#Madrid –

Comunitatea Madrid va sărbători în perioada 21-23 octombrie, la Academia de Arte și Științe Cinematografice din Spania, cea de-a cincea ediție a Zilei Mondiale a Animației cu un program amplu de conferințe, proiecții și întâlniri, care va avea ca curs principal participarea lui Mark Andrews, regizorul Disney Pixar’s Brave.

Activitățile, gratuite până la atingerea capacității, și organizate de Ministerul Culturii, Turismului și Sportului, urmăresc să continue să dea vizibilitate acestui sector autovizual și să permită tinerilor talente să intre în contact cu profesioniști consacrați din acest domeniu.

Programarea va începe pe 21 octombrie cu conferințe susținute de Mark Andrews și Usman Riaz, directorul Sticlărulprimul film de acest gen din istoria Pakistanului; și un dialog cu designerul de caractere Borja Montoro.

Marți, 22, publicul va avea ocazia să-l cunoască pe Pedro Solís, directorul Copii Bivoli; Dan Dixon și Carlos Tschuschke, responsabili pentru seria Netflix Dinozaurii răi și, în plus, vor fi proiectate cele mai bune scurtmetraje animate pentru copii de la Festivalul de la Annecy, eveniment de referință în sector, precum Chitara în derivăregia Sophie Roze; Coace cu Borisde Masa Avramovic, sau Capul în noride Rémi Durin.

Expoziția se va încheia pe 23 cu prezența lui Víctor Monigote, creatorul scurtmetrajului Wan; José Luis Ágreda, director artistic al lungmetrajului Vise de robot (câștigător a două premii Goya și nominalizat la Oscar la această categorie) și o masă rotundă la Skydance Animation. La fel se pot vedea scurtmetraje noi de la Festivalul de la Annecy, precum Bărbați frumoșide Nicolas Keppens; Hurikande Ja Saska, sau Carroticade Daniel Sterlin-Altman.

Ziua animației este comemorată la nivel mondial pe 28 octombrie pentru a aminti prima proiecție publică a filmului Optica teatrului (Teatrul optic), de Émile Reynaud la Muzeul Grevin din Paris în 1892, un precedent clar pentru gen.

Mai multe informații la https://www.comunidad.madrid/activityes/2024/dia-mundial-animacion-2024

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid comemorează Ziua Mondială a Animației printr-un program amplu cu Mark Andrews, directorul Brave