#Madrid –

Comunitatea Madrid a dublat populația de vulturi negri în doisprezece ani, trecând de la 104 perechi care au cuibărit în 2012 la peste 250 pe tot parcursul acestui an. Îngrijirea spațiilor, furnizarea de hrană suplimentară, monitorizarea eventualelor amenințări și, mai ales, recuperarea puieților căzuți din cuib, au fost fundamentale pentru această creștere.

În această primăvară, doi pui au fost localizați de Agenții Silvici și duși la Centrul de Recuperare a Animalelor Sălbatice (CRAS). În aceeași săptămână – la șapte luni și capabile să fie autonome – au fost eliberați în fermă Termenul lui El Paular. Acest loc este un autentic rezervor și refugiu pentru animale sălbatice, care a fost achiziționat de Executivul regional în octombrie 2023 euro, cu intenția de a-l include în Parcul Național Sierra de Guadarrama (PNSG).

Situat în municipiul Rascafría, face parte din Zona de protecție periferică a parcului. Dacă se adaugă doi munți publici adiacenți și cel cunoscut sub numele de Cabeza de Hierro, care este administrat de Organizația Autonomă a Parcurilor Naționale, ar permite extinderea suprafeței totale a PNSG cu aproximativ 12%, iar Panta Madrid cu 14%.

Vulturii negri ating o lungime de 280 de centimetri cu aripile deschise. Este una dintre cele mai amenințate specii din Europa și se află în Zona de protecție specială pentru păsări (APS) Alto Lozoya – unde se află a patra colonie spaniolă ca mărime – și în APS Encinares a râului Alberche și a râului Cofio. Spre deosebire de alți vulturi precum grifonul, care se așează pe stânci, cel negru alege pini departe de centrele urbane și cu puțin trafic de oameni.

Experții în biodiversitate din cadrul guvernului regional efectuează o monitorizare meticuloasă a așezărilor, împreună cu Societatea Spaniolă de Ornitologie. Datorită acestui fapt, în 2024 au fost înregistrate peste 200 de locuri de cuibărit în jurul Peñalara și aproximativ 50 în afara zonei Rascafría.

Și alte păsări își îmbunătățesc prezența în regiune. Barza neagră și-a crescut populația de reproducție în ultimul deceniu, trecând de la cinci perechi în 2013 la opt în 2024, reușind să crească nouă pui. Dintre cel alb, mult mai des întâlnit, se înregistrează peste 2.300 de cuiburi. Vulturul imperial iberic a crescut de la 30 de perechi în 2008 la 101, în timp ce se estimează că există deja peste 600 de vulturi grifon.

Spitalul european de referință pentru animale sălbatice

Centrul de recuperare a animalelor sălbatice din Comunitatea Madrid (CRAS) este unul dintre cele mai importante spitale din Europa în îngrijirea și protejarea faunei sălbatice. Este dedicat conservării speciilor indigene, deși salută și specii exotice invazive care trebuie îndepărtate. Profesioniștii formează o echipă cuprinzătoare care se ocupă de îngrijirea, creșterea exemplarelor tinere sau de recuperare în cazul adulților, precum și de întoarcerea în mediu atunci când este posibil.

În primele șase luni ale acestui an, a primit 4.698 de intrări, cu 310 mai multe decât în ​​2023. Din total, 3.204 au fost exemplare native, cum ar fi ghinionii, itenșii și berzele albe și, dintre ei, 768 au fost returnați în habitatul lor. iar 865 au fost Sunt în proces de reabilitare. Restul (1.471) corespund categoriei exotice și invazive.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid dublează populația vulturului negru, una dintre cele mai amenințate păsări din Europa