#Spania – Imagine a campaniei Ministerului Culturii cu ilustrații de Sara Rilova pentru promovarea eBiblio la cea de-a zecea aniversare.

Distribuie pe eBiblio, platforma online de împrumut pentru biblioteci promovată de Ministerul Culturii în colaborare cu comunitățile autonome, există de un deceniu. Și sărbătorește această aniversare cu un număr record de utilizatori, titluri disponibile și împrumuturi făcute. În ultimul deceniu, platforma a oferit peste 18 milioane de documente, inclusiv, pe lângă cărți de ficțiune, eseuri sau literatură pentru copii și tineret, și alte formate foarte solicitate de utilizatori precum cărți audio, benzi desenate sau reviste.

Mai mult, în 2023 serviciul a depășit cifrele extraordinare înregistrate în 2020 în perioada de închidere a bibliotecilor publice din cauza pandemiei de COVID-19, când Ministerul Culturii a făcut o achiziție extraordinară de licențe pentru a răspunde cererii mari de lectură. Pe parcursul anului trecut, eBiblio a realizat un total de 3.503.259 de împrumuturi, ceea ce reprezintă o creștere de 25,14% față de 2020. Serviciul a fost folosit de 171.860 de utilizatori unici, adică cititorii care au împrumutat un titlu sau au făcut o rezervare pe unele document.

La sfârșitul anului fiscal 2023, eBiblio a pus la dispoziție utilizatorilor săi un total de 50.283 de titluri diferite și 536.482 de licențe de cărți electronice și audio. Inclusiv reviste și ziare, există un total de 562.509 licențe. Anul trecut, între achiziționarea de licențe, abonamentul la reviste și reînnoirea platformei, Ministerul Culturii a investit în eBiblio peste 2,5 milioane de euro.

Ca și în anii precedenți, cele mai împrumutate documente din eBiblio continuă să fie cărțile electronice, care reprezintă aproape 50% din total. La fel, numărul împrumuturilor de ziare (cu 29% mai mult decât în ​​2022) și cărți audio (cu 38% mai mult) a crescut considerabil față de anul precedent, un tip de document care este din ce în ce mai solicitat în rândul cititorilor.

Imagine nouăPentru a sărbători această a zecea aniversare, Direcția Generală Cărți, Benzi desenate și Lectură a Ministerului Culturii, prin Subdirecția Generală de Coordonare a Bibliotecii, a însărcinat ilustratoarei Sandra Rilova realizarea unei noi imagini grafice pentru serviciu. Pe baza acestui fapt, a fost promovată o campanie de marketing digital, o reproiectare a site-ului web și o trimitere masivă de postere către bibliotecile publice spaniole.

Despre eBiblioeBiblio este un serviciu de împrumut online gratuit pentru conținut digital (cărți electronice, cărți audio, ziare și reviste) de la o mare parte a bibliotecilor publice spaniole. Platforma de servicii permite accesul și la alte tipologii digitale precum filme sau baze de date.

Promovată de Ministerul Culturii în colaborare cu comunitățile și orașele autonome (cu excepția Țării Bascilor și Cataloniei, care au propriile proiecte de împrumut digital), pune la dispoziția cetățenilor un serviciu de împrumut electronic de documente prin intermediul sistemelor autonome de biblioteci publice. participarea la proiect. Pentru a-l folosi, trebuie doar să aveți un card de utilizator de la una dintre bibliotecile publice participante.

Serviciul este accesibil 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an, prin Internet și oferă citirea și utilizarea conținutului său în streaming sau prin descărcare. Este disponibil și pentru dispozitivele mobile prin intermediul aplicațiilor de citire gratuite disponibile în App Store și Google Play.

Mai multe informații site-ul eBiblio Etichete: Cultură Sursa: Guvernul Spaniei – Biblioteca publică online eBiblio împlinește 10 ani cu un număr record de împrumuturi și cititori