#Madrid –

Rezumatul activităților programate în perioada 11-13 octombrie

Agenda culturală a Comunității Madrid pentru acest weekend are ca protagonistă premiera absolută a primului spectacol al Baletului Spaniol al Comunității Madrid, al cărui debut va avea loc pe 12 octombrie la Teatros del Canal, în cadrul Hispanitatea 2024 organizat de guvernul regional.

În fruntea acestei noi companii se află dansatorul și coregraful Jesús Carmona, Premiul Național de Dans 2020, care prezintă un program în care cei 20 de dansatori și trei muzicieni ai săi vor interpreta două piese: Suită spaniolă op.47 de Isaac Albéniz și Bobotează flamenco. The suită a fost coregrafiat pentru prima dată în ordinea sa inițială, păstrându-și astfel istoria și tradiția. Cu această ocazie, distribuția va fi acompaniată de Orchestra de Tineret a Comunității Madrid (JORCAM).

La rândul ei, a doua piesă va avea muzică originală de Juan Requena. Este o călătorie în timp, de la palosul forjat între Spania și America, cunoscut sub numele de cantes de ida y return, până la Caracoles, cel mai reprezentativ palo flamenco din Madrid. Eduardo Martínez și Arancha Carmona vor fi coregrafi invitați. Poate fi văzută în recent redenumită Sala Roja-Concha Velasco până duminică, 27 octombrie.

În plus, în Green Room te poți bucura (până pe 13 octombrie) de clasicul Primarul Zalamea de Pedro Calderón de la Barca, într-o versiune a dramaturgului și regizorului José Luis Alonso de Santos. Arturo Querejeta, Daniel Albadalejo, Javier Lara și Adriana Ubani, printre alții, fac parte din distribuție. Sala Negra își va deschide porțile (12 și 13 octombrie) la premiera absolută a spectacolului de dans contemporan Lebedele de Mar Aguiló, în cadrul Canalul Baila.

În Sala José Luis Alonso a Teatrului La Abadía continuă Isterie, sub conducerea Carlei Nyman (până pe 13 octombrie). Este o propunere scenica care urmărește ceea ce este cunoscut istoric sub numele de isterie pentru a explora modul în care ajunge în zilele noastre sub formă de depresie și manie.

Iar la Realul Coliseo Carlos III din San Lorenzo de El Escorial, Compania de Teatru Guirigal prezintă comedia Estebanillo González, soldat și bufon (Sâmbătă 12), un clasic al romanului picaresc pe care îl recuperează Agustín Iglesias, unde atributele soldaților sunt tratate cu umor bufon și situații nebunești, și în care grosolănia și umorul acid al textului explodează cu forță în Europa de astăzi.

Hisapanidad 2024, Toate accentele se potrivesc în Madrid

La rândul său, în acest weekend programarea Hispanitatea 2024care are Mexicul ca țară invitată și va fi sărbătorită până pe 13 octombrie sub motto-ul Toate accentele se potrivesc în Madrid. Toate tipurile de genuri muzicale au un loc în acest eveniment. Astfel, joia aceasta mezzosoprana María José Montiel va interpreta cântece din Spania și America Latină la Academia Regală de Arte Frumoase din San Fernando, iar Casa de México va găzdui concertul.Muzică mexicană pentru două chitarede Jaime Márquez și Omán Kaminsky.

Unii dintre cei mai importanți artiști ai momentului vor concerta gratuit în patru spații emblematice din Madrid precum Puerta del Sol, Plaza de Callao, Plaza Mayor și Puente del Rey-Madrid Río. Joi, 11, va fi rândul galicianului Sen Senra, chilianei Javiera Mena, argentinianului Tan Biónica, cubanezului Yotuel sau dominicanilor Grupo Extra, iar vineri, 11, va fi rândul cântăreței și compozitorului dominican. Álex Ferreira, argentinianul Diego Torres sau columbianul Nanpa Basic.

