#AlcaladeHenares – În această dimineață, Sala de Plenuri a Consiliului orașului Alcalá a găzduit prezentarea picturii „Cisneros în cucerirea Oranului în 1509”, a pictorului Augusto Ferrer-Dalmau, dedicată cardinalului Cisneros, fondatorul Universității din Alcalá. Evenimentul a fost prezidat de președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, primarul orașului Alcalá, Judith Piquet, președintele Societății Condueños, José Félix Huerta, și autorul unei lucrări.

La eveniment au participat și viceprimarii Isabel Ruiz Maldonado, Victor Manuel Acosta, Cristina Alcañiz și Gustavo Severien, ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco, episcopul de Alcalá, Antonio Prieto Lucena, precum și alți autoritati civile si militare.

În cadrul discursului său, primarul Judith Piquet a evidențiat figura lui Cisneros. „Universitatea pe care a fondat-o la Alcalá în 1499 a fost marele centru de cunoaștere al imperiului spaniol care s-a făurit în acea perioadă și care a radiat în toată Europa și în special către Lumea Nouă. Campusul Cisnerian din Alcalá a devenit creuzetul perfect pentru a fuziona Orașul Cunoașterii și Orașul lui Dumnezeu, formând un model care a fost transferat și replicat în toate părțile Americii”, a menționat el. „De aici această legătură foarte strânsă, în cadrul fraternității dintre Spania și America, care unește Alcalá de Henares cu orașele de pe celălalt țărm soră și care ne ajută să revendicăm și să onorăm această moștenire. Și de aici și titlul de oraș al Patrimoniului Mondial pe care îl deținem cu atâta mândrie din 1998”, a adăugat el.

De asemenea, el i-a mulțumit lui Isabel Díaz Ayuso pentru prezența la acest eveniment, „o dovadă în plus a afecțiunii, încrederii și sprijinului necondiționat pe care le mărturisește lui Alcalá, în fruntea Guvernului Comunității Madrid. Fără îndoială, este norocos pentru Alcalá că din ce în ce mai mulți lideri politici și instituționali din țara noastră înțeleg importanța capitală pe care orașul nostru o are pentru istoria și cultura spaniolă și pentru proiecția sa în lume și în viitor.”

Piquet i-a mulțumit și autorului lucrării pentru că „este o imensă onoare pentru Alcalá să poată avea una dintre lucrările tale, alăturându-se astfel multor alte orașe și muzee spaniole care au deja privilegiul de a se bucura de magnificele tale amprente istorice ne oferă ocazia să vă mulțumim pentru onestitatea, noblețea și curajul de a reprezenta trecutul nostru fără complexe sau teamă.”

Primarul a ținut, în sfârșit, să mulțumească Forțelor noastre Armate, magnific reprezentate în acest eveniment, precum și Societății de Proprietari. „Nu cred că există un adăpost și o custodie mai bune pentru această lucrare decât cea de care se va bucura împreună cu coproprietarii noștri. Ei salvează, îngrijesc și răspândesc bijuteria Alcala și moștenirea spaniolă, care este formidabilul măr Cisnerian, de aproape 175 de ani”, a conchis el.

Sursa: Sala Plenurilor găzduiește prezentarea picturii „Cisneros în cucerirea Oranului în 1509” a pictorului Augusto Ferrer-Dalmau