#Spania – Ministrul Locuinței și Agendei Urbane, Isabel Rodríguez, prezidează Conferința Sectorială privind Locuința și Agenda Urbană.

Distribuie pe Ministrul Locuinței și Agendei Urbane, Isabel Rodríguez, a prezidat în această dimineață Conferința Sectorială privind Locuința și Agenda Urbană care a discutat despre noua cerere pentru Bonusul de închiriere pentru tineri, a continuat lucrările la următorul Plan de Stat pentru Locuințe și monitorizarea investițiilor din Componenta 2 a Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență.

Ministrul a explicat presei că această întâlnire instituțională dintre Guvernul Spaniei și comunitățile autonome că locuințele este „o politică de stat, așa o înțelege Guvernul”, a indicat ea cu referire la apelul Ministerului Politicii Teritoriale din ședința pregătitoare a Conferinței președinților. Isabel Rodríguez susține că președintele Guvernului „a trimis un mesaj clar și clar întregii societăți spaniole pentru ca noi să putem ajunge la acest mare pact de stat, acea Alianță de țară în jurul locuințelor, astfel încât să ne angajăm cu toții să dăm acel răspuns necesar”. la problema pe care o au mii de spanioli din țara noastră în accesul la locuințe.

Pe de altă parte, în cadrul chestiunilor de pe ordinea de zi, ministrul s-a adresat mai întâi conducerii Planului de redresare. Un management care are descrisă drept „de succes” pentru că „permite dezvoltarea, reabilitarea cartierelor, reabilitarea locuințelor, construirea de noi locuințe pentru închiriere la prețuri accesibile și chiar îmbunătățește și reabilitarea diferitelor clădiri publice din comunitățile autonome și consiliile orașelor”.

În acest sens, Isabel Rodríguez a evidențiat principalele repere atinse cu acest Plan de redresare prin peste 800 de acorduri semnate cu comunitățile autonome și consiliile orașelor. Cu ele vor fi construite 24.463 de locuințe în programul de construcție de locuințe de închiriere la prețuri accesibile, 306 cartiere sunt deja în curs de reabilitare, ceea ce echivalează cu peste 47.000 de locuințe, iar în jur de 600.000 de locuințe sunt reabilitate prin apelurile de propuneri ale programelor de reabilitare de locuinte si cladiri administrate de Comunitatile Autonome.

Pe de altă parte, în ceea ce privește Bonusul de închiriere pentru tineri, ministrul a reamintit că este o măsură promovată de Guvernul Spaniei în „dorința de a depăși dificultățile tinerilor, oferind un răspuns la problemele de închiriere care există astăzi în Spania” . Isabel Rodríguez a regretat că există solicitări din partea tinerilor legate de „lipsa de agilitate, transparență, pierdere de timp și, în unele cazuri, gestionarea foarte lentă a apelurilor” de către comunitățile autonome. Ministrul a explicat că Executivul lansează un nou apel prin care reafirmă „angajamentul Guvernului față de tinerii spanioli, care se află în cele mai proaste condiții în acest moment pentru a avea acces la locuințe”.

În cele din urmă, ministrul a făcut un nou apel către Alianța Țară pentru Locuințe, unde toate administrațiile „se angajează cu toate să dea răspunsul necesar problemei pe care mii de spanioli o au în țara noastră în ceea ce privește accesul la locuințe”. Isabel Rodríguez a spus că „este necesară o alianță de țară pentru a răspunde problemei pe care mii de spanioli o au în țara noastră în ceea ce privește accesul la locuințe”.

„O alianță de țară pe care o merită spaniolii, pe care o merită spaniolii, că bineînțeles că vom lucra de la Guvern și că sperăm să avem complicitatea tuturor celor care trebuie să o facem posibil. Asta investim. în toate eforturile noastre, pentru că credem că cauza merită”, a declarat ministrul înainte de întâlnirea cu consilierii regionali.

Bonus de închiriere pentru tineriConferința sectorială a ratificat în unanimitate comunitățile autonome de regim comun, care sunt administrațiile beneficiare, repartizarea celor 200 de milioane de euro din Bonusul de închiriere pentru tineri, convenite la Conferința sectorială din 2 februarie 2022.

Acest ajutor este stabilit la 250 de euro pe lună, pe o perioadă de 2 ani pentru fiecare tânăr, pentru a-i facilita emanciparea sau în orice caz accesul pentru a se bucura de o locuință sau o cameră în regim de închiriere sau transfer de folosință.

