#Madrid –

Comunitatea Madrid deschide un nou Spital de Zi pentru Copii și Tineret pentru pacienții cu tulburări mintale grave, adăugând astfel un total de șaptesprezece complexe pentru această secțiune de populație. Această nouă resursă, dependentă de Spitalul Public Universitar Ramón y Cajal, împarte o clădire cu Centrul de Sănătate Mintală Hortaleza din capitală.

De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, ministrul Sănătății, Fátima Matute, a vizitat astăzi noile facilități care permit tratament în ambulatoriu și care oferă, prin Departamentul Educației, pregătire terapeutică simultană la același etaj. Destinat minorilor intre 12 si 18 ani, are o echipa multidisciplinara formata din doi medici psihiatri, tot atatea profesionisti de asistenta medicala de specialitate, un psiholog clinician si un ergoterapeut.

Unitatea, după cum a verificat Matute, permite ca tratamentele să fie efectuate individual sau în grupuri, cu participarea familiilor pentru a îmbunătăți monitorizarea. La rândul său, predarea academică se predă în zona adiacentă.

Este o resursă mixtă cu 30 de locuri, dintre care până la 25 vor avea un Centru Educațional Terapeutic, în grupe cu un număr mic de elevi. Locurile rămase, din cauza tipului de pacienți, nu necesită educație împreună cu tratament de sănătate și își pot continua pregătirea în centrul lor obișnuit. Profilul clinic corespunde pacienților cu tulburări psihice severe care necesită tratament intensiv și continuat și nu necesită spitalizare completă.

În cadrul Rețelei de Asistență pentru Sănătate Mintală, Comunitatea Madrid are alte unsprezece centre specifice în regim ambulatoriu pentru îngrijirea adolescenților: El Clínico, Infanta Leonor, Pradera de San Isidro -12 de Octubre-, Niño Jesús, Gregorio Marañón, La Paz, și Norte în capitală. Lor li se alătură Prințul Asturiei în Alcalá de Henares; José Germain, în Leganés; Puerta de Hierro Majadahonda și Getafe.

În plus, alte cinci resurse publice sunt alocate copiilor, cu vârste între 6 și 12 ani, situate în Modesto La Fuente (Hospital Clínico), Pradera de San Isidro (12 octombrie), Niño Jesús, Norte și José Germain în Leganés.

Administrația regională are, în cadrul rețelei de asistență pentru copii și tineri, unități de spitalizare în Niño Jesús, Gregorio Marañón, Puerta de Hierro Majadahonda și 12 de Octubre. La fel, are unele specifice pentru adolescenți din La Paz, Getafe și Clínico San Carlos.

Procesul de îngrijire

Procesul de îngrijire începe cu evaluarea pacientului, odată ce acesta este îndrumat de la centrul de sănătate mintală. Astfel, se efectuează un examen psihopatologic în care se definește un plan individualizat de tratament, care va fi convenit cu minorul și familia acestuia, întrucât participarea părinților este esențială în procesul de vindecare.

După aceasta, se reevaluează planul definit inițial pentru pacient și, odată cu îndeplinirea obiectivelor terapeutice, începe o fază progresivă de reintegrare în centrul școlar al acestuia, menținând integrarea în mediul familial și social în orice moment.

Planurile de Sănătate Mintală și Dependențe ale Executivului regional din 2018 au permis încorporarea a aproape 700 de profesioniști specifici în această materie.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid deschide un nou spital de zi pentru copii și tineret pentru pacienții cu tulburări mintale grave