#Spania – Ministrul Președinției, Justiției și Relațiilor cu Cortes, Félix Bolaños, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu președintele Generalitati Cataloniei, Salvador Illa.

Distribuie pe În cadrul întâlnirii, într-un climat de deplină normalitate instituțională, ministrul și președintele Generalitati au confirmat că stadiul actual de normalitate politică și socială favorizează cooperarea instituțională între ambele guverne, între care există priorități comune, precum dezvoltarea deplină a Autoguvernarea catalană sau consolidarea serviciilor publice ca elemente care generează bunăstare și consens.

În plus, în sfera politică, Bolaños și Illa au convenit asupra necesității de a aborda, din partea guvernelor lor respective, apărarea și îmbunătățirea democrației în fața apariției discursurilor dezbinate și extremiste, în special împotriva celor mai vulnerabile grupuri, precum și ca asigurarea prestigiului instituţiilor făcându-le mai transparente şi mai participative.

Angajamentul guvernului față de serviciul public al justiției din CataloniaBolaños s-a întâlnit, de asemenea, cu miniștrii Președinției și Justiției și Calității Democratice ai Generalitati Cataloniei, Albert Dalmau și Ramon Espadaler.

În cadrul întâlnirii, aceștia au evaluat pozitiv starea colaborării în materie de Justiție între ambele guverne. În acest sens, ministrul a evidențiat progresul în transformarea digitală în Catalonia pe baza investițiilor făcute de minister în proiecte tehnologice în 2023, care s-au ridicat la 13.431.842 de euro. De asemenea, a fost evidențiată implementarea noului model de Oficiu Judiciar în Catalonia, deja prezent în 22 din cele 49 de circumscripții judiciare. Acesta este un nou model organizatoric care stabilește sisteme de lucru raționale și omogene, astfel încât activitatea judiciară să se desfășoare cu maximă eficiență și responsabilitate.

Angajament împotriva recidivei multipleMinistrul Președinției, Justiției și Relațiilor cu Cortes, Félix Bolaños, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu președintele Generalitati Cataloniei, Salvador Illa.

De asemenea, ministrul și consilierii au abordat evoluția fenomenului de recidivă multiplă și măsurile puse în aplicare pentru combaterea acestui fenomen.

În acest sens, Bolaños a evidențiat inițiativele promovate de Executiv pentru a face efectivă reforma Codului Penal al anului 2022, care pedepsește furturile repetate în valoare de peste 400 de euro cu închisoare și nu cu amendă.

Printre aceste inițiative, se remarcă extinderea unei a doua instanțe pentru infracțiuni minore din Barcelona până în 2025 pentru a accelera soluționarea cauzelor aflate pe rol. Și, de asemenea, îmbunătățirea Sistemului de Evidență Administrativă de Susținere a Administrației de Justiție (SIRAJ) pentru a permite, în cazurile de furt cu cazier judiciar, să se știe rapid dacă suma furată, adăugată la cea a dosarelor anterioare, depășește 400 de euro. Acest lucru facilitează aplicarea reformei de către judecători și procurori și îi împiedică să fie nevoiți să caute aceste date în cazierele judiciare sau în sentințe anterioare, ceea ce deseori a frustrat aplicarea corectă a noilor reglementări.

Ambele guverne s-au angajat să coopereze în continuare în această chestiune și să monitorizeze îndeaproape funcționarea inițiativelor, îmbunătățindu-le dacă este necesar.

Etichete: Guvernul Spaniei Sursa: Guvernul Spaniei – Bolaños se întâlnește cu președintele Illa pentru a consolida cooperarea dintre guverne