#Spania – Ministrul Drepturilor Sociale, Consumului și Agendei 2030, Pablo Bustinduy, și Regina Letizia împreună cu alți participanți la eveniment. (@Casa SM Regele)

Distribuie pe Proiectul „RNE pentru toată lumea” este o aplicație lansată de ministerul pe care îl dirijează Bustinduy și care va permite persoanelor surde și cu deficiențe de auz accesul la radio, printr-un serviciu de subtitrare care va transcrie în direct tot ce se spune în emisiunile Radio Națională Spaniolă (RNE), adică entitatea cu care am colaborat pentru dezvoltarea acestei inițiative. O inițiativă care va permite „extinde drepturile, demnitatea și bunăstarea persoanelor cu dizabilități de auz, care nu au putut accesa radio, mediu care tocmai a împlinit 100 de ani în țara noastră”a spus ministrul.

Ministrul a prezidat evenimentul la care a fost prezentată această aplicație alături de Regina Letizia, care este și președinte de onoare al Consiliului Regal de Administrație pentru Disabilități, instituție integrată Ministerului Drepturilor Sociale și care a condus dezvoltarea acestui proiect. Evenimentul a avut loc în studiourile centrale ale Radio Nacional de España și a fost transmis în direct în cadrul programului „RNE Dimineți”unde au intervenit atât Pablo Bustinduy, cât și Doña Letizia.

Această aplicație reprezintă o acțiune de pionierat la nivel mondial în ceea ce privește accesibilitatea persoanelor surde. Subtitrarea live care transcrie conținutul radio este acum disponibilă de luni atât la televiziune, prin canalele RNE de Televiziunea Digitală Terestră (TDT), cât și pe internet prin RTVE Play. Proiectul a fost lansat grație Centrului Spaniol de Subtitrare și Descriere Audio CESyA, creând „Mercurio-HG”, un software care utilizează tehnici de Inteligență Artificială (AI) pentru accesibilitate prin furnizarea de subtitrare live.

Această tehnologie, explicată de Royal Board on Disability, folosește recunoaștere de voce și transcriptoare automate însărcinate cu captarea sunetului de pe tabele de sunet și microfoane pentru a obține o transcriere, care este folosită pentru a genera subtitrări în timp real pentru proiecție sau difuzare.

„Este un progres foarte important pentru mii de compatrioți și este o dovadă în plus că, atunci când vine vorba de extinderea drepturilor sociale, se poate ajunge la un consens ferm în Spania.”Pablo Bustinduy a evidențiat, făcând aluzie la acordurile politice majore încheiate în acest an cu privire la dizabilități, precum reforma articolului 49 din Constituția Spaniei și acordul parlamentar pentru o Lege ALS.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în Spania trăiesc în prezent 1.230.000 de persoane cu dizabilități de auz, dintre care 98% comunică prin limbaj oral și, prin urmare, sunt potențiali utilizatori ai acestui serviciu inovator de subtitrare.

În prezentarea proiectului, Jesús Martín, director general al Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, a subliniat că această aplicație reprezintă un impuls pentru drepturile de acces la informații ale persoanelor surde sau cu deficiențe de auz. Jesús Martín, de asemenea director al Royal Board on Disability, a mai subliniat că aceste drepturi sunt incluse în Convenția internațională privind drepturile persoanelor cu dizabilități a Organizației Națiunilor Unite și în Legea generală a comunicării audiovizuale. „Datorită unor inițiative ca acestea, radioul va trece de la a fi un mediu doar pentru ascultători la a fi unul pentru toți oamenii.”a spus el.

La rândul său, Pablo Bustinduy s-a referit și la alte măsuri privind dizabilitățile care sunt dezvoltate de ministerul pe care îl conduce ca fiind primul centru de sănătate accesibil din punct de vedere cognitiv din Spania, pentru persoanele cu dificultăți de înțelegere, care a fost inaugurat vinerea trecută la Mérida.

De asemenea, a subliniat ministrul, o cerere „astfel încât elevii cu dizabilităţi senzoriale să-i poată urmări pe profesori fără bariere”și dezvoltarea unei alte aplicații astfel încât „persoanele cu dizabilități pot folosi numărul de telefon de urgență 112 cu siguranță, autonomie și egalitate”Pablo Bustinduy a anunțat că va termina.

Mai multe noutăți Bustinduy și Urtasun își unesc forțele pentru a extinde accesul la cultură pentru persoanele surde Președintele afirmă că reforma articolului 49 din Constituție este un mare pas… Bustinduy primește grupurile care au ajuns la un acord pentru aprobarea Legii ALS:… Sursa: Guvernul Spaniei – Bustinduy prezintă o aplicație care va permite persoanelor surde să acceseze radioul