#Madrid –

75 la sută dintre persoanele care au nevoie de acest transplant nu au rude compatibile

Într-o singură zi de conștientizare, profesioniștii de la Centrul de Sănătate El Bercial, din Getafe, au obținut 14 noi donatori de măduvă osoasă dedicați cauzei. Intervenția comunitară, care a avut loc pe 12 septembrie, se adaugă celei desfășurate de alte centre de sănătate în ultima perioadă, ca urmare a inițiativei din aprilie anul trecut a Centrului de Transfuzii de formare, în primul rând, a cadrelor medicale din Asistența Primară.

Să ai între 18 și 40 de ani, să ai peste 50 de kilograme, să ai un indice de masă corporală între 20 și 35 și să fii sănătos. Acestea sunt cele patru cerințe fundamentale pentru ca o persoană să devină donator de măduvă osoasă, la care se adaugă informații bune despre domeniul de aplicare a acestei decizii și un angajament ferm.

Următorul pas constă în extragerea unei probe de sânge, care este analizată la Centrul de Transfuzii din Comunitatea Madrid pentru a identifica profilul genetic al antigenelor leucocitare umane. De acolo, datele sunt încorporate în registrele naționale și globale ale donatorilor de măduvă osoasă, iar voluntarul devine disponibil pentru oricine ar putea avea nevoie de ele.

Transplantul de măduvă osoasă este singura modalitate de a vindeca boli precum leucemiile sau limfoamele. 75 la sută dintre persoanele cu aceste patologii nu au membri de familie compatibili, de unde și importanța extinderii pe cât posibil a acestei rețele altruiste.

Donarea de măduvă face posibilă obținerea de celule stem din sânge, numite și progenitoare hematopoietice. Există două proceduri pentru aceasta. În 85 la sută din cazuri se poate face periferic, într-un mod foarte asemănător cu donarea de sânge, cu o durată de aproximativ patru ore. Restul de 15 la sută se efectuează în sala de operație, sub anestezie generală, începând de la oasele șoldului.

Sursa: Comunitatea Madrid – Profesioniștii Centrului de Sănătate El Bercial adaugă 14 noi donatori de măduvă osoasă în campania lor de informare