#Madrid –

Agenda culturală a Comunității Madrid pentru acest weekend va include începerea celei de-a 11-a ediții a Expoziției de creație scenică Surge Madrid in Autumn, un eveniment esențial pentru mișcarea scenică alternativă din Madrid. Organizat de Executivul regional, va prezenta un total de 38 de spectacole de spectacol, dans și teatru contemporan de dimensiuni mici și mijlocii, care vor fi reprezentate în 18 spații din capitală, Alcorcón, Cercedilla și Navalcarnero, până pe 28 octombrie.

Alături de premierele companiilor profesionale, puteți descoperi și noi voci din scena alternativă prin 13 inițiative incluse în două secțiuni: Transversaldestinat autorilor care inovează cu formate neconvenționale; şi In curs de dezvoltareunde sunt prezentate cinci propuneri concepute pentru noi creatori, dintre care două vor fi prezentate la Festivalul de toamnă 2025. La acestea trebuie să adăugăm alte trei spectacole programate în cadrul Conexiunea Ibero-Americanăîn colaborare cu Hispanidad 2024, din Brazilia, Argentina și Mexic.

În această primă săptămână a Expoziției, sunt prezentate cinci premiere: Adevar sau consecinta a campaniei AZarte, scris și regizat de Paola Matienzo, în Sala AZarte (joi, 26 și vineri, 27); Häxan de Éskaton și Georgen Marinov, la Teatro Pradillo (joi, 26); Un spațiu inefabil Malleus Maleficarum de Colectiv [1690], în Nava 73 (vineri 27); proces de descompunere de Emejota Mínguez, la Teatro del Barrio (sâmbătă 28) și A face toast franțuzesc ca act de rezistență de Marcos Martincano, la Réplika Teatro (duminică, 29).

La rândul lor, Teatros del Canal continuă cu programarea în diferitele lor spații. Inaugurarea ciclului va avea loc în Sala Roșie Canalul Hispanidadde compania chiliană Teatrocinema, cu lucrarea Gemenii (de la 27 la 29). Acest montaj, bazat pe roman Caietul mare de maghiara Agota Kristof, este expusă în Comunitatea Madrid datorită alianței cu prestigiosul Festivalul Internațional de Teatru a Mil din Chile.

Sala Negra găzduiește premiera absolută a spectacolului de dans spaniol contemporan carne de câine de Helena Martín (sâmbătă, 28 și duminică, 29), în cadrul Canalul Baila.

Camera verde rămâne pe factura (până pe 13 octombrie) Primarul Zalameade Pedro Calderón de la Barca, într-o versiune a dramaturgului și regizorului José Luis Alonso de Santos. Distribuția este formată din Arturo Querejeta, în rolul lui Pedro Crespo, Daniel Albadalejo (Lope de Figueroa), Javier Lara (don Álvaro) și Adriana Ubani (Isabel), printre alții.

La Teatro de La Abadía spectacolele de Raiuride scriitorul libano-canadian Wajdi Mouawad, regizat Sergio Peris-Mencheta. Piesa, care este jucată în Sala Juan de la Cruz (până pe 29 septembrie), duce telespectatorii într-un loc retras, unde un grup de oameni lucrează contra cronometru pentru a încerca să prevină un atac terorist multiplu.

În plus, în Sala José Luis Alonso, Isterie, sub conducerea Carlei Nyman. O investigație scenică în care ei urmăresc ceea ce istoric este cunoscut sub numele de isterie pentru a explora modul în care ajunge în zilele noastre invers: sub forma depresiei și a maniei, cele două mari rele ale secolului nostru.

În San Lorenzo de El Escorial, Colosseumul Regal Carlos III va găzdui pe scena sa Omagiu lui Claude Bolling (sâmbătă 28). Antonio Soler Camerata, cu grupul său Soler Camerata Jazz, aduce un omagiu cu acest recital acestui pianist și compozitor și, probabil, unuia dintre cei mai recunoscuți muzicieni francezi. A doua zi (duminică, 29), compania Anita Maravillas & Portal 71 sosește la sediul Escorial cu un spectacol destinat copiilor: Profesorul.

