#Spania – Ministrul Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării, José Manuel Albares, în cadrul participării sale la segmentul la nivel înalt de la Adunarea Generală a ONU.

Distribuie pe Ministrul Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării, José Manuel Albares, își încheie participarea în segmentul la nivel înalt la Adunarea Generală a ONU cu un nou impuls pentru soluția cu două state pentru realizarea păcii în Orientul Mijlociu.

După extinderea conflictului în Liban, situația din regiune a ocupat un loc proeminent pe agenda ministrului spaniol de externe, care include diverse întâlniri bilaterale și întâlniri ministeriale pentru a obține încetarea focului în Gaza și Liban, pace și o soluție pentru conflictul din Orientul Mijlociu bazat pe soluția celor două state.

Ministrul Albareș, în acest context, a avut și o întrevedere cu omologul său din Iran, căruia i-a cerut reținere pentru a evita un război total în regiune și pentru a nu furniza Rusiei niciun tip de arme pentru războiul împotriva Ucrainei.

Albares a participat, de asemenea, la reuniunea ministerială privind Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA), organizată de Iordania și Suedia, și la reuniunea Comitetului ad-hoc de legătură pentru Palestina. El a participat, de asemenea, la un discurs la reuniunea la nivel înalt despre Palestina și soluția celor două state, care a avut loc ca o continuare a reuniunii de la Madrid din 13 septembrie a Grupului euro-arab/islamic. Și a încheiat săptămâna intensă cu o întâlnire cu prim-ministrul Palestinei, Mohamed Mustafa.

Munca vitală a UNRWAAlbares a avut ocazia să discute cu Philippe Lazzarini, comisar general al UNRWA, al cărui Consiliu Consultativ îl prezidează Spania din iulie. Munca UNRWA este vitală pentru șase milioane de refugiați palestinieni din Orientul Mijlociu în aceste vremuri dificile. De asemenea, a avut o întrevedere cu Karim Khan, procuror-șef al Curții Penale Internaționale, căruia i-a reiterat sprijinul Spaniei în lupta sa împotriva impunității și a răspunderii.

Spania are, ca țară care promovează această inițiativă, o relație foarte strânsă cu grupul Prietenii Alianței Civilizațiilor. Cu acest grup și cu Înaltul Reprezentant, Miguel Ángel Moratinos, Albares a putut să se întâlnească și să împărtășească viziuni.

De asemenea, Albares i-a transmis din nou angajamentul Spaniei față de Națiunile Unite secretarului general adjunct al operațiunilor de pace, Jean-Pierre Lacroix, cu care a abordat situația din Liban și misiunea de pace a Națiunilor Unite în țară, UNIFIL. De asemenea, a avut întâlniri cu reprezentanți ai comunităților internaționale evreiești, cărora le-a abordat importanța continuării luptei împotriva antisemitismului și cărora le-a transmis angajamentul Spaniei față de acest obiectiv.

America LatinăMinistrul Afacerilor Externe a ocupat o bună parte a agendei sale privind situația ibero-americană, care are principala preocupare în Venezuela. A făcut acest lucru la mai multe niveluri, cum ar fi întâlnirea trilaterală cu Mexic, Brazilia și Columbia, la micul dejun de lucru al miniștrilor de externe ibero-americani și la întâlnirea promovată de secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Tony Blinken, ceea ce a dus la o declarație la care Spania a aderat.

În aceste zile, s-a confirmat încă o dată că Spania joacă un rol central în Ibero-America, după cum a demonstrat sprijinul unanim primit pentru desemnarea țării noastre ca loc de desfășurare a Summitului Ibero-American din 2026. Albares a intervenit pentru a explica prioritățile Spaniei pentru acest summit, al cărui Secretariat pro tempore își asumă imediat ce se încheie Summit-ul de la Cuenca.

Multilateralism, democrație și feminismDe asemenea, a fost reafirmat angajamentul Spaniei de a apăra multilateralismul, o lume bazată pe reguli, democrație și pace. A fost adoptat Pactul pentru viitor, pe care Spania l-a susținut și în care țările dau un impuls reînnoit respectării ODD-urilor.

Albares a abordat priorități pentru Spania, cum ar fi politica externă feministă sau apărarea democrației în fața extremismului politic, a polarizării și a discursului instigator la ură. Țara noastră a jucat un rol de lider în timpul comemorării de către ONU a 10 ani de la inițiativa HeForShe, precum și în cadrul unei reuniuni ministeriale a Grupului de politică externă feministă +, pe care Spania și Mexic îl coprezidează anul acesta.

Întâlniri bilateraleDe asemenea, a avut întâlniri cu omologii săi din India, Senegal, Mauritania, Oman, Coreea de Sud și Maroc. Împreună cu omologul său marocan, Nasser Bourita, a abordat agenda comună și au fost ratificate excelentele relații și cooperare dintre Spania și Maroc.

În cadrul reuniunii ministeriale a Grupului de Prieteni ai Victimelor Terorismului, Albares a avut ocazia să transmită angajamentul Spaniei în lupta împotriva terorismului și sprijinirea victimelor. Pe 8 și 9 octombrie, Spania găzduiește, în orașul Vitoria, Conferința Internațională a Națiunilor Unite privind Victimele Terorismului.

Mai multe noutăți Pedro Sánchez susține că pacea, democrația și dezvoltarea sunt esențiale pentru… Pedro Sánchez: „Comunitatea internațională trebuie să facă un pas decisiv pentru a atinge… Pedro Sánchez subliniază că recunoașterea Palestinei ca stat returnează… Etichete: Internaţional Maghreb și Orientul Mijlociu ONU America Latină și Caraibe Sursa: Guvernul Spaniei – Albareș promovează soluția cu două state la ONU pentru realizarea păcii în Orientul Mijlociu