mai ridicate de egalitate de șanse, progres și bunăstare pentru cetățenie”.

Etichete: Educaţie Universitate UE Sursa: Guvernul Spaniei – Morant: „Am inaugurat cursul universitar cu cei mai mulți studenți din istoria Spaniei, un record care arată că prestigiul universității continuă să crească”