#AlcaladeHenares – Din această joi, 26 septembrie, și până pe 10 noiembrie, Casa de la Interview găzduiește expoziția „Don Quijote al lui Schlotter”, cu gravurile spectaculoase pe care acest caricaturist de origine germană le-a realizat pentru una dintre cele mai bune ediții ale lucrării lui Miguel de Cervantes.

Mai exact, este ediția monumentală a Don Quijote citit de Camilo José Cela (1979), care are patru volume ilustrate cu 160 de gravuri de format mare. Foarte apreciată pentru calitatea înaltă a tipăririi sale, este considerată una dintre cele mai frumoase ediții ilustrate ale lui Don Quijote din a doua jumătate a secolului XX. Expoziția La Entrevista prezintă o selecție a acestor gravuri, precum și alte materiale concepute de artist cu Don Quijote ca protagonist, cum ar fi note și desene pe resturi de hârtie fabricate între anii 1610 și 1670.

Consilierul pentru Cultură, Santiago Alonso, a prezidat inaugurarea acestei expoziții, organizată de Consiliul Local Alcalá în colaborare cu Fundația Eberhard Schlotter Altea și Eberhard-Schlotter-Stiftung. La ceremonia de deschidere au fost prezenți și al doilea viceprimar, Víctor Acosta, și alți reprezentanți ai Corporației Municipale, care a inclus și profesorul de filologie romanică la Universitatea Complutense din Madrid și un cervantist cu legături strânse cu Alcalá, José Manuel Lucía. Megías și de curatorul și fiica artistului, Sibylle Schlotter.

Consilierul Alonso i-a mulțumit curatorului pentru disponibilitatea ei de a organiza această expoziție de gravuri care „surprind cu măiestrie sentimentele personajelor și amestecul de realitate și ficțiune, de nebunie și minte, din opera lui Cervantes”. O expoziție care va fi, pe de altă parte, „una dintre marile atracții ale lunii Cervantes pe care le avem în față”, a adăugat consilierul, făcând aluzie la iminentul început al Săptămânii Cervantes.

Ilustrator al marilor clasici ai literaturii

Eberhard Schlotter (1921-2014) a fost un desenator și gravor german. Format în Arte Plastice la Academia din München, lucrările sale nu au fost pe gustul Partidului Nazist, fiind nevoit să se confrunte cu incriminări de la Gestapo, pe lângă faptul că a fost repartizat pe frontul rus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

După război, a ilustrat numeroase ediții de cărți în Germania, Franța și Italia, ceea ce i-a adus importante premii artistice. Cu sediul în orașul Alicante Altea din 1956, toată munca sa artistică și o bună parte din activitatea sa academică s-a desfășurat din Spania până la moartea sa.

La noi este autorul ilustraţiilor pentru o ediţie a Platero și cu mine (1975) și Decameron de Boccaccio (1976), printre alți clasici ai literaturii universale.

Sursa: Valoroasele gravuri ale lui Don Quijote de Eberhard Schlotter sunt expuse la Casa de la Interviu