#Madrid –

Stimulentele guvernului regional înseamnă că aproape o sută de rezidenți au ales să rămână la primul nivel de asistență medicală publică.

Comunitatea Madrid a reușit să reducă de la 22 la 5, 80%, numărul centrelor de sănătate de Asistență Primară (PC) care din luna mai au fost clasificate drept „critice” și cu stimulente pentru medici din cauza dificultăților de acoperire a personalului său de medici. , având în vedere deficitul general de profesioniști în sistemul național de sănătate în ansamblu. Această realizare a fost posibilă datorită creșterii cu 130% a numărului de medici interni rezidenți (MIR) de Medicină de Familie și Comunitate care au decis să se alăture Serviciului de Sănătate din Madrid (SERMAS), odată ce perioada lor de formare s-a încheiat.

În acest fel, datorită stimulentelor Executivului regional de a atrage și reține talentul, s-a obținut un rezultat istoric când 94 de profesioniști s-au alăturat SERMAS în prima convocare față de cei 41 din 2023, de cinci ori mai mulți decât cei care au făcut-o în 2022. În total, Managementul Asistenței Primare a oferit 202 posturi vacante și a ocupat aproape 50% dintre acestea în prima zi de selecție.

Ministrul Sănătății, Fátima Matute, a evaluat aceste cifre foarte pozitiv. „Pe parcursul ultimului an am intensificat întâlnirile de informare cu rezidenții despre condițiile de muncă oferite de Regia autonomă și îmbunătățirile în remunerare și echilibrul dintre viața personală și cea profesională implementate de Guvern”.

Dintre cele care au avut cel mai mare impact pozitiv, se remarcă posibilitatea ca personalul să fie completat de grupuri de medici care și-au finalizat rezidențiatul. De această inițiativă au beneficiat 6 centre de sănătate. Dintre acestea, se remarcă Vicente Soldevilla din capitală, în raionul Vallecas, care datorită acestor încorporari va acoperi 100% din necesarul de personal al medicilor de familie.

Celelalte cinci, care sunt aproape de 100% din toate pozițiile lor, sunt cele de la Entrevías și Peña Prieta, tot în municipiul Madrid; Los Castillos din Alcorcón, primarul Bartolomé González de Móstoles și Alicante din Fuenlabrada.

Mai multe stimulente economice și pentru echilibrul dintre viața profesională și cea privată

În acest moment, Comunitatea Madrid oferă până la șase stimulente financiare în Asistența Primară. Compensează medicii din categoriile considerate deficitare în Sistemul Național de Sănătate cu 450 de euro în statul de plată lunar. La această completare se adaugă faptul că, din luna mai a anului trecut, personalul care consultă pe dispozitivele cu dificultăți specifice de acoperire a fost recompensat cu 500 de euro.

Mai mult, pe viitor, aceștia vor avea un punctaj mai mare pe lună lucrată pentru bazinul de recrutare, precum și în următoarele oferte publice de muncă. Aceste extra sunt compatibile cu alte beneficii precum tura de după-amiază (500 euro pe lună), tura mixtă (300) sau cele obținute pentru munca în mediul rural (310).

La fel, este compatibil cu programul de lucru contrar celui obișnuit, grație așa-numitelor Agende de Absorbție a Cererii, plătite cu 50 de euro pe oră, până la maximum patru pe zi. În acest sens, ministrul Matute a amintit că „Madrid este a doua regiune autonomă din Spania care remunerează cel mai bine medicii din centrele de sănătate, cu un salariu mediu pe an care poate fi în jur de 76.000 de euro pe an”.

Toate aceste articole pot fi adăugate altor stimulente economice pe care le primesc în mod obișnuit medicii și pediatrii de la primul nivel de sănătate publică din Madrid. Printre acestea, productivitatea variabilă anuală, un supliment pentru Cardul de sănătate atribuit și altul pentru recunoașterea a până la patru niveluri ale carierei profesionale. În plus, în cazul în care un practician PA este tutorele unui lucrător în curs de formare, acesta va primi între 1.500 și 1.700 de euro pe an.

Alături de aceste măsuri, există și altele care vizează facilitarea echilibrului dintre viața profesională și cea personală, precum turele glisante în cazul în care activitatea centrului de sănătate face posibilă, accesul la formare extinsă, sprijinul unei Unități specifice pentru dezvoltarea proiectelor de cercetare și posibilitatea de a crește și îmbunătăți competența profesională cu instrumente care facilitează capacitatea de rezoluție, precum ultrasunetele sau e-consultația, printre altele.

Stagiarii rezidenți (MIR) care acum își finalizează formarea pot accesa contracte pe termen lung și un proces extraordinar de recrutare pentru a se putea înscrie într-o unitate la sfârșitul specialității.

În sfârșit, medicilor extracomunitari li se reamintește că au posibilitatea de a accesa temporar categoriile de personal statutar din Medicină de familie și comunitară și Pediatrie atunci când sunt declarate specialități deficitare în sfera centrelor și organizațiilor de pe lângă Serviciul de Sănătate din Madrid, atât timp cât ca atunci când își pot omologa diploma în Spania, aspect pe care Ministerul Sănătății l-a solicitat în nenumărate rânduri Ministerului Sănătății, să-și accelereze cât mai curând posibil.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid reduce centrele de sănătate de asistență primară clasificate drept „critice” de la 22 la 5 din cauza dificultăților de a-și acoperi personalul