#ComisiaEuropeana – Comisia a trimis astăzi, 2 octombrie, o cerere de informații către YouTube, Snapchat și TikTok, în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (RSD), solicitându-le acestor platforme să furnizeze mai multe informații cu privire la proiectarea și funcționarea sistemelor lor de recomandare. În temeiul RSD, platformele trebuie să evalueze și să atenueze în mod adecvat riscurile care decurg din sistemele lor de recomandare, inclusiv riscurile pentru sănătatea mintală a utilizatorilor și riscurile de diseminare a conținutului dăunător care decurg din concepția bazată pe angajament a acestor algoritmi.

YouTube și Snapchat sunt invitate să furnizeze informații detaliate cu privire la parametrii utilizați de algoritmii lor pentru a recomanda conținut utilizatorilor, precum și cu privire la rolul lor în amplificarea anumitor riscuri sistemice, inclusiv a celor legate de procesul electoral și de discursul civic, de bunăstarea mintală a utilizatorilor (de exemplu, comportamentele care creează dependență și efectele de „spirală infernală” date de conținut), precum și de protecția minorilor. Întrebările se referă, de asemenea, la măsurile luate de platforme pentru a atenua potențiala influență a sistemelor lor de recomandare asupra răspândirii conținutului ilegal, cum ar fi promovarea drogurilor ilegale și a discursurilor de incitare la ură.

TikTok a fost invitată să furnizeze mai multe informații cu privire la măsurile pe care le-a luat pentru a evita manipularea serviciului de către actori răuvoitori și pentru a atenua riscurile legate de alegeri, de pluralismul mass-mediei și de discursul civic, care ar putea fi amplificate de anumite sisteme de recomandare.

YouTube, Snapchat și TikTok trebuie să furnizeze informațiile solicitate până la data de 15 noiembrie.  Pe baza evaluării răspunsurilor, Comisia va aprecia care sunt etapele următoare. Acest lucru ar putea presupune inițierea de proceduri în temeiul articolului 66 din RSD.

În temeiul articolului 74 alineatul (2) din RSD, Comisia poate aplica amenzi pentru furnizarea de informații incorecte, incomplete sau care induc în eroare ca răspuns la o cerere de informații. În cazul lipsei unui răspuns, Comisia poate emite o cerere oficială prin intermediul unei decizii. În acest caz, dacă respectivele companii nu răspund în termenul stabilit, s-ar putea impune daune cominatorii.

Comisia s-a concentrat asupra respectării dispozițiilor RSD referitoare la sistemele de recomandare încă de la intrarea în vigoare a RSD. Printre altele, sistemele de recomandare reprezintă o parte esențială a procedurilor oficiale de neconformitate deschise împotriva TikTok, a AliExpress, a Facebook și a Instagram.

Sursa: Comisia trimite cereri de informații către YouTube, Snapchat și TikTok cu privire la sistemele de recomandare, în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale