#Madrid –

Managementul Asistenței Primare evidențiază rolul acestor profesioniști de Ziua Mondială a Farmacistului, care este sărbătorită pe 25 septembrie.

Depozitul central al Serviciului de Farmacie al Direcției de Asistență Primară, situat în San Martín de Porres, este punctul de plecare al medicamentelor care sunt administrate direct în cele peste 400 de dispozitive de îngrijire primară din Comunitatea Madrid.

De anul trecut, acest serviciu are un Sistem de Management al Calității avizat de standardul ISO 9001:2015, un sigiliu de calitate care tocmai a fost reînnoit. Face parte din angajamentul celor aproape 65 de farmaciști care fac parte din Serviciul de Farmacie de Asistență Primară. Coincidând cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Farmacistului pe 25 septembrie, Managementul Asistenței Primare își evidențiază rolul fundamental în îngrijirea sănătății și siguranța pacienților.

Un traseu zilnic

De luni până vineri, în fiecare dimineață o mașină de livrare pleacă din depozitul Farmaciei și distribuie marfa în între 12 și 15 centre de sănătate pe parcursul zilei. În total, în 2023, au fost livrate în acest fel aproape patru milioane de unități de medicamente, pe care medicii și profesioniștii din domeniul asistenței medicale le administrează direct în consultație, fără să socotească aici vaccinurile și medicamentele care sunt prescrise și care ulterior sunt retrase la farmacie.

Acest serviciu este planificat după un calendar anual de rute. Fiecare centru plasează o comandă la două luni care este pregătită din depozit într-o perioadă de trei zile. Odată gata, se trimite la centrul de sănătate.

180 de medicamente în catalog

Profesioniștii din centre plasează această comandă pe un catalog de aproape 180 de medicamente, care acoperă nevoile de asistență medicală la fața locului. În plus, centrele au posibilitatea de a plasa o comandă extraordinară dacă stocul unui produs se epuizează înainte de termen, care este livrat pe o rută specială. Produsele care sunt achiziționate, conservate și distribuite sunt selectate de o comisie multidisciplinară la care participă directori de îngrijire, medici, asistente, stomatologi și farmaciști.

Unitatea de Management al Serviciului Farmacie de Asistență Primară este formată din șase asistenți administrativi, cinci farmaciști și patru ordonanți, care sunt responsabili de gestionarea cuprinzătoare a comenzilor.

În plus, din 2018 Serviciul Farmacie de Asistență Primară coordonează distribuirea produselor de dietoterapie (îngroșați, suplimente nutritive etc.) către rezidențe. Până acum, aici au fost centralizate cereri pentru 37 de locuințe publice și de la începutul anului s-au adăugat 23 de centre private cu sub 100 de paturi, la care se vor adăuga în curând încă 20.

Program atent

Dincolo de această activitate administrativă și logistică puțin cunoscută, Serviciul Farmacie de Asistență Primară oferă atenție telefonică directă cetățenilor prin Programul Atento, lansat în 2021, și la care participă farmaciștii repartizați în toată țara.

Apelând la Centrul de Apel Telefonic Sanitized de Asistență Primară sau în persoană la centrul de sănătate, este posibil să faceți o programare la farmacistul primar pentru a rezolva diferite întrebări legate de medicație.

De asemenea, farmaciștii din Asistența Primară SERMAS desfășoară o activitate fundamentală în revizuirea tratamentelor pentru pacienții cronici de polifarmacie, sarcină care a fost intensificată odată cu lansarea, la jumătatea acestui an, a noului sistem de sprijinire a prescripției, care permite cadrelor medicale din centrele de sănătate să solicite. direct, și prin același program informatic cu care efectuează prescripția, revizuirea de către farmacist a medicației unui anumit pacient.

Sursa: Comunitatea Madrid – Farmacia de Asistență Primară din Comunitatea Madrid a distribuit aproape patru milioane de unități de medicamente din depozitul său către centrele de sănătate în 2023