Sâmbătă, 12 octombrie, ziua cea mare a Hispanidad, vor urca pe scenă mari figuri precum spaniolii Valeria Castro și Rocío Márquez & Bronquio, legenda cubaneză a jazzului Paquito D’Rivera, columbienii Fruko y sus Tesos și patru mari figuri. de muzică urbană în spaniolă: Ralphie Choo, La Cendejas, Lara 91K și Ptazeta.

Muzica se va încheia pe 13 octombrie cu concerte de Los Sabandeños, argentinianul Abel Pintos, un spectacol de tango sau mexicanul Zuaraz, pe lângă spectacolul Corral de la Morería din Plaza Mayor.

Programul va include și activități gratuite pentru întreaga familie în parcul Santander și parcul Vista Alegre din capitală. Vineri, 11 octombrie și sâmbătă, 12 octombrie, publicul se va putea bucura de spectacole de clovni, parade, acrobații, dansuri tip tap, muzică și circ susținute de diferite companii argentiniene, mexicane sau spaniole.

Scenă alternativă din Brazilia, Argentina și Mexic

În paralel, cel Expoziție de creație scenica Surge Madrid în toamna anului 2024deschide în a treia săptămână o fereastră asupra creației ibero-americane cu reprezentarea a trei spectacole din Brazilia, Argentina și Mexic în colaborare cu Hispanitatea 2024.

Săptămâna aceasta sosesc Buna dimineata domnisoara Leliade compania argentiniană El Rayo Misterioso (joi, 10 și vineri, 11, Teatro Tribueñe) și Don Quijote. Povești plimbatecu actrița și dramaturgul mexican Raquel Araujo, care o pune pe scenă (joi și vineri, Sala Bululú 2010).

Asemenea Secretele lui Ñandutíun spectacol de păpuși și teatru de umbre de Kunu’u Títeres din Paraguay și Teatro Cia do Abração din Brazilia (sâmbătă și duminică, Centro del Títere). Este o lucrare fără cuvinte care propune un dialog între artele țesutului, arta păpușilor și teatrul de umbre, în jurul țesutului numit ñandutí (pânză de păianjen în limba guaraní).

Va fi și rândul lui Inteligenţă artificială (Joi și vineri, Puppet Center), propunerea surprinzătoare a artistului și cercetătorul Andrés Beladiez despre modul în care tehnologia, care înlocuiește oamenii atunci când iau decizii, le afectează viața.

Ca și în adunarea argentiniană a Buna dimineata domnisoara Lelia, Profesorul nu a venitSe întâmplă și într-o clasă de predare. Lucrarea lui José Juan Rodríguez și Pablo Rosal (Joi, 10 și Vineri, 11, Teatro del Barrio) ridică dezbaterea despre ce să învățăm și să învățăm, într-un moment în care istoria culturii din care derivăm nu mai este atractivă.

Aceleași două zile, dar la DT Espacio Escético are premiera Ahoa-Gura,a companiilor Rebeldías Mínimas și Maricón & Señora privind bruxismul. Iar în El Umbral de Primavera, Colectivo Trance se adresează comediei 2&Doidilema de a avea (sau nu) copii. La rândul său, Pau Pau Producciones realizează o trecere în revistă a mitului minotaurului și a labirintului în amurgul minotaurului(Camera Tarambana).

Începând de sâmbătă, Versurile libereVuelta de Tuerca (Sala Cuarta Pared) acoperă succint 50 de ani de viață spaniolă din punct de vedere al drepturilor sociale. Coregraful american Camille Hanson are premiera sâmbătă la Nave 73 Roz: dans ecologic al secolului XXI. Antrenat la Los Angeles, Hanson s-a mutat la Madrid în 2002 și a creat Ladinamo Danza. Această piesă de dans este dedicată flamingo-urilor, acele păsări zvelte care dau numele operei.

În Serenity rave(Sâmbătă și duminică, Réplika Teatro-Centro Internacional de Creación), coregrafa și dansatoarea madrilenă Laura Ramírez Ashbaugh alege pentru acest solo momentul nopții în care totul este tăcut și se poate adânci în sine și găsi ceea ce încă necunoscut.

Tot sâmbătă și duminică va avea premiera Protocol,de la compania Diágoras Producciones (Teatro Lagrada), o comedie rutieră de Daniel Acebes care bate joc de protocoalele abuzive care domină viața actuală printr-un om confruntat cu o birocrație imposibilă.

