#Madrid –

Comunitatea Madrid a programat o gamă largă de expoziții, conferințe și întâlniri literare pentru a comemora Hispanidad 2024, sub motto-ul Toate accentele se potrivesc în Madrid. De astăzi și până pe 13 octombrie, cetățenii se vor putea bucura de 184 de activități, multe dintre ele gratuite, și de 750 de artiști de 22 de naționalități diferite.

Astfel, Institutul Cultural din Mexic, țara invitată, își va deschide porțile până pe 18 octombrie la expoziție În interiorul ceruluicare reunește opera a 12 creatori contemporani. De asemenea, va avea loc și a IX-a Bienală Ibero-Americană de Design. BID24 sau Traseul șaluluidedicat istoriei acestei piese vestimentare, la Casa América.

Conferințele și întâlnirile literare vor avea un rol important pe parcursul acestui eveniment. În acest sens se remarcă seminarul de decolonizare Cum se pune capăt amestecului?care va avea loc în Sala Alcalá 31, Casa de America și la Academia Regală Spaniolă (RAE). În plus, scriitorul Sergio Ramírez își va prezenta proiectul Harta scriitorilor hispanici din Madridiar Casa México va oferi masa rotundă Acționează între Mexic și Spaniade Jorge Volpi.

Se remarcă și două conversații majore: pe de o parte, cea dedicată celei de-a 75-a aniversări a Organizației Statelor Ibero-Americane, pe 10 octombrie la Ateneo, cu prezența Giocondei Belli, Brenda Navarro, Marifé Santiago Bolaños, Jorge. Volpi și Renato Cisneros ; iar pe de altă parte, Premiul Internațional de Poezie Loewe Foundation, cu Diego Roel (Argentina) și Diego Doncel, pe 11 la Casa México.

Literatura hispano-americană

Literatura va avea, de asemenea, un loc proeminent în programarea culturală a Hispanitatea 2024. Astfel, astăzi la ora 19.00 la Casa México va fi prezentată cartea 110 ani de la Octavio Paz. Curenți alternativi. Antologie de versuri și proză şi Trunchiul Republiciide Laura Martínez Alarcón. De asemenea, Ateneo va găzdui Recital de poezie cu muzică de pe ambele maluri, pe 7 octombrie, iar pe 8, la Caixaforum lectura teatrală Poezie, domnule: un poet numit Miguel de Cervantes.

De asemenea, întâlnirea va avea loc la Librăria Antonio Machado a Círculo de Bellas Artes. Mexic și Spania, o punte literară contemporanăcu Juan Gómez Barcena și Daniela Tarazona.

Pe lângă aceste inițiative organizate de administrația regională, mai sunt și altele notabile care comemorează și această dată, precum expoziția Scrisorile lui Columb. America în Casa de Alba care se poate bucura la Fundația Casa de Alba până în februarie 2025. În plus, pe 12 octombrie, cetățenii vor putea vizita gratuit Muzeul Prado, Muzeul Reina Sofia și Muzeul Thyssen-Bornemisza, atât pentru colecțiile permanente, cât și pentru pentru cele temporare.

Toată programarea poate fi consultată la acest link.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid programează o gamă largă de expoziții, conferințe și întâlniri literare pentru a comemora Hispanidad 2024