#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în timpul apariției sale în fața presei.

Distribuie pe Luis Planas a descris „pozitiv” soldul aplicării în Spania a actualei Politici Agricole Comune (PAC). Concret, în primul an de aplicare, Spania a reușit să deconteze peste 95% din sumele corespunzătoare campaniei 2023 (din 31 iulie), care se vor finaliza până pe 15 octombrie pt. „atinge cea mai mare cifră din istoria Spaniei primită de sectorul primar din 1986”.

Luis Planas participă astăzi, la Bruxelles, la Consiliul de Miniștri ai Agriculturii și Pescuitului al Uniunii Europene, în care a fost revizuită situația planurilor strategice PAC în diferitele state membre, aflat în al doilea an de aplicare și în care a fost a subliniat că Spania este o referință. Ministrul Planas a subliniat că noile caracteristici introduse în PAC sunt „functioneaza bine”atât în ​​ceea ce privește plata redistributivă, cât și în aplicarea eco-regimurilor, pe care trei din patru fermieri și fermieri le aplică, ceea ce înseamnă mai mult de 90% din suprafața declarată.

Ministrul a subliniat însă că există „aspecte pe care trebuie să le îmbunătățim” și a solicitat Comisiei Europene să fie respectată procedura de modificare a planurilor strategice „fii simplu și flexibil”și să fie simplificată metodologia evaluării sale.

El a amintit că Spania a fost una dintre primele țări din Uniunea Europeană care a adoptat modificarea planului său strategic în iulie anul trecut (în unanimitate între Guvern și comunitățile autonome), care a fost aprobată de Comisia Europeană pe 30 august. Ministrul înțelege, totuși, că flexibilitatea este necesară pentru a facilita modificarea planurilor tuturor statelor membre.

De asemenea, Consiliul de astăzi a analizat rapoartele de performanță ale statelor membre, stabilite în cadrul unei PAC bazate pe stabilirea de obiective. În acest sens, ministrul a subliniat că mecanismele de control pentru aceste returnări sunt „extraordinar de complex” și a întrebat „nu mai birocratizati acest PAC”astfel încât aplicarea sa să fie agilă și simplă pentru fermieri și fermieri.

În cadrul întâlnirii, Planas a evaluat oportunitatea raportului comandat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în legătură cu dialogul strategic privind viitorul agriculturii și creșterii animalelor europene. El a precizat că studiul coincide cu poziția spaniolă de a încuraja o grupare mai mare a fermierilor și fermierilor în cooperative, având ca obiectiv principal îmbunătățirea poziției lor de negociere în contractele agroalimentare și să le permită să primească, la minimum, costul de producție.

Planas a adăugat că acest raport este de acord cu Spania, de exemplu, în ceea ce privește plata redistributivă a fondurilor PAC, deoarece „Fermierii și fermierii mici și mijlocii sunt cei care chiar au nevoie de acest ajutor”.

În orice caz, el și-a exprimat îngrijorarea că elementul de competitivitate din sectorul agricol nu se reflectă mai bine în acest dialog strategic. „Spania este angajată în viitor, într-o agricultură cu fermieri, dar o agricultură a secolului XXI, adică tehnică, cu posibilitatea de a aplica noi tehnici genomice, din care sperăm că se va adopta un cadru de reglementare.”a adăugat el.

În ceea ce privește acordurile comerciale, ministrul a susținut în fața Comisiei că se ajunge la un acord definitiv cu China pentru a evita impunerea de tarife la produsele agroalimentare europene. „Sectorul agroalimentar nu ar trebui să fie supus conflictelor comerciale, care sunt negative pentru toată lumea, pentru producători, dar și pentru consumatori.”.

Respingerea tăierilor de pescuit hamsiiÎn ceea ce privește chestiunile legate de pescuit, ministrul Planas a insistat în fața Comisiei să își retragă sau să modifice propunerea privind reducerile de pescuit la hamsii în Golful Cádiz. „Ne opunem în mod clar și definitiv propunerii Comisiei Europene, deoarece subdivizează zona și dăunează intereselor flotei spaniole.”a subliniat el. Ministrul a precizat că trebuie luată în considerare nu doar situația stocului biologic al speciei, ci și impactul economic și social.

El și-a arătat, de asemenea, respingerea refuzului schimburilor de cote între țări și a cerut Comisiei să nu adopte măsuri care ar duce la acostarea unei flote de 75 de nave cu plasă-pungă în Golful Cádiz.

De asemenea, Consiliul Comunitar de Miniștri a analizat situația acordului de pescuit cu Regatul Unit, care se încheie în iunie 2026, în vederea demarării procesului de reînnoire a acestuia. Ministrul Planas a amintit că pe 9 septembrie s-a întâlnit la Londra cu secretarul pentru Agricultură, Steve Reed, căruia i-a transmis necesitatea ca negocierea cu Uniunea Europeană să fie încheiată înainte de luna decembrie a anului viitor, pentru a facilita distribuirea Totalului Capturilor Admisibile (. TAC) și cotele flotei comunitare.

În acest context, el a indicat că prioritățile spaniole se concentrează pe pescuitul de merluciu de nord, pește-cocoș, șofer și raci Corcupine, precum și capturile de cod din zona Gran Sol, dorada și alfonsinos.

Conflictele de pescuit cu Norvegia au fost, de asemenea, abordate, în special cu privire la impunerea unilaterală de TAC și cote de pescuit de către țara nordică. Ministrul consideră că Norvegia este „o tara prietenoasa”dar această poziție „Nu este cel mai precis” și a cerut Comisiei să acționeze cu „fermitate de a apăra interesele UE”.

Mai multe noutăți Ce este Politica Agricolă Comună (PAC)? Planul strategic PAC 2023-2027 prezentat de Spania, aprobat de Comisie… Luis Planas conturează principalele linii ale Guvernului pentru a asigura o agricultură… Etichete: Agricultură Pescuit Sursa: Guvernul Spaniei – Planas face o evaluare pozitivă a politicii agricole comune, cu cifre istorice ajutoarelor pentru fermieri și fermieri