Expoziții despre Jacobo Castellano, Sol Calero și Picasso

Propunerile expoziționale ale Administrației regionale continuă în diferitele lor spații, toate cu intrare gratuită. În Sala Alcalá 31 (până pe 12 ianuarie 2025) continuă Spațiul dintre degeteo retrospectivă care reunește lucrări create de Jacobo Castellano în ultimii douăzeci de ani alături de altele de producție nouă. De asemenea, cel recent inaugurat Caut sorsopde venezueleanca Sol Calero, la Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo CA2M (până pe 5 ianuarie 2025).

În Alcalá de Henares, Locul Nașterii lui Cervantes găzduiește (până pe 27 octombrie) La aerul tânăr al clasicilor. Modesto Higueras de la la Barraca la TEUcare revendică figura lui Higueras în cadrul panoramei pitorești a secolului XX. Între timp, la Muzeul Regional de Arheologie și Paleontologie (MARPA) vânători de dragoni (până în ianuarie 2025).

În Buitrago del Lozoya, șiOferte Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias (până la 1 decembrie) maestru olar Picasso. Ceramica care l-a inspirat pe artist. Este un tur al pieselor istorice din ceramică care l-au inspirat pe bărbatul din Malaga, alături de lucrări realizate de acesta, expuse într-un dialog între tradiție și modernitate.

În plus, activitatea Rețelei Itiner continuă, the platformă de colaborare culturală între guvernul regional și municipalitățile din Madrid, care urmărește să promoveze descentralizarea culturală și accesul la artă printr-un program anual de expoziții temporare care călătoresc prin cele 77 de municipalități participante.

Vineri 11 octombrie

Isterie

Carla Nyman

Până pe 13 octombrie – 20:00 – Sala José Luis Alonso. Teatrul La Abadía. MADRID

Program complet Hispanidad 2024

Programul celei de-a XI-a expoziții de creație interpretativă Surge Madrid în toamnă

Sambata 12 octombrie

Suită spaniolă, op. 47 de I. Albeniz / Bobotează Flamenco

Baletul Spaniol al Comunităţii Madrid

20:00 – Sala Roșie-Concha Velasco. Teatrele Canal. MADRID

Lebedele

Mar Aguiló

18:30 – Camera Neagră. Teatrele Canal. MADRID

Estebanillo González, soldat și bufon

Teatrul Guirigal

ora 19:00 oras – Colosseumul Regal Carlos III. SAN LORENZO DE EL ESCORIAL

Program complet Hispanidad 2024

Programul celei de-a XI-a expoziții de creație interpretativă Surge Madrid în toamnă

Duminică 13 octombrie

Primarul Zalamea

De la Calderón de la Barca – José Luis Alonso de Santos

Până pe 13 octombrie – 19:30 – Sala Verde. Teatrele Canal. MADRID

Program complet Hispanidad 2024

Programul celei de-a XI-a expoziții de creație interpretativă Surge Madrid în toamnă

Muzee și expoziții

La aerul tânăr al clasicilor. Modesto Higueras de la la Barraca la TEU

Până pe 27 octombrie – Muzeul Casa Nașterii lui Cervantes. ALCALÁ DE HENARES

maestru olar Picasso. Ceramica care l-a inspirat pe artist

Până la 1 decembrie – Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias. BUITRAGO DEL LOZOYA

Sol Calero. Caut sorsop

Până pe 5 ianuarie 2025 – Muzeul Centrului de Artă Dos de Mayo CA2M. MÓSTOLES

vânători de dragoni

Până pe 12 ianuarie 2025 – Muzeul de Arheologie și Paleontologie (MARPA). ALCALÁ DE HENARES

Jacobo Castellano. Spațiul dintre degete

Până pe 12 ianuarie 2025 – Sala expozițională Alcalá 31 MADRID

Programul Red Itiner 2024

Sursa: Comunitatea Madrid – Debutul Baletului Spaniol al Comunităţii Madrid centrează agenda culturală în acest weekend