În acest fel, Andaluzia primește 34,2 M€; Aragon, 7,6 M€; Asturias, 6,6 M€; Insulele Baleare, 4,8 milioane EUR; Insulele Canare, 10,6 M€; Cantabria, 3,8 M€; Castilla y León, 10,8 M€; Castilla-La Mancha, 8 milioane EUR; Catalonia, 29 milioane EUR; Extremadura, 6 milioane de euro; Galicia, 11,4 M€; La Rioja, 3,4 M€; Madrid, 31,8 M€; Murcia, 8,8 M€; C. Valenciana, 22,8 M€; Ceuta, 200.000 €; și, Melilla, 200.000 de euro.

Următorul pas este ca Consiliul de Miniștri să aprobe acest Acord și, ulterior, Conferința Sectorială se va întruni din nou pentru a-l ratifica. Odată ratificate și finalizate procedurile administrative, Executivul va preceda transmiterea hotărârilor cu sumele respective către comunitățile autonome pentru ca acestea să accepte și să se poată face transferul pentru apelurile respective.

Planul de reabilitare a locuințelor și regenerare urbană a Planului de redresareLa întâlnirea cu comunitățile autonome, Isabel Rodríguez a prezentat un raport privind Planul de Reabilitare a Locuințelor și Regenerare Urbană a Planului de Recuperare, coordonat de Minister. Ministrul a subliniat că Guvernul a transferat deja 4.328 milioane de euro din fonduri către comunitățile autonome.

5.500 milioane care se încadrează în această Componentă a Planului. Asta înseamnă că comunitățile au primit deja 85% din fonduri, totul fără a ține cont de ceea ce s-a angajat și care va fi transferat în curând.

Cu aceste investiții s-au ajuns la acorduri pentru construirea a 24.463 de locuințe, reabilitarea a 47.000 de locuințe prin programul de reabilitare a cartierului și execuția și prelucrarea a 600.000 de locuințe în reabilitare prin apelurile de programe de reabilitare a locuințelor și imobilelor administrate de Comunitățile Autonome .

Mai mult, ministrul a subliniat că „cetăţenii spanioli au înţeles necesitatea reabilitării locuinţelor, care generează economii la facturile de energie electrică şi, de asemenea, confortul locuinţelor lor”; în legătură cu deducerile pentru lucrări de îmbunătăţire a eficienţei energetice a locuinţelor. În acest sens, Rodríguez a subliniat că, cu datele din 2023, a fost dedus în medie 1.900 de euro pe declarație. În totalul anilor 2021, 2022 și 2023, totalul deducerilor aplicate imobilelor au fost de 124.506, încasate într-un total de 171.325 declarații și o sumă a deducerii aplicate de 323,0 milioane euro.

Următorul plan de locuințe de statMinistrul s-a referit la următorul Plan de Stat pentru Locuințe, la care Ministerul lucrează din iulie anul trecut, drept „o schimbare de paradigmă”. În acest sens, ministrul a spus că în elaborarea Planului „trebuie să lucrăm cu un obiectiv clar și clar: să punem capăt problemei locuințelor din Spania”.

„Guvernul are un angajament absolut: să aloce toate resursele Statului acestei cauze. Și, în acest scop, ne dorim să colaborăm, în mod eficient, cu comunitățile autonome pentru realizarea acestor obiective de garantare a accesului la locuințe decente și la prețuri accesibile pentru toți spaniolii și toate femeile spaniole”, a explicat Isabel Rodríguez.

În acest sens, ministrul a subliniat că este „fundamental să consolidăm și să protejăm, nu să confiscam, un fond de locuințe publice care să garanteze că, de fiecare dată când există o creștere a populației, că de fiecare dată când piețele pot fi modificate, există un sistem public care îi protejează pe spanioli”.

„Aceasta este politica de locuințe apărată de Guvernul Spaniei, o politică publică pe care o vom face posibilă cu angajament și colaborare privată, o politică publică care permite, cu instrumente de stat, să se garanteze chirii la prețuri accesibile, care nu depășesc 30% din chirie. , cei care decid să locuiască cu chirie sau care uneori sunt nevoiți să locuiască cu chirie”, a conchis șeful Agendei Locuințe și Urbanism.

Etichete: Locuinţă Guvernul Spaniei Comunități autonome Sursa: Guvernul Spaniei – Isabel Rodríguez: „Guvernul are angajamentul absolut să aloce toate resursele statului pentru a garanta accesul la locuințe decente și accesibile”