#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, în cadrul inaugurării Târgului Internațional de Zootehnie Zafra

Distribuie pe Luis Planas a amintit că, în ultimii doi ani, Guvernul a alocat 1.380 de milioane de euro în ajutoare directe extraordinare sectorului agricol, din care peste 187,4 milioane de euro au corespuns Extremadurei (13% din total, pentru circa 30.000). fermieri și fermieri, în peste 54.000 de dosare.

În acest sens, ministrul a arătat disponibilitatea departamentului său de dialog și colaborare permanentă pentru a răspunde nevoilor fermierilor și fermierilor. El a subliniat de asemenea că „Creșterea animalelor este un sector prioritar în politicile agricole ale Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației”datorită importanței sale economice, sociale și de mediu.

Astăzi Luis Planas a inaugurat Târgul Internațional de Zootehnie de la Zafra și 571 Tradicional de San Miguel, o întâlnire care îmbină tradiția, inovația și durabilitatea, fundamentale pentru promovarea sectorului zootehnic pe piețele naționale și internaționale și care anul acesta, datorită detectării focarul de febră ovină din Extremadura nu va prezenta bovine, ovine sau caprine.

Ministrul a evidențiat angajamentul incontestabil al acestui Guvern față de creșterea animalelor, deși sănătatea agricolă este responsabilitatea comunităților autonome. El a subliniat că ministerul tocmai a teritorializat ajutoare în valoare de 23 de milioane de euro (4,6 milioane pentru Extremadura) pentru ca starea de sănătate a efectivului de animale să continue la cele mai înalte standarde.

În acest context, Planas a reamintit principalele inițiative care au fost lansate pentru a ajuta sectorul să depășească dificultățile și să facă față cu succes provocărilor viitoare. Astfel, el s-a referit la ajutoare directe, reduceri de taxe, măsuri de lichiditate sau sprijin pentru contractarea asigurărilor agricole, la care se adaugă impulsul extraordinar al Planului de Redresare, Transformare și Reziliență care, în cazul sectorului zootehnic, promovează modernizarea. investiții în ferme și pentru îmbunătățirea biosecurității.

În cadrul Planului de redresare, Guvernul a decis să aloce o sumă importantă de resurse pentru a promova o irigare mai eficientă și durabilă, cu o investiție de 1.030 de milioane de euro care, împreună cu contribuțiile comunităților de irigații, depășesc circa 1.300 de milioane de euro Extremadura.

De asemenea, a evaluat eficiența celor 43 de măsuri de sprijin pentru sectorul agricol pentru a aborda costurile crescute, seceta, problemele de sănătate, concurența din țările terțe și pentru a facilita aplicarea Politicii Agricole Comune (PAC). În acest domeniu a fost inclusă lansarea Forumului de Dialog pentru creșterea animalelor extensive, din care au apărut noi inițiative de sprijin.

În acest cadru, pe lângă măsurile de sprijinire a fermelor (amânarea caracterului obligatoriu al identificării electronice la bovine sau simplificarea conținutului Planului Cuprinzător de Sănătate, printre altele), ministrul a citat cele 15 milioane de euro alocate de Guvern pentru a subvenționa cheltuielile cauzate de Boala Hemoragică Epizootică (EHE), la care se adaugă alte 15 milioane cu care pot contribui comunitățile autonome.

Sectorul va primi încă 7 milioane de euro pentru a compensa încetarea contribuției europene la programele de eradicare a tuberculozei bovine. Iar ministerul a autorizat achiziționarea a 655.000 de doze de vaccin împotriva febrei catarale ovine serotip 3, odată ce prezența acestuia a fost depistată în Portugalia, lângă granița cu Spania, pentru a accelera vaccinarea voluntară, în special în Badajoz și în Huelva.

Pe lângă aceste măsuri, sectorul are sprijinul Politicii Agricole Comune (PAC), care reprezintă o adevărată plasă de siguranță pentru producători. În acest cadru, el a evidențiat buna primire pe care eco-regimurile au avut-o în Extremadura, de care au beneficiat în jur de 73% dintre solicitanți, în 2023.

În plus, în actuala PAC a fost majorat bugetul de ajutor asociat, din care 80% este alocat animalelor, din care Extremadura primește 85 de milioane de euro.

În discursul său, ministrul a subliniat că creșterea animalelor este o piesă cheie a sistemului agroalimentar spaniol, ca furnizor de hrană de calitate și o sursă de bogăție și coeziune socială pentru multe zone rurale din Spania. În special, el a subliniat importanța pe care o are pentru comunitatea autonomă Extremadura, unde predomină modelul extensiv, care este strategic pentru contribuția sa la menținerea biodiversității, construirea peisajului de pășune și revitalizarea economiilor rurale.

Ministrul a evidențiat puterea și competitivitatea creșterii animalelor, care plasează Spania drept a treia țară din Uniunea Europeană cu cea mai mare valoare a producției animale, primul producător european de carne de porc și oaie și al treilea producător de carne de vită. În 2023, acest sector a contribuit cu 42% la producția agricolă finală a Spaniei, cu o valoare istorică de peste 27.665 de milioane de euro. De asemenea, și-a pus în valoare vocația internațională clară, cu exporturi de animale și produse zootehnice în valoare de peste 15.000 de milioane de euro.

Mai multe noutăți Ce este Politica Agricolă Comună (PAC)? Luis Planas: Acest Guvern își bazează munca pe ascultare și dialog cu sectorul… Etichete: Cresterea vitelor Agricultură Plan de recuperare, transformare și reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Sectorul zootehnic are sprijinul ferm și solid al Guvernului