Smochini, Picasso, Janus și Castellano

Propunerile expoziționale ale Administrației regionale continuă în diferitele lor spații, toate cu intrare gratuită. Una dintre ele, retrospectiva dedicată ilustratorului și poster artistului Francisco Fernández-Zarza Pérez, Jano, se încheie duminica viitoare, 29, după ce a fost extinsă în Sala de Expoziții a Bibliotecii Regionale din Madrid, în Complexul Cultural El Águila, datorită la buna sa primire.

Camera Alcalá 31 are Spațiul dintre degeteo expoziție care reunește lucrări create de Jacobo Castellano în ultimii douăzeci de ani alături de altele de producție nouă, care se adâncesc în propria experiență artistică bazată pe memoria autobiografică (până la 12 ianuarie 2025).

În Alcalá de Henares, Locul Nașterii lui Cervantes găzduiește (până pe 27 octombrie) La aerul tânăr al clasicilor. Modesto Higueras de la la Barraca la TEUcare își propune să justifice figura lui Higueras în cadrul panoramei pitorești a secolului XX. Între timp, la Muzeul Regional de Arheologie și Paleontologie (MARPA) vânători de dragoni (până în ianuarie 2025) și merită o mențiune specială expoziția permanentă, care povestește istoria teritoriului care alcătuiește acum Comunitatea Madrid, prin vestigiile arheologice și paleontologice găsite în diferitele situri din regiune.

În Buitrago del Lozoya, șiMuzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias prezintă (până la 1 decembrie) maestru olar Picasso. Ceramica care l-a inspirat pe artist. Este un tur al pieselor istorice din ceramică care l-au inspirat pe bărbatul din Malaga, alături de lucrări realizate de acesta, expuse într-un dialog între tradiție și modernitate.

Iar activitatea Rețelei Itiner continuă, the platformă de colaborare culturală între guvernul regional și municipalitățile din Madrid, care urmărește să promoveze descentralizarea culturală și accesul la artă printr-un program anual de expoziții temporare care călătoresc prin cele 77 de municipalități participante.

joi 26 septembrie

Programul a XI-a Expoziție de Creație Performantă Surge Madrid în toamnă

Vineri 27 septembrie

Primarul Zalamea

José Luis Alonso de Santo – Calderón de la Barca

Până pe 13 octombrie – 19:30 – Sala Verde. Teatrele Canal. MADRID

Gemenii

Teatrocinema

Până pe 29 septembrie – 20:00 – Sala Roșie. Teatrele Canal. MADRID

Programul celei de-a XI-a expoziții de creație interpretativă Surge Madrid în toamnă

Sambata 28 septembrie

Raiuri

Sergio Peris-Mencheta – Wajdi Mouawad

Până pe 29 septembrie – 20:00 – Sala Juan de la Cruz. Teatrul La Abadía. MADRID

Isterie

Carla Nyman

Până pe 13 octombrie – 20:00 – Sala José Luis Alonso. Teatrul La Abadía. MADRID

carne de câine

Helena Martin

Până pe 29 septembrie – 19:00 – Sala Negra. Teatrele Canal. MADRID

Omagiu lui Claude Bolling

Soler Camerata Jazz

19:00 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Programul celei de-a XI-a expoziții de creație interpretativă Surge Madrid în toamnă

Duminică 29 septembrie

Profesorul

Anita Maravillas & Portal71

12:30 – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Programul celei de-a XI-a expoziții de creație interpretativă Surge Madrid în toamnă

Muzee și expoziții

Ianus. O jumătate de secol de postere și ilustrații

Până pe 29 septembrie – Sala de expoziții a Bibliotecii Regionale din Madrid Joaquin Leguina. MADRID

La aerul tânăr al clasicilor. Modesto Higueras de la la Barraca la TEU

Până pe 27 octombrie – Muzeul Casa Nașterii lui Cervantes. ALCALÁ DE HENARES

maestru olar Picasso. Ceramica care l-a inspirat pe artist

Până la 1 decembrie – Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias. BUITRAGO DEL LOZOYA

vânători de dragoni

Până pe 12 ianuarie 2025 – Muzeul de Arheologie și Paleontologie (MARPA). ALCALÁ DE HENARES

Jacobo Castellano. Spațiul dintre degete

Până pe 12 ianuarie 2025 – Sala expozițională Alcalá 31 MADRID

Programul Red Itiner 2024

Sursa: Comunitatea Madrid – Cea de-a 11-a ediție a Surge Madrid in Autumn aterizează pe agenda culturală a Comunității cu cinci premiere