#Madrid –

Este recreată evacuarea mai multor pacienţi

Spitalul Universitar din Móstoles, aparținând rețelei de sănătate publică a Comunității Madrid, a efectuat un exercițiu de incendiu în secția de Ginecologie și Obstetrică. Peste 40 de persoane din spital au participat la această practică în care se recreează o situație de urgență care necesită evacuarea a șase pacienți și a doi bebeluși. La această activitate au participat, în calitate de observatori, membri ai Unității de Prevenire Operațională a Pompierilor Comunității Madrid, dând aviz procedurilor și operațiunii desfășurate. Obiectivul exercițiului este de a evalua eficacitatea protocoalelor stabilite, coordonarea dintre diferitele echipe de acțiune desemnate și disponibilitatea resurselor pentru a face față situațiilor de urgență. De asemenea, este important, după cum au amintit membrii Pompierilor, să controlăm timpul investit în fiecare dintre acțiuni.

În fiecare an sunt recreate diferite situații de urgență în diferite zone ale Spitalului Universitar Móstoles. Serviciul Afaceri Generale, cu o firmă externă de consultanță expert în situații de urgență, planifică și coordonează întreaga operațiune de exercițiu, în care este prezent și personal din cadrul Serviciului Prevenire Riscuri Profesionale.

În acest caz, spitalul nostru a instruit cum să acționeze în cazul unui incendiu într-o încăpere, care nu poate fi controlată imediat, și se răspândește afectând patru încăperi cu pacienți și membri ai familiei care trebuie evacuați. Practica presupunea transportul mamelor imobilizate la pat cu bebelusii lor, mai multor pacienti in scaune cu rotile si mai multi care puteau merge pe jos. S-a căutat o mai mare complexitate prin definirea că unul dintre pacienți avea și o pompă de perfuzie intravenoasă.

La această activitate au participat toți responsabilii desemnați conform Planului de Autoprotecție al Spitalului și membrii echipelor de prima și a doua intervenție. Comitetul de Comandă și Coordonare, condus de Directorul Urgențe, care este directorul spitalului, a organizat acțiunile necesare controlului exercițiului conform informațiilor transmise de Șeful Intervenției, în speță, șeful Sala Nașterii, care a fost El a fost la locul evenimentului dirijarea tuturor echipelor participante (Intretinere, Garzi si Paznici).

Aceste exerciții sunt reglementate de RD 393/2007, care aprobă Standardul de bază de autoprotecție pentru centrele, unitățile și agențiile dedicate activităților care pot da naștere unor situații de urgență. Se urmărește consolidarea cunoștințelor oferite în sesiunile de informare care sunt oferite periodic întregului personal al Spitalului.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul public din Móstoles desfășoară un exercițiu de incendiu la care participă peste 40 de profesioniști